Ψίθυροι της Σιντικής / Ποιος θα έπρεπε να είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση των κοιμητηρίων ; Ο σεβασμός στους νεκρούς ως δείκτης πολιτισμού.


️ΨτΣ/Έντυπη έκδοση – Γράφει : Θωμάς Μιχαλιέρης

➡️Η κατάσταση ενός νεκροταφείου αντικατοπτρίζει την κατάσταση ενός δήμου. Μια υγιής στάση απέναντι στους χώρους μνήμης, σεβασμού και αξιοπρεπούς φροντίδας τους, μιλάει για την ψυχική ανάπτυξη μιας κοινωνίας, όχι μόνο για την ευημερία της.

Τι συμβαίνει όμως με τα κοιμητήρια στο Σιδηρόκαστρο; Τα δημοτικά νεκροταφεία υπάγονται στη δικαιοδοσία της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία υποχρεούται να διασφαλίζει τη συντήρηση, τον καθαρισμό και την επισκευή τους. Άρα ένα νεκροταφείο που είναι στο μητρώο δημοτικής περιουσίας, πρέπει να διατίθενται κονδύλια για τη συντήρησή του.

Στο νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας στο Σιδηρόκαστρο πολλοί τάφοι δεν έχουν συγγενείς να τους φροντίσουν ή βρίσκονται μακριά από τους απογόνους τους, με αποτέλεσμα ο τόπος ταφής ερειπώνεται και θεωρείται εγκαταλελειμμένος. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το ερώτημα: ποιος είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση των παλιών εγκαταλελειμμένων τάφων; Τάφοι που δεν συντηρούνται και δεν έχουν ονόματα, μπορούν να θεωρηθούν εγκαταλελειμμένοι και, γι αυτόν τον λόγο ο Δήμος Σιντικής έχει επιτρέψει να επαναχρησιμοποιούνται, γεγονός που συμβάλλει περαιτέρω στην εξαφάνιση των παλιών ταφών.

Από την άλλη, βρίσκουν την ευκαιρία ορισμένοι να πετούν σκουπίδια, μπάζα και χώματα πάνω στους εγκαταλελειμμένους τάφους,, μετατρέποντάς τους σε χωματερή. Φυσικά ένας τάφος που δεν συντηρείται σωστά, μπορεί να κηρυχθεί εγκαταλελειμμένος.

Ωστόσο, η φροντίδα των εγκαταλελειμμένων τάφων δεν είναι μόνο ευθύνη των συγγενών να διατηρήσουν τη μνήμη των αγαπημένων τους προσώπων, αλλά και ευθύνη του Δήμου Σιντικής όταν δεν έχουν συγγενείς να τους φροντίσουν.

Η δημοτική Αρχή μετά την γενική καθαριότητα και την απομάκρυνση εκατοντάδων τόνων μπαζών, χωμάτων και σκουπιδιών, παρέλαβε το νεκροταφείο Ευαγγελίστριας καθαρό.

Το ερώτημα είναι, γιατί δεν ορίζει έναν δημοτικό υπάλληλο υπεύθυνο που να ελέγχει τον συγκεκριμένο δημοτικό χώρο; Ένα νεκροταφείο είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός χώρος ταφής. Τα νεκροταφεία είναι τρόποι διατήρησης της μνήμης, τόπος προσκυνήματος και συνεχούς κίνησης και πρέπει να εγγυάται τη διατήρηση της μνήμης ενός αγαπημένου προσώπου.

Η αδράνεια της δημοτικής Αρχής να βάλει μια τάξη στο νεκροταφείο, πριμοδοτεί το στρατόπεδο της αδιαφορίας, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο της καθαριότητας και συντήρησης του νεκροταφείου. Αυτό επιτρέπει στους επιτήδειους να μετατρέψουν το νεκροταφείο πάλι σε χωματερή, επειδή το μόνο πράγμα που σκέφτονται είναι το χρήμα και όχι η ευλαβική στάση απέναντι στον νεκρό. Σίγουρα ο επισκέπτης από Θεσσαλονίκη που έχει άλλη εικόνα από νεκροταφεία, μένει έκπληκτος από την παραμελημένη κατάσταση που αρχίζει πάλι να δημιουργείται στο νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας.

Η δημοτική Αρχή οφείλει να δραστηριοποιηθεί. Είχα αναφέρει στη δημοτική διοίκηση ότι πρέπει να οριστεί υπεύθυνος δημοτικός υπάλληλος που να ελέγχει κάθε φορά εάν έχει αποκατασταθεί ο χώρος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την κατασκευή νέων τάφων και εάν έχουν πεταχτεί τα χώματα, μπάζα, στεφάνια κλπ. εκτός νεκροταφείου στους μεγάλους μεταλλικούς κάδους.

Δυστυχώς η αδράνεια της δημοτικής διοίκησης να χρησιμοποιήσει τη δύναμη που της δίνει ο νόμος για να εξασφαλίσει την τήρηση κανόνων, τη συμμόρφωση όλων για καθαρά νεκροταφεία, παρέχει κάκιστο παράδειγμα στους δημότες, γιατί είναι αδράνεια που δίνει τον τόνο της αδιαφορίας. Και όταν οι δημότες βλέπουν τον δήμο να μην προβαίνει σε ελέγχους και επιθεωρήσεις των δημοτικών χώρων, γιατί και αυτοί δεν θα έπρεπε να αδιαφορούν; Φαίνεται όμως ότι αυτό το θέμα δεν απασχολεί τη δημοτική Αρχή.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι το νεκροταφείο ως δημόσιος χώρος πρέπει να είναι άνετο και μοντέρνο. Το νεκροταφείο πρέπει να είναι ένας φωτεινός, χαρούμενος χώρος. Υπάρχει μέσα στο νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας ένας ευρύχωρος χώρος δίχως τάφους που μπορεί να γίνει μια μικρή πλατεία με πλακόστρωτο, με μια ειδική ποικιλία λουλουδιών, παγκάκια και να ασπριστεί εσωτερικά όλος ο μαντρότοιχος.

Κύριε Δήμαρχε το νεκροταφείο πρέπει να πάψει να είναι ένα απρόσωπο αντικείμενο, αλλά να γίνει ένας χώρος μνήμης. Ένας χώρος που οι επισκέπτες να έχουν περισσότερες ευκαιρίες για αλληλεπίδραση για χαλάρωση, ηρεμία και γαλήνη. Ένας χώρος που θα υπάρχουν παγκάκια και οι άνθρωποι θα συναντιούνται, θα αλληλεπιδρούν, θα συζητούν τις αναμνήσεις τους από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, και έτσι αυτός ο χώρος πραγματικά να εκπληρώνει μια ενοποιητική λειτουργία με απόλυτη αφοσίωση στη μνήμη και μια ευλαβική στάση απέναντί της.

Αντ’ αυτού, στο νεκροταφείο Ευαγγελίστριας ένα αίσθημα ντροπής πάντα μας διακατέχει από την αφθονία εγκαταλελειμμένων, ερειπωμένων τάφων, οι οποίοι δεν έχουν συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τάφοι με ετοιμόρροπα μάρμαρα, τάφοι που έχουν καταρρεύσει, δέντρα ξερά, κλαδιά σπασμένα από τους ανέμους, δέντρα απεριποίητα, βρύσες που έχουν συνεχώς διαρροές, λεηλατημένοι τάφοι, διάδρομοι λερωμένοι με τσιμέντα, επειδή κάποιοι μαρμαροτεχνίτες φτιάχνουν το χαρμάνι για το χτίσιμο των τάφων πάνω στους διαδρόμους. Και όχι μόνο αυτό, ξεπλύνουν εργαλεία, κουβάδες και μπετονιέρες μέσα στο νεκροταφείο.

Συγκεκριμένα μαρμαροτεχίτης έφτιαξε νέο τάφο βρομίζοντας με χώματα, μπάζα και τσιμέντα τέσσερις παλιούς τάφους που είχαν καθαριστεί το προηγούμενο διάστημα! Επίσης με την αναρχία που επικρατεί στους χώρους που καταλαμβάνουν οι τάφοι, έχουν κλείσει διάδρομοι, δεν υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των τάφων. Αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στις μετακινήσεις των πολιτών εντός του νεκροταφείου, αλλά κυρίως στο ότι δεν μπορούν να κινηθούν κάδοι απορριμμάτων και καρότσια σε όλους τους χώρους.

Στη γενική καθαριότητα που έγινε, οι τόνοι από μπάζα και χώματα για να βγουν από τον μαντρότοιχο κουβαλήθηκαν με τα χέρια. Κανένας κάδος, κανένα καρότσι δεν είχε πρόσβαση στον μαντρότοιχο, διότι υπάρχουν τάφοι που λειτουργούν ως φράχτες για τον μαντρότοιχο και τους διαδρόμους. Σίγουρα μετά την γενική καθαριότητα στο νεκροταφείο, όλοι μένουμε έκπληκτοι από την αδιαφορία της δημοτικής διοίκησης που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας να γίνει πάλι χωματερή.

Κύριε Δήμαρχε η αδράνεια και η παραμελημένη κατάσταση υποδηλώνουν ότι η πρωτοβουλία και η υπευθυνότητα μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Η επιθεώρηση, η συντήρηση του νεκροταφείου ως δημοτικός χώρος απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και χρήματα, όμως είναι διαχειρίσιμα αν υπάρχουν άτομα στη δημοτική διοίκηση που ενδιαφέρονται. Η δημοτική Αρχή ας αναλογιστεί ποια είναι η κατάσταση των νεκροταφείων και των τάφων μας. Να σκεφτεί το σημαντικό και σοβαρό θέμα της βελτίωσης του νεκροταφείου της Ευαγγελίστριας και να αλλάξει τη στάση της απέναντι στους παραβάτες επιβάλλοντας αυστηρά πρόστιμα, δίχως χάρες και δημόσιες σχέσεις. Είναι σαφές ότι η προσέγγιση με τις χάρες και τις δημόσιες σχέσεις για τους ψήφους, δεν αποφέρει απολύτως κανένα ωφέλιμο αποτέλεσμα για το σύνολο των δημοτών.

Κύριε Δήμαρχε το νεκροταφείο μπορεί να προστατευτεί. Κύριε Δήμαρχε να πολεμήσετε ή να παραιτηθείτε εάν δεν μπορείτε για να αναλάβουν άλλοι που θέλουν και μπορούν.

Επίσης οι συγγενείς των νεκρών, οι επισκέπτες του νεκροταφείου, μπορούν να επιστήσουν την προσοχή τους στο ευαίσθητο ζήτημα της καθαριότητας και ευπρέπειας του νεκροταφείου, της διατάραξης της ειρήνης των νεκρών. Οφείλουμε όλοι μας να καταγγέλλουμε όποιον βρομίζει είτε τον μαντρότοιχο, είτε παλιούς τάφους, πετώντας χώματα, μπάζα και σκουπίδια. Όποιος δεν σέβεται τους νεκρούς, αλλά και την τεράστια προσπάθεια που έγινε επί 5 μήνες για την απομάκρυνση εκατοντάδων τόνων χωμάτων και μπαζών εκτός νεκροταφείου, πρέπει να τιμωρείται.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ AΜΕΣΑ

1. Να οριστεί δημοτικός υπάλληλος υπεύθυνος για τον έλεγχο όλων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο νεκροταφείο Ευαγγελίστριας. Η παρουσία του στο νεκροταφείο να εξασφαλίζει την πειθάρχηση όλων σε κανόνες συμπεριφοράς για την ευπρέπεια και καθαριότητα του νεκροταφείου.

2. Ολική κοπή επικίνδυνων δέντρων, τα οποία είτε είναι ξερά, είτε γιατί έχουν πάρει κλίση και είναι πάρα πολύ επικίνδυνα. Με τους ανέμους έχουν ήδη σπάσει μεγάλα κλαδιά. Αν πέσουν και κορμοί δέντρων θα προκαλέσουν μεγάλες ζημιές σε τάφους και ανθρώπους.

3. Δημιουργία οστεοφυλακίου. Ο χώρος για τη δημιουργία οστεοφυλακίου υπάρχει, είναι το υπόγειο της εκκλησίας Αγ. Αναργύρων. Να γίνει εκταφή και μεταφορά στο οστεοφυλάκιο όλων των σκελετών που εντοπίστηκαν θαμμένοι στον μαντρότοιχο κατά τη διάρκεια της γενικής καθαριότητας. Υπάρχουν σκελετοί παραχωμένοι στον μαντρότοιχο, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ασέβεια.

4. Κατασκευή τεχνικών έργων εντός του νεκροταφείου. Μετά την τελευταία καταρρακτώδη βροχή που έπληξε το Σιδηρόκαστρο, τεράστιες ποσότητες λάσπης πλημμύρισαν τους διαδρόμους του νεκροταφείου (πάνω από 90 μεγάλες μαύρες σακούλες λάσπη) εξαιτίας της απουσίας τεχνικών έργων. Κάποιοι συγγενείς νεκρών στην απόγνωση τους να σώσουν τους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων, έφτιαξαν τεράστια χαντάκια για να ανακόψουν την ορμή του νερού και της λάσπης. Τα χαντάκια αυτά είναι και αντιαισθητικά, αλλά κυρίως είναι επικίνδυνα να πέσει κάποιος ηλικιωμένος μέσα και να τσακιστεί.

5 Να απαγορευτεί στους μαρμαροτεχνίτες να φτιάχνουν το χαρμάνι για το χτίσιμο των τάφων στους διαδρόμους του νεκροταφείου.

6. Να υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων σε κάθε διάδρομο για τα σκουπίδια. Στο παλιό νεκροταφείο οι διάδρομοι είναι 10 και οι κάδοι για απορρίμματα είναι 5.

7. Στο νεκροταφείο να υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες σχετικά με τη συμμόρφωση με τους κανόνες καθαριότητας και ευπρέπειας.

8. Να ασπριστεί εσωτερικά όλος ο μαντρότοιχος του νεκροταφείου, όπως γινόταν παλιότερα υπό τη θητεία του Δημάρχου κ. Απόστολου Καρύδα και να φυτευτούν λουλούδια σε όλο τον μαντρότοιχο.

9. Στην εκκλησία των Αγ. Αναργύρων που βρίσκεται μέσα στο νεκροταφείο, η κατάσταση δεν περιγράφεται. Αράχνες σε όλους τους τοίχους, σκουπίδια, σακούλες με οστά, τοίχοι από την υγρασία έχουν χάσει το χρώμα τους. Στο ιερό της εκκλησίας υπάρχει στρώμα, διάφορα μπουκάλια! Όλα αυτά δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα, και ρωτώ: κύριε Δήμαρχε κανείς από τον δήμο δεν επιθεωρεί τους δημοτικούς χώρους;

10. Το νεκροταφείο λεηλατείται. Κλέβουν καντήλια, μαρμάρινα ανθοδοχεία, μαρμάρινα κολονάκια, μαρμάρινους σταυρούς, αλυσίδες, ταφόπλακες κ.α. Να τοποθετηθούν κάμερες, καταγράφουν γεγονότα, βοηθούν στις έρευνες, λειτουργούν ως ισχυρό αποτρεπτικό μέσο για επίδοξους κλέφτες.

,