18/5 19η Μαϊου ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Ανακοίνωση της ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: «Η επίκληση της επετείου της μαζικής εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί σήμερα μια πράξη υπόμνησης και αυτογνωσίας για «να λογαριάσουμε πως προχωρούμε» όπως προτείνει ο ποιητής».


Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ.Μπόλαρης με δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρεται στην ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε την 19η Μαΐου, ημέρα που αποβιβάστηκε το 1919 στη Σαμψούντα ο Κεμάλ για να συνεχίσει τις μαζικές δολοφονίες, ως ημέρα μνήμης των 350.000 και πλέον Ελλήνων του Ποντιακού Ελληνισμού που συντελέστηκε το διάστημα 1916-1923.
Οι Πόντιοι, οργανικό τμήμα του Ελληνισμού που έζησε και άκμασε στο βόρειο μέρος της Μικράς Ασίας κατόρθωσαν να διατηρήσουν την εθνική τους συνείδηση σ’ όλη τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας. Παράλληλα ο Ποντιακός Ελληνισμός διατήρησε με τρόπο αυθεντικό τη γλώσσα και τη θρησκεία του και επέδειξε ένα θαυμαστό δυναμισμό που του επέτρεψε να επεκτείνει τη δράση του μέχρι τις περιοχές της Κριμαίας και του Καυκάσου. Τα θρησκευτικά μνημεία και τα εκπαιδευτικά συγκροτήματα που λειτούργησαν μέχρι τη συστηματική σφαγή των Ελλήνων του Πόντου είναι, μεταξύ άλλων, αδιάψευστοι μάρτυρες της ισχυρής ταυτότητας, της πολιτισμικής άνθησης και του υψηλού φρονήματος που διέκριναν τον Ποντιακό Ελληνισμό. Με την εγκατάστασή τους στις νέες πατρίδες οι Πόντιοι μεταλαμπάδευσαν τον πολιτισμό τους και το αλύτρωτο πνεύμα τους και συνέβαλαν, μαζί με τους υπόλοιπους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, στη δημιουργική πορεία της χώρας μας. Η επίκληση της επετείου της μαζικής εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί σήμερα μια πράξη υπόμνησης και αυτογνωσίας για «να λογαριάσουμε πως προχωρούμε» όπως προτείνει ο ποιητής.
Ανακοίνωση της ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Με το νόμο 2193/1994, που ομόφωνα ψήφισε η Βουλή, ορίστηκε η 19η Μαϊου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Είναι η αποφράδα ημέρα του Ποντιακού Ελληνισμού. Είναι η ημέρα που ο Κεμάλ το 1919 αποβιβάζεται στη Σαμψούντα, δήθεν για να ειρηνεύσει την περιοχή και αντί να προστατέψει τους Έλληνες κατοίκους από τη δολοφονική μανία των Τσετών, συμμάχησε μ’ αυτούς και τον υποκινητή τους Τοπάλ Οσμάν και με το σύνθημα «Η Τουρκία στους Τούρκους» έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο για την τελειωτική εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού σε όλο τον Πόντο, που είχε ήδη αρχίσει το έτος 1916, με θύματα 353.000 Ελληνοποντίους.
Την συμβολική αυτή ημέρα εθνικής μνήμης, κάθε χρόνο η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε) διοργανώνει ανοικτή πανελλαδική συγκέντρωση τιμής, διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στην Πλατεία Αγίας Σοφίας. Εφέτος με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή Φιλοσοφίας Χρήστο Γιανναρά θα γίνει 19 Μαϊου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 8μ.μ , μπροστά στο μνημείο γενοκτονίας των Ποντίων, που ανήγειρε πρόσφατα ο Δήμος Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Αγίας Σοφίας και προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας. Ανάμεσα στις αντιδράσεις αυτές είναι και η δήλωση του προέδρου της «Ένωσης Μεγάλων Νομικών» Κεμάλ Κεριντσίζ στο Πρακτορείο Ειδήσεων «Ανατολού» ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μνημείο της Θεσσαλονίκης θα ανεγερθεί στα Ύψαλα της Ανατολικής Θράκης μνημείο αφιερωμένο στους πεσόντες Τούρκους στην Ανατολική Θράκη κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων.
Μέσα από την συγκέντρωση της Παρασκευής θα δοθεί απάντηση στις ανιστόρητες αυτές αντιδράσεις. Θα κληθεί η Τουρκία να αναγνωρίσει το διαπραχθέν έγκλημα της γενοκτονίας σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου και να ζητήσει συγγνώμη. Θα προβληθεί το αίτημα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας. Θα ζητηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να θέσει το αίτημα στην Τουρκική Κυβέρνηση και στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς. Θα απαιτήσουμε την απομάκρυνση από την Ακρόπολη της Κερασούντας του ανδριάντα του ειδεχθέστερου εγκληματία σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν και θα διατρανώσουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε με σθένος και επιμονή για τη δικαίωση των προγόνων μας – θυμάτων της γενοκτονίας.
Καλούμε όλους τους Έλληνες να ενισχύσουν με την παρουσία τους τον ηθικά, ιστορικά και εθνικά δίκαιο αγώνα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *