31/1 Οικονομική ενίσχυση των αρχαιολογικών ερευνών ζητά ο Μ. Μπόλαρης

Στη διερεύνηση του ιστορικού παρελθόντος της περιοχής του Σιδηροκάστρου από τα προϊστορικά έτη έως την κλασική περίοδο, ζητά να συμβάλλει το ΥΠΠΟ, ενισχύοντας οικονομικά την αρχαιολογική έρευνα σε δύο νέα σημεία υψηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, με ερώτηση του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης.

Όπως τονίζει ο κ. Μπόλαρης στη βορειοδυτική πλευρά του Μαύρου Βράχου έχουν ανακαλυφθεί αξιόλογα ευρήματα με πιο σημαντικά τα αρχαιοελληνικά αγάλματα στο ιερό του Πανός.
Ήδη με το υπ’ αριθμόν 16137/18.12.2006 έγγραφό του, ο Δήμος Σιδηροκάστρου έκανε γνωστό προς τον ΥΠΠΟ τον εντοπισμό των δύο αξιόλογων αρχαιολογικά τοποθεσιών στην περιοχή. Πρόκειται για το σημείο στην Βορειοδυτική πλευρά της βάσης του Μαύρου Βράχου και για το σημείο κοντά στους δύο τεχνητούς καταρράκτες της κοιλάδας του Κρουσοβίτη.
Στην πρώτη περιοχή έχουν ήδη ανακαλυφθεί αξιόλογα ευρήματα (κίονας, υπέρθυρα και πολλά αγαλματίδια του Απόλλωνος και  της Αρτέμιδος , και πιθανολογείται βάσιμα η ύπαρξη σπηλαίου – ιερού, ενώ στην δεύτερη τα ευρήματα είναι προϊστορικά.
«Η ολοκληρωμένη αρχαιολογική έρευνα και η αξιοποίηση των ευρημάτων στο Σιδηρόκαστρο θα προσθέσει κρίσιμα στοιχεία στην γνώση μας για το ιστορικό παρελθόν και την εξέλιξη της περιοχής Σιδηροκάστρου ήδη από τα προϊστορικά χρόνια» τονίζει ο κ. Μπόλαρης.

Ο Σερραίος βουλευτής επισημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα όποια ευρήματα να μην απομακρυνθούν από την περιοχή εύρεσής τους, για λόγους επιστημονικής αρτιότητας συσχέτισης και οικείωσής τους από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής του Σιδηροκάστρου, και ζητά από τον κ. Βουλγαράκη να τον ενημερώσει για τον σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την ολοκλήρωση των ανασκαφών, την αξιοποίηση των ευρημάτων και την οργανική ένταξή τους στην περιοχή της Σιντικής . Στόχος, τονίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η ιστορική και πολιτιστική φυσιογνωμία, αλλά και η επισκεψιμότητα της ακριτικής περιοχής του Σιδηροκάστρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *