Η εγκατάλειψη είχε ως αποτέλεσμα τα φυλάκια να λεηλατηθούν, το Πολυβολείο Π8 να σκεπαστεί από άγρια βλάστηση και το λιτό ηρώο να κινδυνεύει με κατάρρευση…
Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ.Πάνου Καμμένου, ο τόπος θυσίας του Σερραίου λοχία Δημητρίου Ίτσιου, το Πολυβολείο Π8 στη θέση Ομορφοπλαγιά στην κορυφή του Μπέλλες (υψομ. 1650 μ.), συντηρείται και αναδεικνύεται μετά από χρόνια εγκατάλειψης.
Είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει σήμερα η Πολιτεία, για να τιμήσει τη θυσία ενός ανθρώπου που πολέμησε γενναία το 1941 τους Γερμανούς εισβολείς και επέλεξε συνειδητά να μείνει μέχρι το τραγικό τέλος αν και θα μπορούσε να διαφύγει από τα ορεινά μονοπάτια και να σωθεί.
Την δεκαετία του 2000 οι γεωπολιτικές συνθήκες με την ένταξη της Βουλγαρίας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, είχαν ως αποτέλεσμα την αναδιοργάνωση της αμυντικής δομής στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο, με αποτέλεσμα να βάλουν «λουκέτο» πολλά στρατόπεδα και συνοριακά φυλάκια. Ανάμεσα σε αυτά 605 ΤΠ των Άνω Πορροίων και τα ακριτικά φυλάκια στο Μπέλλες, μεταξύ αυρών και της Ομορφοπλαγιάς όπου βρίσκεται το Πολυβολείο Π8 με το μνημείο του λοχία Ίτσιου.
Η εγκατάλειψη είχε ως αποτέλεσμα τα φυλάκια να λεηλατηθούν, το Πολυβολείο Π8 να σκεπαστεί από άγρια βλάστηση και το λιτό ηρώο να κινδυνεύει με κατάρρευση. Να σημειωθεί πως ακόμη και σε παράνομο στάβλο μετατράπηκε … παλαιό φυλάκιο, λίγα μέτρα παραπάνω από το Π8 και το μνημείο, το οποίο εμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό. Επίσης μεγάλο τμήμα, μήκους 6 χλμ, του δρόμου που οδηγεί στην Ομορφοπλαγιά, είχε υποστεί σοβαρές καταστροφές, με αποτέλεσμα να είναι μην είναι εύκολα προσπελάσιμος.
Παρέμβαση Καμμένου
Μία επιστολή του γιου του ήρωα Αναστάσιου Ίτσιου, προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Πάνο Καμμένο, ήταν αρκετή ώστε να κινητοποιηθεί το Γ΄ Σώμα Στρατού, μέσω του 10ου Συντάγματος Πεζικού στις Σέρρες, και να ξεκινήσουν εργασίες τόσο για τον καθαρισμό και τη συντήρηση του Πολυβολείου Π8 όσο και της σημαντικής βελτίωσης του δρόμου που οδηγεί στην Ομορφοπλαγιά του Μπέλλες. Οι παρεμβάσεις θα ολοκληρωθούν με τοποθέτηση σήμανσης, από τα Άνω Πορρόια προς το Πολυβολείο Π8, ώστε να καταστεί το μνημείο προσβάσιμο από το κοινό.
Να σημειωθεί πως προσωπικό ενδιαφέρον για το θέμα έχει επιδείξει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος, που σύμφωνα με πληροφορίες εκδήλωσε το ενδιαφέρον του να επισκεφθεί τον τόπο θυσίας του ήρωα λοχία στο μέλλον.
Το τελευταίο διάστημα Γ΄ Σώμα Στρατού και 10ο Σύνταγμα Πεζικού, έχουν προχωρήσει σε ανάλογες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη διάσωση και ανάδειξη μνημείων και χώρων που σχετίζονται με τα οχυρωματικά έργα της πάλαι ποτέ θρυλικής «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Πρόσφατα ανακαινίστηκε μικρό εξωκκλήσι κοντά στο οχυρό Κέλκαγια, λίγα μόλις μέτρα από τα σύνορα με την Βουλγαρία επάνω από το Νέο Πετρίτσι, που κινδύνευε με κατάρρευση.
Έμεινε μέχρι τέλος
Ξημερώματα 6ης Απριλίου 1941. Οι σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές εισβάλλουν στην Ελλάδα, χτυπώντας την λεγόμενη «Γραμμή Μεταξά» σκορπίζοντας τον όλεθρο, με τους λιγοστούς υπερασπιστές των οχυρών να αντιστέκονται γενναία. Στο ύψωμα Ομορφοπλαγιά του Μπέλλες στις Σέρρες, ένας 35χρονος έφεδρος λοχίας από τα Άνω Πορόια, έχει το δικό του ραντεβού με την ιστορία.
«Εκτελέστηκε από Γερμανό Επιλοχία κατόπιν διαταγής του Γερμανού Διοικητού και ύστερα από τα συγχαρητήρια που του έδωσε ο δεύτερος για την ανδρεία του, την γενναιότητα και την άριστη άμυνα που προέβαλλε το πολυβολείο Π8 που διοικούσε ο λοχίας Ίτσιος Δημήτριος» αναφέρει το ατομικό δελτίο απώλειας του Σερραίου ήρωα, στα αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού. Πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο αιχμάλωτο πολέμου στην Ελλάδα, που κατά παράβαση των Διεθνών Συνθηκών, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον κατακτητή. Ένα έγκλημα, που εξακολουθεί να παραμένει ατιμώρητο.
Το 1946 η σύζυγος του ήρωα λοχία, Άννα Ίτσιου, ανεβαίνει με συγγενείς και συγχωριανούς στην Ομορφοπλαγιά, ξεθάβει τον πρόχειρο τάφο και μεταφέρει τα οστά του στα Άνω Πορρόια. Από την πολιτεία του απονεμήθηκε μεταθανάτια ο βαθμός του Επιλοχία και το Αργυρό Αριστείο Ανδρείας. Τη δεκαετία του 1980 στήθηκε ακριβώς δίπλα από το Πολυβολείο Π8 λιτό ηρώο, ενώ στην κεντρική πλατεία των Άνω Πορροίων προτομή του ήρωα επάνω σε βάθρο, όπου αναγράφονται επίσης τα ονόματα αξιωματικών και οπλιτών που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας τον γερμανό εισβολέα στο Μπέλλες.
Παναγιώτης Σαββίδης
Πηγή: protothema.gr