Σύμφωνα με μελέτες, η συνεχής μείωση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων, σε συνδυασμό με την έλλειψη διαχείρισης των υδάτινων πόρων δημιουργούν έντονα προβλήματα λειψυδρίας. Αποτελεί γεγονός ότι οι Σερραίοι παραγωγοί, η πλειοψηφία των οποίων ασχολείται με τον αγροτικό τομέα, κινδυνεύουν να βρεθούν σε δυσμενή θέση, λόγω της παραπάνω κατάστασης.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο, αν αναλογιστεί κανείς τις δυνατότητες της Βουλγαρίας να δεσμεύσει μεγάλες ποσότητες νερού από τους πλευρικούς κλάδους και από την κεντρική κοίτη του ποταμού για να καλύψουν ανάγκες που αφορούν στην ηλεκτροπαραγωγή, την ιχθυοπαραγωγή και την άρδευση.
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, η Βουλευτής Μαρία Κόλλια Τσαρουχά σε συνέχεια Κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών της που αφορούν τη Λεκάνη απορροής του ποταμού Στρυμόνα, κατέθεσε Ερώτησή της προς την Υπουργό Εξωτερικών όπου έθιξε το ζήτημα υπογραφής νέας Ελληνοβουλγαρικής Συμφωνίας για τα νερά του ποταμού Στρυμόνα και της Μνημονίου Συνεργασίας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Το Υπουργείο Εξωτερικών σε απάντησή του προς την κα Κόλλια τόνισε τη σημαντικότητα της συνεργασίας και συνεννόησης με τις Βουλγαρικές αρχές σε θέματα που αφορούν τη συνδιαχείριση των υδάτινων πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος και ανάφερε ότι έχει ήδη υπογραφεί και τεθεί σε ισχύ διμερής Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, η οποία προβλέπει τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Επιπλέον, το Υπουργείο εξέφρασε την πεποίθησή ότι η συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2000/60, όπως επίσης και η πλήρη προσαρμογή της γειτονικής χώρας στις διατάξεις της εν λόγω Οδηγίας θα εξασφαλίσουν την ορθή διαχείριση των διασυνοριακών μας υδάτων.
Εξάλλου, η συνεργασία των δύο χωρών για την έγκυρη πρόληψη, προειδοποίηση και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ενισχύθηκε με την υπογραφή της Διακήρυξης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Σόφια τον Απρίλιο του 2006.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, λόγω της πρόσφατης ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένει την ενίσχυση και περαιτέρω εμβάθυνση της διασυνοριακής συνεργασίας των δύο ευρωπαϊκών πλέον εταίρων για την λήψη και υλοποίηση των απαραίτητων μέτρων, που θα διασφαλίσουν την προστασία από φυσικές καταστροφές και περιβαλλοντική ρύπανση.