22/5 Αποχή 73% στις πρώτες ευρωεκλογές της Βουλγαρίας

Τα αποτελέσματα στον βουλγαρικό δήμο Πετριτσίου

Μια σειρά από πολιτικές εκπλήξεις επιφύλασσαν για την πολιτική ζωή στη Βουλγαρία οι ευρωεκλογές της Κυριακής (20/4), οι πρώτες που γίνονται στη χώρα μετά την επίσημη ένταξή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ποσοστό συμμετοχής έφθασε μόλις στο 28,6% και σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το εξωκοινοβουλευτικό κόμμα του δημάρχου Σόφιας Μπόικου Μπορίσοφ, «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας», έκοψε πρώτο το "νήμα" της αναμέτρησης, με ποσοστό 21,69% και το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα, να ακολουθεί με 21,41%. Τρίτη δύναμη αναδείχθηκε το κόμμα της τουρκικής μειονότητας  «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών», με ποσοστό 20,26%. Οι εθνικιστές της παράταξης «ΑΤΑΚΑ» αναδείχθηκαν τέταρτη δύναμη με ποσοστό 14,22% ενώ στην τελευταία θέση έμεινε το «Εθνικό Κίνημα Συμεών ο Β» με ποσοστό 6,26 %. Όσον αφορά τα κόμματα της δεξιάς, σημείωσαν τα χειρότερα ποσοστά που είχαν ποτέ, με αποτέλεσμα να μην πετύχουν την εκλογή εκπροσώπων τους στο ευρωκοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Βικτορία Βέλκοβα, του τηλεοπτικού σταθμού ΜΠΑΤΣ του Βουλγαρικού Πετριτσίου, η αδιαφορία του κόσμου από τις ευρωεκλογές, οφείλεται στη γενικότερη απογοήτευση από τα κόμματα της χώρας.
«Η απογοήτευση από τα πολιτικά κόμματα και τη δυσφορία από το χαμηλό βιοτικό πιστεύω πως οφείλεται γιατί από τα έξι εκατομμύρια εκλογείς λιγότερο από δύο εκατομμύρια πήγαν στην κάλπη. Επίσης, ένα σημαντικό μέρος των Βουλγάρων θεωρεί ότι δεν υπάρχει κατάλληλο πρόσωπο που να ψηφίσει ανάμεσα στους υποψηφίους Ευρωβουλευτές. Πολλοί Βούλγαροι δεν ήξεραν καθόλου το τι ακριβώς θα κάνουν οι εκπρόσωποι της χώρας στην Ευρωβουλή. Ορισμένη ευθύνη για την ανεπαρκή ενημέρωση στα θέματα αυτά φέρουν μάλιστα οι πολιτικές δυνάμεις» τόνισε η ίδια.
Στον γειτονικό βουλγαρικό δήμο του Πετριτσίου, το κόμμα του δημάρχου Σόφιας, «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας» απέσπασε 2.340 ψήφους με τους εθνικιστές του «ΑΤΑΚΑ» να ακολουθούν 2.274 ψήφους. Την τρίτη θέση κατέλαβε το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 1.851 ψήφους ενώ το μειονοτικό κόμμα «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» 573 ψήφους. Τέλος το «Εθνικό Κίνημα Συμεών ο Β» έλαβε 591 ψήφους ενώ τα δύο δεξιά κόμματα, συνολικά 1.798 ψήφους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *