Το Α2 τμήμα της Α’ τάξης του Παλλατιδείου Γυμνασίου Σιδηροκάστρου (24 παιδιά), με τις καθηγήτριές τους κ. Ιωάννα Γερμανοπούλου υπεύθυνη του εργαστηρίου δεξιοτήτων “Ενδιαφέρομαι και ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη” με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και κ. Παπαθανασίου Κορασία (φιλόλογο), επισκέφτηκαν τη βιβλιοθήκη μας.
Αρχικά προβάλαμε το βιντεάκι “Τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα” του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας κι έτσι τα παιδιά πήραν μια ιδέα περί τίνους πρόκειται. Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στο διαχωρισμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου σε ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά βάσει μιας καρτέλας που είχε ετοιμάσει η βιβλιοθήκη μας και τα παιδιά ανέφεραν τι ανήκει σε κάθε κατηγορία. Επίσης πήραν στα χέρια τους την Οικουμενική Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου, το πρώτο καταστατικό με τα 30 άρθρα – δικαιώματα που θεσπίστηκε το 1948 από τον ΟΗΕ.
Αναφέραμε επιγραμματικά κάποιους απ’ τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τον Ινδό Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948), πολιτικό και πνευματικό ηγέτη, ακτιβιστή του 20ού αιώνα που πραγματοποίησε εκστρατείες για τα δικαιώματα των γυναικών, την ανακούφιση των φτωχών και την οικοδόμηση της θρησκευτικής και εθνικής αρμονίας. Τον Αφρικανό Νέλσον Μαντέλα (1918-2013), ο οποίος έκανε αγώνα κατά των ανισοτήτων, των φυλετικών διακρίσεων τη δεκαετία του ’70 και ήταν μαχητής του τελευταίου ρατσιστικού καθεστώτος του δυτικού κόσμου, ενάντια στο Απαρτχάιντ. Την Ελέανορ Ρούσβελτ, Αμερικανίδα πολιτικό, ακτιβίστρια και διπλωμάτη και μεγάλη προασπίστρια της κοινωνικής δικαιοσύνης. Τον Αμερικανό Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (1929-1968), εμβληματικό ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων. Τον Ζαν Ζακ Ρουσσώ , διαφωτιστή, την Σομαλή Γουόρις Ντίρι, ειδική πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο υποστηρίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Μαλάλα Γιουσαφζάι από το Πακιστάν που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση κ.ά.
Είδαμε και διαβάσαμε σχετική βιβλιογραφία “Το μαγικό μολύβι της Μαλάλα” της Μαλάλα Γιουσαφζάι, “Η φάρμα των ζώων” του Τζωρτζ Όργουελ, “Το λουλούδι της ερήμου” της Γουόρις Ντίρι, “Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους ” του Νικόλα Ανδρικόπουλου κ.ά. που θίγουν ζητήματα όπως ξενοφοβία, μετανάστευση, εκφοβισμό, ρατσισμό, το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, στην εκπαίδευση, στη ζωή, στην εργασία, στην υγεία, στην ισότητα, στην ελευθερία κλπ.
Τέλος τα παιδιά έπαιξαν σταυρόλεξο, συμπληρώνοντας λέξεις που τους ζητήθηκαν σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανακεφαλαιώνοντας έτσι όσα πριν είχαν ειπωθεί.
Ήταν μια υπέροχη δράση στην οποία όλοι συμμετείχαν ενεργά. Ευχαριστούμε θερμά μαθητές και εκπαιδευτικούς.