Οι προτάσεις της Όλ. Φυταγκουρίδου για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών Σιντικής

Τις προτάσεις τους μέσω των οποίων θα επιτευχθεί ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των δημοτικών υπηρεσιών, κατέθεσαν η παράταξη «Νέοι Ορίζοντες» και η υποψήφια Δήμαρχος Σιντικής Όλγα Φυταγκουρίδου.

 

 

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση με την ψηφιοποίηση της διαδικασίας περιορίζονται κάποιες δαπάνες για τον Δήμο και, ταυτόχρονα, μειώνονται οι εργατοώρες που απαιτούνται για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

 

Παράλληλα, επισημαίνεται πως η ψηφιοποίηση μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες εφαρμογές, επίσης χρήσιμες.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του συνδυασμού «Νέοι Ορίζοντες»

 

Ζούμε σ’ έναν Δήμο μεγάλης έκτασης, στον οποίο πολλά χωριά απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από τα δημοτικά καταστήματα εξυπηρέτησης του πολίτη. Κατά συνέπεια, αρκετοί πολίτες ή επιχειρηματίες που επιθυμούν να λάβουν έγγραφα από τις δημοτικές υπηρεσίες θα πρέπει να μετακινηθούν δαπανώντας χρόνο και χρήματα προκειμένου να τα παραλάβουν.

 

Η λύση που πρόσφατα εφαρμόζεται –την οποία έχουν ήδη δρομολογήσει αρκετοί δήμοι στη χώρα μας- είναι η ψηφιακή οργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών, στην οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνεται και η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων. Με την απόκτηση δυνατοτήτων ηλεκτρονικής διαχείρισης και διακίνησης εγγράφων επιταχύνονται όλες οι διαδικασίες πληροφόρησης, πρόσβασης και παραλαβής και αποφεύγεται το κόστος της μετακίνησης των πολιτών στα σημεία εξυπηρέτησης, καθώς με τη χρήση κωδικών θα μπορούν να εξυπηρετούνται από οποιονδήποτε προσωπικό υπολογιστή.

 

Επιπρόσθετα, με την ψηφιοποίηση της διαδικασίας περιορίζονται κάποιες δαπάνες για τον Δήμο, και, ταυτόχρονα, μειώνονται οι εργατοώρες που απαιτούνται για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Η συνέπεια αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την παραγωγικότητα του Δήμου. Η περιορισμένη απορροφητικότητα σε χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά και εγχώρια προγράμματα γενικά αποδίδεται από τη σχετική βιβλιογραφία στην υποστελέχωση και στη χαμηλή εξειδίκευση των υπαλλήλων. Συνεπώς, η απελευθέρωση προσωπικού μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση όσων ασχολούνται με την αύξηση της απορροφητικότητας, τομέα στον οποίο ο Δήμος μας φαίνεται να υστερεί χαρακτηριστικά ή σε όποιον άλλο τομέα υπηρεσιών κρίνεται σκόπιμο.

 

Ωστόσο, η ψηφιοποίηση μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες εφαρμογές, επίσης χρήσιμες. Μικρά ψηφιακά πάνελ μπορούν να αξιοποιηθούν σε χώρους πολιτισμού όπως το Μουσείο Παλαιοντολογίας Θερμοπηγής, το Ενυδρείο Βυρώνειας ή άλλους προστατευμένους χώρους όπου είναι αναγκαία η πληροφόρηση των επισκεπτών. Η χρήση των πάνελ μπορεί εν μέρει να υποκαταστήσει ή να ενισχύσει το έργο ενός ξεναγού παρέχοντας μεγάλο όγκο πληροφοριών για τα μνημεία μας με πολύ απλό χειρισμό, προσβάσιμο στον καθένα. Επίσης, με την ψηφιακή αποθήκευση, οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως περαιτέρω ενημερωτικό υλικό που θα διακινηθεί σε εκθέσεις, πρακτορεία τουρισμού ή άλλους τρόπους προσέλκυσης επισκεπτών.

 

Επιπλέον, ο Δήμος μπορεί να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό δίκτυο εικοσιτετράωρης πληροφόρησης για όλους τους κατοίκους ή εποχούμενους επισκέπτες που κινούνται στο οδικό του δίκτυο και επιθυμούν να ενημερώνονται για τα αξιοθέατα ή άλλα σημεία στα οποία θα ήθελαν να μεταβούν.

 

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα ψηφιακής χαρτογράφησης των οικισμών και ο χαρακτηρισμός οικοδομικών τετραγώνων με έναν απλό κωδικό. Με αυτή τη σήμανση θα γίνεται πολύ εύκολα η ενημέρωση και ο προσανατολισμός των Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΚΑΒ για κάθε περιστατικό έκτακτης ανάγκης που θα παρουσιάζεται σε οποιοδήποτε σημείο του Δήμου και θα αφορά την ασφάλεια ή την υγεία των δημοτών. Μια τέτοια ψηφιακή χαρτογράφηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για πολεοδομικούς σκοπούς συμπληρώνοντας τοπογραφικά διαγράμματα ή για να προσφέρει μια απεικόνιση του δικτύου ύδρευσης και των αγροτικών δρόμων.

 

Η ψηφιοποίηση, με όλες αυτές τις πολύτιμες εφαρμογές, μπορεί να υλοποιηθεί σταδιακά ξεκινώντας από την ψηφιακή οργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών, με όλες τις θετικές για την καθημερινότητα του πολίτη συνέπειες που προαναφέρθηκαν. Ωστόσο, μπορεί –όπως έχει ήδη γίνει σε άλλους Δήμους- να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα, αρκεί βεβαίως να υπάρξει μια ολοκληρωμένη τεχνικά πρόταση εκ μέρους του Δήμου Σιντικής. Οι Νέοι Ορίζοντες κι εγώ προσωπικά δεσμευόμαστε να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *