Το απόγευμα της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2017 παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ελευθέριου Ελευθεριάδη «Ταξίδι στη γη του Σίντιου Απόλλωνα», της δεύτερης συγγραφικής του προσπάθειας, που σκοπό έχει την καταγραφή και ανάδειξη των θησαυρών που ακόμη κρύβει και περιμένει υπομονετικά να ανακαλυφθούν ο Μαύρος Βράχος.
Ο Λευτέρης Ελευθεριάδης δεν είναι κάποιος άγνωστος στους συντοπίτες μας για να χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Οι περισσότεροι τον γνωρίζαμε ως εκπαιδευτικό.
Τα τελευταία 17 χρόνια μας αποκάλυψε μια άλλη πτυχή των ενδιαφερόντων του που αφορούν στην εξερεύνηση των σπηλαίων της περιοχής μας. Το βιβλίο που έχουμε στα χέρια μας, το οποίο αποτελεί τη δεύτερη συγγραφική του προσπάθεια, είναι μία χρονολογική αφήγηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του στους χώρους των σπηλαίων μας.
Το ενδιαφέρον του ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια όταν άρχισε να ασχολείται με τον τόπο και την περιοχή στο πλαίσιο ενός προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Γυμνασίου Σιδηροκάστρου.
Από το παράδειγμα του συμπολίτη μας μπορούμε να αντιληφθούμε τις θετικές συνέπειες που μπορεί να έχει ένα μελετημένο και οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Φυσικά, τα προγράμματα δίνουν απλώς ερεθίσματα, χρειάζεται όμως και ο κατάλληλος άνθρωπος που όχι μόνο θα δεχθεί το ερέθισμα αλλά θα παθιαστεί και μ’ αυτό.
Αυτό, λοιπόν, που διακρίνει κανείς στην πορεία του συγγραφέα είναι το πάθος και το μεράκι του να εξερευνήσει τον τόπο του και να αναδείξει τις ομορφιές του ώστε να αξιοποιηθούν οι θησαυροί του.
Το περιεχόμενο του βιβλίου του αποτελείται από υλικό που συλλέχθηκε για πάνω από 17 χρόνια περίπου και αποτελεί μία εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία έκδοση του πρώτου πονήματός του «Φως στα μυστικά του Μαύρου Βράχου». Αυτή τη στιγμή τα δύο αυτά συγγράμματα αποτελούν τη μοναδική, διαθέσιμη για το ευρύ κοινό, εκλαϊκευμένη επισκόπηση που αφορά στα σπήλαια του Σιδηροκάστρου.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει βήμα προς βήμα την προσπάθεια, τις δυσκολίες, τις χαρές, τις απογοητεύσεις του συγγραφέα.
Η πρώτη μας επικοινωνία, ως τοπική εφημερίδα, μαζί του έγινε πριν από 17 χρόνια. Μας ζήτησε να προβάλουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τους μαθητές του και τότε για πρώτη φορά μας εξέφρασε την υποψία του ότι ίσως κάτι σημαντικό να κρυβόταν στο Μαύρο Βράχο.
Δε διστάσαμε καθόλου και προβάλαμε ακόμη και τις πρώτες ακατέργαστες και επισφαλείς – ίσως – πληροφορίες του. Θεωρήσαμε σκόπιμο ότι άξιζε τον κόπο να προβάλλουμε τις «υποψίες» ενός συμπολίτη μας για ένα ενδεχόμενο που αν αποδεικνυόταν ορθό, θα είχε τεράστια οφέλη για την περιοχή μας. Θα έφερνε το Σιδηρόκαστρο στο προσκήνιο και θα το κατέγραφε ως τουριστικό προορισμό.
Σήμερα, γνωρίζουμε όλοι ότι χάρη στις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του έφτασαν τα πράγματα μέχρι εδώ.
Οι ανακαλύψεις εξέπληξαν τους πάντες και μας έκαναν να αισιοδοξούμε ότι τώρα μπορούμε να μπούμε σε μια πορεία τουριστικής ανάπτυξης και προβολής. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά αξιόλογα πράγματα στο Σιδηρόκαστρο που αν τα εκμεταλλευτούμε σωστά θα συμβάλλουν στην τουριστική προβολή της περιοχή μας, θα την καταστήσουν αναγνωρίσιμη, θα έχουμε οικονομική ανάπτυξη και κατ’ επέκταση θα ωφεληθούμε όλοι μας.
Βρισκόμαστε στην καμπή μιας πορείας που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Δεν αρκεί πλέον το μεράκι και το πάθος ενός ατόμου, ούτε και οι δραστηριότητες ενός συλλόγου όπως είναι ο Σύλλογος Φίλων Σπηλαιολογίας και Περιβάλλοντος Σιντικής «ο Μαύρος Βράχος», παρ’ όλη την τεράστια συνεισφορά του, που όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη της συνεργασίας του Δήμου Σιντικής, της Περιφέρειας και του Υπουργείου Πολιτισμού και φυσικά των βουλευτών που εκπροσωπούν το νομό Σερρών, ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για τη συνέχιση των εργασιών για την εξεύρεση των σπηλαίων και τη διάθεση εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού. Επίσης, πρέπει να ασκηθεί πίεση στις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες ώστε να ενταχθεί στις προτεραιότητές της η αρχαιολογική έρευνα του Σιδηροκάστρου και να ανακαλυφθεί ό,τι υπομονετικά περιμένει να ανακαλυφθεί.
Μαρία Κοτάνογλου