Άναψε το πράσινο φως για την εκμίσθωση των Λουτρών Σιδηροκάστρου

Άνοιξε ο δρόμος για τη δημοτική Αρχή  Σιντικής να προχωρήσει με ταχύτατούς ρυθμούς στον διεθνή διαγωνισμό  ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση των Λουτρών Σιδηροκάστρου μετά το  πράσινο φως που άναψε το Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής  που συνεδρίασε χθες το βράδυ (27/1).

Του Λεωνίδα Κασάπη

 

 

Το Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έγκριση της κατ ‘ αρχήν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ” ΣΙΝΤΙΚΗ ΔΑΕ” για αξιοποίηση των Λουτρών ( Σύμβαση μίσθωσης).

Την συζήτηση άνοιξε ο κ. Λάμπης Μουμτζίδης τονίζοντας πως το θέμα είναι απο τα σπουδαιότερα σε μια θητεία ενός Δημοτικού Συμβουλίου και πρότεινε την υπόθεση να διαχειριστή η επόμενη δημοτική αρχή καθώς βρισκόμαστε τρεις μήνες πριν απο της Δημοτικές Εκλογές. Ο δημοτικός σύμβουλος υποστήριξε πως πριν απο τρία χρόνια είχε προτείνει την ενοικίαση των λουτρών , αλλά η πρόταση του δεν εισακούστηκε. Και απευθυνόμενος στον δήμαρχο αναρωτήθηκε ” πότε είχατε δίκιο κύριε Δήμαρχε τότε που δεν με ακούγατε , ή τώρα που θέλετε να ενοικιαστονυν  τα λουτρά ;”

Ο κ. Αντώνης Τοπολίγκαςαναφέρθηκε στην αναγκαιότητα οικονομικοτεχνικής μελέτης, ενώ για αυτήν που παρουσιάστηκε ζήτησε να ενημερωθεί ποιος την εκπόνησε. Ο κ. Σάββας Παναγιωτίδηςσημείωσε ότι οι πολίτες δεν θέλουν να ενοικιαστούν τα λουτρά , αναρωτήθηκε γιατί τόση βιασύνη απο την δημοτική Αρχή. Ο κ. Σιδηρόπουλος , επεσήμανε πως τα λουτρά χαρίζονται , γίνονται δώρο σε ιδιώτες. Τόνισε πως η πολιτική της ψηφοθηρίας και των διορισμών απο της δημοτικές Αρχές μετέτρεψαν έναν μοχλό ανάπτυξης σε προβληματικό. Πρότεινε την υπόθεση να διαχειριστή η επόμενη δημοτική Αρχή. Ο κ. Αθανάσιος Σπάσης  ζήτησε απο το Δημοτικό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και πρότεινε να διαχειριστή την υπόθεση η σημερινή δημοτική Αρχή. Ο κ. Δελβεδέρης  σημείωσε πως δεν μπορεί  κάθε σοβαρό θέμα να αφήνεται για την επόμενη Αρχή. Είναι ντροπή να αφήσουμε την υπόθεση μετά τις εκλογές. Ο κ. Νίκος Ιντζέςεπεσήμανε πως τα λουτρά ενοικιάζονται και δεν ξεπουλιούνται. Και ο κ. Δήμου ζήτησε την υπόθεση των λουτρών να διαχειριστή η επόμενη δημοτική Αρχή, ενώ ο κ. Γιάννης Χατζηπάντος τάχθηκε υπέρ της εκμίσθωσης , αλλά να γίνει με πλήρη διαφάνεια. Υπέρ της εκμίσθωσης των λουτρών τάχθηκε και ο κ. Φώτης Δομουχτσίδης , αλλά απο το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει απο τις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές. Έκανε λόγο για λάθος στην σειρά διαδικασιών απο την δημοτική Αρχή.

Ο δήμαρχος κ. Απόστολος Καρύδας τόνισε πως οι Δημοτικές Επιχείρησης βρίσκονται σε πόλεμο και καταδιώκονται απο την κεντρική εξουσία. Στις 14 Δεκεμβρίου με νόμο απαγορεύεται η δανειοδότηση τους απο το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων.  Απο τη μια οι ιδιωτικές τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την επιχείρηση ζητούν απο τον Δήμο να μπει εγγυητής , ενώ  απο την άλλη ο νόμος δεν επιτρέπει τον Δήμο να μπει εγγυητής.  Είναι μονόδρομος η εκμίσθωση τόνισε. Για την οικονομοτεχνική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Σώμα , είπε πως την εκπόνησε η ΠΕΤΑ μετά απο απόφαση της ΚΕΔΕ, η οποία διέθεσε και 15.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό. Η απόφαση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες δεν είναι βιαστική, καθώς τα προβλήματα είναι μεγάλα καθώς υπάρχει κίνδυνος η επιχείρηση να χάσει την δυνατότητα φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας τον Φεβρουάριο δεν πληρωθεί μια δόση του δανείου που έχει. ” Θέλω να παραδώσω έναν δήμο καθαρό οικονομικά στην επόμενη δημοτική Αρχή” , είπε ο κ. Καρύδας.     

Ο κ. Γιώργος Τσίντσιοςτάχτηκε υπέρ της αναβολής του θέματος και την διαχείριση του απο την επόμενη δημοτική Αρχή , ενώ σημείωσε πως τόσα χρόνια ο κ. Γεωργιλάς έλεγε πως η επιχείρηση έχει εξυγιανθεί , είναι βιώσιμη και πάει  καλά. Τι άλλαξε τώρα αναρωτήθηκε.


Τον λόγο πήραν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι  


Ο κ. Νίκος Δεμερτζής τόνισε πως είναι νόμιμο να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δεν είναι ηθικό και πρότεινε την υπόθεση να διαχειριστή το επόμενο Συμβούλιο. Πρότεινε να ληφθεί μέριμνα να μην απολυθεί το προσωπικό, να μπει όρος στο συμβόλαιο ώστε οι εργαζόμενοι στη νέα επιχείρηση να είναι απο την περιοχή. Εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το τι θα γίνει με τις οικονομικές υποχρεώσεις  της επιχείρησης , εάν θα τις φορτωθεί ο Δήμος.

Ο κ. Νίκος Δροβατσίκας χαρακτήρισε μονόδρομο την εκμίσθωση των λουτρών , σημείωσε ωστόσο πως ένα τέτοιο σοβαρό θέμα θα έπρεπε να το διαχειριστεί η  επόμενη δημοτική Αρχή. Πρότεινε άτυπη συνάντηση των ενδιαφερομένων  για τον δήμο Σιντικής με τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων ώστε να συζητηθούν τεχνικές λεπτομέρειες.

Ο κ. Σάββας Κοσμίδης τάχτηκε υπέρ της εκμίσθωσης των λουτρών , σημειώνοντας πως δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να δεσμεύση  κανέναν.

Το συμβούλιο με ψήφους 14 υπέρ  και 8 λευκά  ενέκρινε την κατά αρχήν απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ” ΣΙΝΤΙΚΗ ΔΑΕ” για αξιοποίηση των λουτρών ( Σύμβαση μίσθωσης). Λευκό ψήφισαν Δημοτικοί Σύμβουλοι κύριοι  : Μουμτζίδης, Τσίντσιος, Δήμου, Δομουχτσίδης , Σιδηρόπουλος,  Τοπολίγκας και Παναγιωτίδης και η κυρία Ουλούκη.   

 

” ΣΙΝΤΙΚΗ ΔΑΕ”

 

Στην Δημοτική Επιχείρηση που συζητήθηκε το θέμα, στις 11 Ιανουαρίου,  ο δήμαρχος και πρόεδρος της εισηγήθηκε ” Να ληφθεί μία κατ΄ αρχήν απόφαση για την εκμίσθωση και αξιοποίηση , ανακαίνιση και επέκταση των ιαματικών πηγών Σιδηροκάστρου με τους όρους που θα προβλέπει το τελικό αυτό σχέδιο”. Το Διοικητικό Συμβούλιο  ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εισήγηση του προέδρου με την προσθήκη δυο σημείων : Α. Να τεθεί ως ουσιώδης όρος η εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης των δημοτών του Δήμου, σε συνεννόηση με το Δήμο, στη λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία σε ποσοστό 10% της ημερήσιας λειτουργίας των εγκαταστάσεων και Β. Να προβλεφθεί απο το 6ο έτος της μίσθωσης ετήσια αναπροσαρμογή του μισθώματος , σε ποσοστό 2%.

 

Υπέρ της εισήγησης ψήφισαν οι : Απόστολος Καρύδας, Παντελής Τσομπανίδης, Σταύρος Χατζηνικολάου, Δημήτρης Καπουκρανίδης, Γιώργος Θωμαίδης, Θωμάς Ανδρεάδης, Νίκος Μιχαλούσης,  Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης, Αντώνης Τοπολίγκας ( Να κατατεθεί οικονομοτεχνική μελέτη ) , Μανώλης Δεβετζής ( Να κατατεθεί οικονομοτεχνική μελέτη). Κατά τάχτηκε ο κ. Γιώργος Λαχανάς. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *