Επιμερισμός ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ

Προσοχή να το διαβάσουν οπωσδήποτε οι κάτοικοι του Χαρωπού και του Αγκίστρου τους αφορά άμεσα…

 

Γράφει ο Θωμάς Μελαδίνης

 

Επιμερισμός ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρικά)

Σε τελική φάση φαίνετε να είναι ο επιμερισμός του ειδικού τέλους 1% από ΑΠΕ, στους δικαιούχους κάτοικους του Χαρωπού και του Αγκίστρου.(φαίνετε πως η πίεση που ασκήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω προσωπικών επιστολών άλλα και βουλευτών των Σερρών έπιασε τόπο)

Για την ιστορία, ο νόμος που προβλέπει να αποδίδεται το 1% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρικά κα) στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στις περιοχές όπου λειτουργούν αυτές, είχε εκδοθεί την 4 Ιουνίου 2010 Ν. 3851

Πέρασαν 4 χρόνια απραξίας και μη εφαρμογής του νόμου από την πρώην ηγεσία του πρώην ΥΠΕΚΑ και ένα μήνα περίπου πριν τις εκλογές τις 25-1-2015 εκδίδει το ΥΠΕΚΑ απόφαση την 23-12-2014 στην οποία αναφέρετε όλοι η διαδικασία επιμερισμού και τους δικαιούχους για τα χρόνια 2010 έως 2013. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αλλάζει και σύντομα η νέα ηγεσία γίνετε αποδέκτης πίεσης και διαμαρτυριών από προσωπικές επιστολές άλλα και καθυστερημένα από ερωτήσεις βουλευτών για την μη απόδοση του τέλους στους δικαιούχους. Αργότερα η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ εκδίδει νέα οριστική απόφαση την 9-8-2016 στην οποία περιλαμβάνει και τον επιμερισμό του έτους 2014 δηλαδή τα χρόνια 2010 έως 2014 καθώς και σχετικούς πίνακες με τα χρηματικά ποσά ανά κοινότητα.

Για την Τ.Κ. Χαρωπού το χρηματικό ποσό επιμερισμού στους δικαιούχους είναι 122.971,31 Ευρώ από την λειτουργία του αιολικού πάρκου στην θέση κορυφή και για την Τ.Κ. Αγκίστρου το χρηματικό ποσό είναι 18.585,22 Ευρώ από την λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού. Η διαδικασία φαίνεται να προχωρεί και στις 15-12-2016 εκδίδει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκύκλιο με την ένδειξη < ΕΠΕΙΓΟΝ > στην οποία μεταξύ άλλων καλεί την ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) να προβεί στην ανάρτηση στην ιστοσελίδα της των αριθμών παροχής των δικαιούχων οικιακών καταναλωτών στις περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ , ανά Τοπική Κοινότητα. Για την Τ.Κ. Χαρωπού οι δικαιούχοι είναι 538 που θα επιμεριστούν το χρηματικό ποσό των 122.971,31 Ευρώ μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος και για την Τ.Κ. Αγκίστρου οι δικαιούχοι είναι 200 και θα επιμεριστούν το χρηματικό ποσό των 18.585,22. Εάν κάνει κανείς την διαίρεση του ποσού επιμερισμού με τους δικαιούχους θα προκύψει για τους δικαιούχους του Χαρωπού το ποσό των 228,57 Ευρώ ανά δικαιούχο και για τους δικαιούχους του Αγκίστρου το ποσό των 92,92 Ευρώ ανά δικαιούχο. Τα ποσά που αναφέρω είναι ένας μέσος όρος, ο επιμερισμός γίνεται με έναν μαθηματικό τύπο που εξαρτάται από την ηλεκτρική κατανάλωση του κάθε δικαιούχου, όσο μικρότερη κατανάλωση έχει το τετράμηνο τόσο το ποσό του επιμερισμού του μεγαλώνει. Επίσης η εγκύκλιος αναφέρει πως εάν κάποιος δικαιούχος θέλει να κάνει ένσταση αυτή θα γίνεται μέσο του Δήμου σε προθεσμία 10 ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης στην ιστοσελίδα της ΔΕΔΔΗΕ. Ο Δήμος Σιντικής έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του σχετικό δελτίο τύπου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος δυστυχώς καθυστερημένα (ημερομηνία ανάρτησης είναι η 30-12-2016 δηλαδή την ημέρα που λήγει η προθεσμία των ενστάσεων και βρίσκεται εδώ ( http://www.sidiki.gr/index.php… ) και το θέμα δεν πήρε την ανάλογη δημοσιότητα για τις εμπλεκόμενες Κοινότητες Χαρωπού και Αγκίστρου.

Τώρα εάν είσαι οικιακός καταναλωτής ρεύματος μέχρι και τις 09-08-2016 στις Κοινότητες Χαρωπού και Αγκίστρου είσαι και δικαιούχος του ποσού επιμερισμού. Πήγαινε στον ιστοσελίδα της ΔΕΔΔΗΕ εδώ(http://onepercent.deddie.gr/OnePerCentReturnsR…/…/index.html) βάλε τον οκταψήφιο αριθμό της ηλεκτρικής παροχής στην εφαρμογή όπως φαίνεται στην φωτογραφία επέλεξε τον Δήμο Σιντικής και την Τοπική Κοινότητα Χαρωπού ή Αγκίστρου ανάλογα και δες αν εμφανίζει στην αναζήτηση τον αριθμό της παροχής σου. Εάν δεν τον εμφανίζει και είσαι δικαιούχος τότε οπωσδήποτε ένσταση στον Δήμο Σιντικής για να συμπεριληφθείς στους πίνακες επιμερισμού. Εάν δυσκολεύεσαι στείλε μου σε μήνυμα μέσο FB τον οκταψήφιο αριθμό ηλεκτρικής παροχής σου όπως φαίνετε στην εικόνα και θα τον αναζητήσω εγώ.

 

Πιστεύω πως εάν ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία, στον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος θα αποδοθούν τα ποσά με την ένδειξη <<Έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα λόγω σταθμών ΑΠΕ στην περιοχή σας>> και αυτά τα ποσά είναι από το υφιστάμενο αιολικό πάρκο για το Χαρωπό και από το υδροηλεκτρικό για το Άγκιστρο. Πρόσφατα έγιναν και νέα αιολικά πάρκα στην περιοχή του Χαρωπού και του Αγκίστρου οπότε και το ποσό επιμερισμού ανά έτος θα αυξηθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *