Η Τοποθέτηση του επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας κ. Νίκου Δεμερτζή στη ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ για το έτος 2015

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριοι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι και σύμβουλοι Τοπικών Κοινοτήτων

Είναι η δεύτερη χρονιά που ο σημερινός Δήμαρχος βρίσκεται ενώπιον των  δημοτών για να παρουσιάσει τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής και αυτή τη φορά για το έτος 2015, για μία χρονιά με πλήρη θητεία της σημερινής αρχής.

 

Δεν θα σταθώ στα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, άλλωστε είχαμε την δυνατότητα να τοποθετηθούμε πλήρως και με λεπτομέρειες κατά τις συνεδριάσεις που έγιναν στο δημοτικό συμβούλιο, τόσο για τον προϋπολογισμό, όσο και για τον ισολογισμό του 2015.

Έτσι, θα σταθώ ιδιαίτερα σε γενικώτερα ζητήματα λειτουργίας του Δήμου Σιντικής και των Νομικών Προσώπων του.

Συγκεκριμένα:

1) Καθαριότητα. Δυστυχώς ο δήμος Σιντικής είναι ένα παράδειγμα δήμου προς αποφυγή στον τομέα αυτόν. Το γνωρίζετε εσείς καλύτερα από εμένα. Σχεδόν παντού έχουν δημιουργηθεί ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι. Επιβάλλονται πρόστιμα από την Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που τα πληρώνουν όλοι οι δημότες, με αποφάσεις των συμβούλων της  πλειοψηφίας.

Επίσης, με απόφαση της πλειοψηφίας δεν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο στους υπεύθυνους που ρυπαίνουν, αφού στους Κωδικούς του προϋπολογισμού δεν εγγράφεται κανένα ποσό προστίμου για τις περιπτώσεις αυτές. Και βέβαια όλοι θυμούνται το μεγάλο φιάσκο του διαγωνισμού για την ανάδειξη εργολάβου αποκομιδής απορριμμάτων, όπου πέρασαν 7 μήνες και ακόμη δεν είχαν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες, με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής και όπου γέμισε ο τόπος με σκουπίδια για ημέρες.

2) Δρόμος Πετριτσίου – Καστανούσας 

Στέκομαι στο θέμα αυτό για να θυμίσω πως με πρωτοβουλία της παράταξής μας εισηγηθήκαμε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας για την αθλιότητα του οδοστρώματος αυτού του δρόμου, το οποίο ψήφισμα αποδέχθηκε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το γνωρίζουμε κύριε Δήμαρχε ότι είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όμως δεν είδαμε καμία ενέργεια πίεσης και έντονης διαμαρτυρίας για την κατάσταση, καμία ανταπόκριση – απάντηση στην «κραυγή» των κατοίκων που λέει «δώστε λύση στον δρόμο του θανάτου».

3) Αναπτυξιακά έργα

Όπως γνωρίζετε, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ελάχιστα χρήματα έρχονται πλέον στον Δήμο μας, όπως  και σε όλη την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό σημαίνει  ότι μελέτες και έργα μπορούν να γίνουν μόνο με την ένταξή τους σε διάφορα προγράμματα, περιφερειακά και ευρωπαϊκά.

Κατά το 2015 είχαμε το δυσάρεστο της απένταξης από το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ της ενεργειακής αναβάθμισης του Δημοτικού Μεγάρου, ύψους 630.000 ευρώ. Τέτοια έργα δεν τα εντάσσουμε απλώς και κατόπιν τα αφήνουμε  να υλοποιηθούν από μόνα τους. Δυστυχώς χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία ευρείας ενεργειακής αναβάθμισης του Δημαρχείου.

Είχαμε επίσης κατά το έτος 2015 και την έναρξη έργων του προγράμματος Αλέξανδρος Μπαλτατζής, όπως η ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων του οικισμού της Κερκίνης , ύψους 1.230.000 ευρώ, βελτίωση υποδομών αεραθλητισμού στο Χορτερό, προυπολογισμού 326.010 ευρώ και ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων της Δημοτικής Κοινότητας Νέου Πετριτσίου, ύψους 553.320 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ε.Π.Α.Α.Α.Υ.

Οι συμβάσεις με τους δύο πρώτους εργολάβους υπογράφηκαν 45 ημέρες πριν από την λήξη του έτους 2015 και του τρίτου έργου υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2015, την στιγμή που τα έργα έπρεπε να παραδοθούν την 31-12-2015.

Σεις ο ίδιος κ. Δήμαρχε, είχατε δηλώσει στα Μ.Μ.Ε. ότι θα δουλκεύουν νύχτα μέρα οι εργολάβοι να παραδώσουν έγκαιρα τα έργα

Φυσικά κανένα έργο δεν υλοποιήθηκε και στη συνέχεια όλα απεντάχθηκαν.

4) Τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού

Πρέπει να αναφερθώ και να τονίσω ότι στην πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν οι δημότες μας, κατά το 2015 επιβλήθηκαν από την δημοτική αρχή αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού της τάξης του 45% έως 60% και τούτο παρ’ όλες τις παραινέσεις για μη αύξηση από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη.

Όπως γνωρίζουμε όλοι, τα τέλη είναι ανταποδοτικά. Από την στιγμή που η ΔΕΗ δεν αύξησε τα τιμολόγιά της και ο εργολάβος αποκομιδής των απορριμάτων πληρωνόταν με τις τιμές του 2014 για τις υπηρεσίες του,  αυτή η αύξηση  των τελών ήταν καθαρά μια έμμεση φορολογία.

5) Νομικά Πρόσωπα

Θα αναφερθώ  σε τρία Νομικά Πρόσωπα

ΣΙΝΤΙΚΗ ΔΑΕ:

Εδώ θα μπορούσε να μπει ο τίτλος «μια πονεμένη ιστορία». Πέρασε ολόκληρο το 2015 και ο υδροηλεκτρικός σταθμός Αγκίστρου δεν αποκαταστάθηκε. Ελάχιστες αναρτήσεις στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αυτές μετά πάροδο μηνών, ενώ ο νόμος ορίζει αμμελητί  ανάρτηση των πράξεων. Δεν αναρτώνται δαπάνες, αποφάσεις του Δ.Σ. κ.λ.π.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά δεν  έρχονται προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο οι ισολογισμοί της επιχείρησης. Η επιχείρηση συνεχίζει την καθοδική της πορεία αφού για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά παρουσιάζει ζημίες.

 

ΔΕΥΑΣΙ

Θα σταθώ σε τρία αρνητικά για την επιχείρηση στοιχεία.

Το πρώτο έχει να κάνει με την αποχέτευση. Από το Βαμβακόφυτο μέχρι τον οικισμό της Κερκίνης δεν έχει γίνει κανένα αποχετευτικό έργο. Ο Κρουσοβίτης είναι μια υγειονομική βόμβα. Το αποχετευτικό έργο των πρώην δήμων Σιδηροκαστρου – Ηράκλειας – Σκοτούσας  έχει βαλτώσει.

Το δεύτερο θέμα με την ΔΕΥΑΣΙ αφορά την μη καταγραφή και την ολοκλήρωση μεταβίβασης των παγίων εγκαταστάσεων της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, εκτός του πρώην δήμου Κερκίνης, δεν έχουν καταγραφεί τα υδραγωγεία , τα δίκτυα ύδρευσης  λεπτομερώς, ούτως ώστε σε κάθε οικισμό να γίνει γνωστό πόσο δίκτυο είναι με σωλήνες πλαστικούς  και πόσο  με αμιαντοσωλήνες κ.λ.π. Αυτό αποτελεί και λογιστικά στην απεικόνιση του ισολογισμού μη ορθή δημοσιολογιστική εικόνα.

Και το τρίτο με την ΔΕΥΑΣΙ αφορά ένα θέμα που πρόσφατα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και έχει να κάνει με την χρέωση των λογαριασμών της ΔΕΗ στα αντλιοστάσια και τους οποίους λογαριασμούς τους χρεώθηκε ο δήμος Σιντικής. Το συνολικό ποσό είναι ύψους  995.611,83  ευρώ.

ΔΗΜΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, που αφορά τα θερμοκήπια.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα ουδέποτε ήρθαν  στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση και ενημέρωση αποτελέσματα των ισολογισμών της επιχείρησης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλήρης εικόνα για το τι συμβαίνει στην μικτή αυτή δημοτική επιχείρηση.

 

                                            Σιδηρόκαστρο  13 – 01 – 2017

 

                                                     Νίκος Δεμερτζής

                                                       Επικεφαλής

 

                                                  μείζονος μειοψηφίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *