Επιτυχία σημείωσε η αναβίωση της μάχης του Ρούπελ


Με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών και την υποστήριξη του ιστορικού τουρισμού, ο δήμος Σιντικής, διοργάνωσε  για 2η συνεχή χρονιά φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης με επίκεντρο το θρυλικό ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ στο Σιδηρόκαστρο.

Xιλιάδες μικροί και μεγάλοι που βρέθηκαν απο ολη την Ελλάδα ( περισσσότερα απο 40 λεωφορεία ) και το εξωτερικό, εντυπωσιάστηκαν απο τις ομάδες αναβιωτών – εθελοντών που με εντυπωσιακές , εκρήξεις, θωρακισμένο άρμα  και  αεροπορικές προσομοιώσεις τους  μετέφεραν  πίσω στον χρόνο, τότε που μια χούφτα Έλληνες τα έβαζαν με την πανίσχυρη πολεμική μηχανή του Χίτλερ. Η απάντηση του διοικητή Γεώργιου Δουράτσου στις αξιώσεις του εισβολέα : «Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται», εξακολουθεί να συγκινεί μέχρι τις μέρες μας.

 

Οι Γερμανοί επιχείρησαν να καταλάβουν τα οχυρά , αλλά αντιμετώπισαν την σθεναρή αντίσταση των Ελλήνων. Παρά το ανελέητο σφυροκόπημα του εχθρού το Ρούπελ δεν καταλήφθηκε και τελικά παραδόθηκε μετά την Συνθηκολόγηση και αφού οι Γερμανοί εισήλθαν στην Θεσσαλονίκη, παρακάμπτοντας τα οχυρά. Αναγνωρίζοντας τον ηρωισμό των Ελλήνων υπερασπιστών του Ρούπελ, οι Γερμανοί τους απέδωσαν τιμές και τους άφησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μοναδικό περιστατικό στη διάρκεια του Β’ Π.Π.    

 

 

Παράλληλα ο κόσμος είχε  την ευκαιρία να ξεναγηθεί μέσα στα οχυρά και να επισκεφτεί τις εκθέσεις κειμηλίων του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών – Παράρτημα Θεσσαλονίκης, όπου εκτίθονταν η πολεμική σημαία του Ρούπελ,  του  Μουσείου του Μιχάλη  Τσαρτσίδη στο Σιδηρόκαστρο την έκθεση  μοντελισμού και εκθέσεις φωτογραφίας, ενω αμέσως μετά την αναβίωση παρακολούθησε και επιδείξεις Ομάδων αεροπορικών επιδείξεων της Πολεμικής Αεροπορίας με το αεροπλάνο ” Δαίδαλος”.

 

Στην αναβίωση παρευρέθηκαν μεταξύ των άλλων η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο διοικητής του Γ ΄ Σώματος Στρατού, ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης,  η τοπική πολιτική και στρατιωτική  ηγεσία και ο γιός του ήρωα Δημήτρη Ιτσιου Τάσος Ιτσιος.

 

Η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης σε σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην συνέχιση της ιστορικής μνήμης, σε συνδυασμό με την τουριστική ανάπτυξη το τόπου.

 

Ο Δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης επεσήμανε την σημαντικότητα της αναβίωσης στο πλαίσιο του ιστορικού τουρισμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *