Ο πρώην διευθυντής των λουτρών … ως Ιούλιος Βερν του Σιδηροκάστρου (απάντηση Σωτήρη Αβράμη)

Προφανώς, μόνο με σενάρια επιστημονικής φαντασίας του επιπέδου του μυθιστοριογράφου Ιουλίου Βερν θα μπορούσε να συγκριθεί η λεγόμενη απάντηση στο πόρισμα του οικονομικού επιθεωρητή,  του Σαχπατζίδη Ηλία, πρώην  “γενικού διευθυντού” της Δημοτικής επιχείρησης Λουτρών Σιδηροκάστρου, ο οποίος απελύθη εσχάτως κατόπιν μήνυσης που του υπέβαλε ο πρόεδρός της.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Και θέλοντας να αιτιολογήσω την επιλογή ως τίτλου του δημοσιεύματος μου με αναφορά στον  Ιούλιο Βερν,  απλά κάνω μια αντιπαραβολή στο βιογραφικό του ιδίου όπως αυτός το περιγράφει . “ Έχει  εργαστεί σε πάνω από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο διαμένοντας σε 10δες ξενοδοχεία και γευματίζοντας σε 100δες εστιατόρια”.
  Όλα αυτά τα πραγματοποίησε σε τέσσερα χρόνια, εργαζόμενος 18 ημέρες κατά μέσο όρο σε κάθε χώρα (χωρίς οδοιπορικά) ως ο πλέον έμπειρος στην υφήλιο και επέστρεψε στο Σιδηρόκαστρο το 1980  αφού ταξίδεψε με  ….. το αερόστατό του……..    Ε,  ναι λοιπόν ξεπέρασε ακόμη και αυτόν τον ίδιο τον Ιούλιο Βερν σε φαντασία….. Να επομένως από πού αντλεί τα τυπικά και ουσιαστικά του προσόντα για την θέση του διευθυντή. Η συχνή επίσκεψη σε ξενοδοχεία και σε εστιατόρια είναι το βασικό του κριτήριο που αντλεί τα προσόντα, για την θέση του υπεύθυνου διευθυντού ξενοδοχείου.  Συμπερασματικά αγαπητοί συμπολίτες , μην ανησυχείτε για τα παιδιά σας, δεν χρειάζεται πλέον κανείς να σπουδάσει πχ ιατρική για να γίνει γιατρός , αρκεί να επισκέπτεται τακτικά νοσοκομεία και ιατρεία.

          Ας σοβαρευτούμε όμως. Πριν λοιπόν, τοποθετηθώ στο σύνολο των ψευδεπίγραφων επισημάνσεων του, θα ήθελα να παραθέσω ένα γενικό σχολιασμό.

Ο έλεγχος από τους οικονομικούς επιθεωρητές προκλήθηκε μετά από δική του καταγγελία, (16/8/2011) στον πρωθυπουργό της Ελλάδος κο Γ. Παπανδρέου και σε διάφορους υπουργούς και υπηρεσίες και αφορούσε την σημερινή δημοτική αρχή του κου Καρύδα Απ. και τον πρόεδρο της ΑΕ  κο Γεωργηλά Γ.,  που τον απέλυσε αφού τον μήνυσε. Τους οικονομικούς επιθεωρητές τους όρισε με απόφασή του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ως αποτέλεσμα, αυτής του της καταγγελίας. Εάν τελικά “έπεσε στον λάκκο”  που ο ίδιος έσκαψε, προφανώς αποτελεί προσωπικό του πρόβλημα, και κανέναν άλλον δεν απασχολεί. Όμως,  πραγματικά αποτελεί εύλογη απορία,  ποιος είναι ο λόγος  και τι υποκρύπτει η παραληρηματική  και ακατάληπτη  επίθεση του στο πρόσωπό μου, την στιγμή που δεν είμαι ο συντάκτης του πορίσματος  και εκτός αυτού ο έλεγχος δεν αφορά την δική μου περίοδο αφού ήδη είχα παραιτηθεί από το 2007. 

Προσπαθώντας να αντιληφθώ τους πραγματικούς λόγους αυτής της σκιαμαχίας την οποία και δεν μπορώ να ακολουθήσω, καταλήγω για μια ακόμη φορά, στα ίδια συμπεράσματα τα οποία με δικαιώνουν για μια ακόμη φορά , μετά από τα χρόνια που απέχω από την ενασχόληση μου με τα δημοτικά.

Επιβεβαιώνεται, δυστυχώς για την επιχείρηση, πόσο μακριά από τα προβλήματα και την καθημερινότητα της επιχείρησης ήταν ο πρώην διευθυντής της.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά πως δεν γνωρίζει βασικά ζητήματα, αγνοεί το κανονιστικό πλαίσιο αυτής και δεν γνωρίζει το θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων του Δήμου, όπως αυτό προβλέπεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά πως ακόμη και σήμερα βρίσκεται σε σύγχυση των ρόλων που επιχειρούσε να υπηρετήσει, καθώς του πήρε χρόνια πολλά για να κατανοήσει και να αποφασίσει τι τελικά ήταν:  ήταν διευθυντής,  ήταν συνδικαλιστής,  ή πολιτικός παράγοντας του τόπου τον οποίο και δεν το πήραμε χαμπάρι.

Είναι προφανές ότι όλα μαζί δεν μπορεί να είναι.

Είναι σαφές ότι αδυνατεί να αντιληφθεί πως οι συνθήκες των δεκαετιών το ’80 και του ’90 έχουν παρέλθει .

Είναι σαφές πως δεν ήταν σε θέση εδώ και αρκετό καιρό να παρακολουθήσει τις αλλαγές και τις εξελίξεις.

Είναι σαφές πλέον και φανερό σε όλους τους δημότες μας, πως δεν μπορεί διότι δεν του το επιτρέπει  η εμπάθεια προς το πρόσωπο μου.

Είναι επίσης σαφές, αλλά όχι φανερό ακόμα τουλάχιστον, ότι πίσω του συνωστίζονται ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις και ερμαφρόδιτες πολιτικές συμμαχίες   (δημοτικές εκλογές .. γαρ)  που στο πρόσωπό μου βρίσκουν κοινό στόχο !!!

 

Ας πάρουμε όμως τις αναφορές του στο πρόσωπό μου μία προς μία.

 

ü  Με κατηγορεί για την κακή και περίεργη διαχείριση των οικονομικών που αποτέλεσμα αυτής ήταν η δημιουργία χρέους 800.000 € ενώ το 2002 το χρέος ήταν μηδενικό. Αλήθεια, γιατί το 2002 αποτελεί σημείο αναφοράς. Διαχειριστής και επομένως οικονομικός μάγος με επίτευξη μηδενικού  χρέους  ήταν  η τότε πρόεδρος Γρηγοριάδου Σοφία ή ο ίδιος και περιχαρής αναφέρεται  σε αυτό ?

Η αλήθεια είναι ότι τον Δεκέμβριο του 2002 το χρέος ήταν 295.549,34 € σύμφωνα με τον ισολογισμό εκείνου του έτους.  Επίσης σύμφωνα με την έκθεση τον ορκωτών λογιστών που διενεργήθηκε μετά από έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο διαπιστώθηκε επιπλέον χρέος το οποίο δεν ήταν τιμολογημένο και δεν εμφανίζονταν στον ισολογισμό και ανήρχετο στο ύψος των 656.033,51 €  (Έκθεση ΣΟΛ σελ 124) .  Συνολικό επομένως διαμορφωμένο χρέος έτους 2002   951.582,85 € . Αλήθεια που ήταν ο πρώην διευθυντής, τότε, να καταγγείλει τα χρέη της περιόδου εκείνης. Γιατί σιωπούσε τότε. Γιατί ψευδώς αναφέρεται σε μένα αποκρύπτοντας τα χρέη που παραλάβαμε !!!

 

ü  Ακόμη και για την ύπαρξη δύο αδειών στο ξενοδοχείο εγκαλεί εμένα και τον κο Σπάση , αν και ο ίδιος ομολογεί ότι ήταν υπεύθυνος για την έκδοσή τους και επί σειρά ετών το ξενοδοχείο λειτουργούσε με αυτές. Και μάλιστα με καταγγέλλει ότι ερήμην όλων μεθόδευσα την έκδοση μιας άδειας εξαπατώντας τον ΕΟΤ, εκθέτοντας ακόμη και τους υπαλλήλους της υπηρεσίας.

Η αλήθεια είναι ότι η έκδοση μιας άδειας (πόσες άραγε θα μπορούσαν να είναι σε ΕΝΑ  ξενοδοχείο) και οι διαδικασίες προβλέπονται από το ΠΔ 43/2002 του οποίου και έπρεπε σαν διευθυντής να είναι θεματοφύλακας. Αλλά το μέγεθος του ψεύδους του πρώην δ/ντή,   αποδεικνύεται από το έγγραφο που ο ίδιος έστειλε αφού πρώτα επέγραψε  την 18/5/2006, προς τον ΕΟΤ και ζητούσε Ο ΙΔΙΟΣ την συγχώνευση των δυο ξενοδοχείων σε ένα με 89 δίκλινα δωμάτια και 2 σουίτες όπως και ακριβώς έγινε. Τόσο τον έχει τυφλώσει η εμπάθειά του που για μια ακόμη φορά βγάζει μόνος του τα μάτια του !!!

 

ü  Με μέμφεται για την επένδυση του νέου υδροθεραπευτηρίου, αποκρύπτοντας πεισματωδώς πως το έργο αυτό ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα, ορίστηκε επιβλέπων μηχανικός και ορίστηκε ειδικός σύμβουλος για την παραλαβή.  Μάλλον όμως τον  αδικώ λέγοντας πως αποκρύπτει αυτή την πληροφορία. Το βέβαιο είναι ότι δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί και να παρακολουθήσει τέτοιες διαδικασίες, όπως επίσης του είναι αδύνατο να κατανοήσει το περιεχόμενο των αποφάσεων  του ΔΣ στο οποίο και ο ίδιος συμμετείχε. Η μόνη του συνεισφορά στο διοικητικό συμβούλιο κατά την έγκριση των όρων της δημοπράτησης ήταν η τοποθέτηση του ότι “ μπορούμε μόνοι μας να κάνουμε την επένδυση”  και ότι “άλλοι τον πληρώνουν για τις γνώσεις που τους παρέχει” δείχνοντάς μας την αντίστοιχη επιταγή.  Αλήθεια τι εννοούσε τότε,  ότι έπρεπε να του αναθέσουμε την δουλειά άραγε !

Ψεύδεται ασυστόλως, αν και γνώριζε ως μέλος του ΔΣ, ότι το συμβασιοποιημένο κόστος ήταν 239.765,44  € και όχι 300.000 €  που ισχυρίζεται αναληθώς, όπως έκανε και στο παρελθόν. Γνωρίζει, ως μέλος του ΔΣ που ήταν, και αποκρύπτει για μια ακόμη φορά, ότι το τελικό κόστος διαμορφώθηκε στο ποσό των 224.520,85 €,  αν και έγιναν επιπλέον εργασίες,  σύμφωνα με τους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες και με αντίστοιχες αποφάσεις του ΔΣ,  που προφανώς αδυνατεί να κατανοήσει, όπως και  τις νόμιμες διαδικασίες αναπολώντας το παρελθόν. Βέβαια μας κάνει και έκπτωση στα κλιματιστικά. Προεκλογικά διέδιδε ότι κόστισαν 2000 € το ένα. Τώρα κατέβηκε στα 1200 € με έκπληξη διαπιστώνω ότι  τελικά κατέληξε στα 700 €.  Στο μέλλον μπορεί να κατέβει και χαμηλότερα.

Λυπάμαι πολύ, αλλά ακόμη και σήμερα ο πρώην διευθυντής, αδυνατεί να αντιληφθεί την τήρηση του κανονιστικού πλαισίου της επιχείρησης, και τις διαδικασίες δημοπρασιών του δημοσίου και αναπολεί το παρελθόν. Είναι τέτοια η εμπάθειά του. που καταλήγει να αμφισβητεί, επί της ουσίας,   το σύνολο της κατασκευής των δημοσίων έργων της χώρας. 

Αλήθεια όμως, που ήταν την προηγούμενη περίοδο να καταγγείλει με όποια ιδιότητα διάλεγε, (αυτή του διευθυντού, του συνδικαλιστή, ή του πολιτικού), τις διαδικασίες ανάθεσης της εκτέλεσης έργων της εποχής εκείνης.  “ Η συνολική ανάθεση των έργων αποπεράτωσης της νέας ξενοδοχειακής μονάδας στην διετία 2001- 2002 ανήλθε σε € 1.476.284, ποσό που υπερβαίνει τον προϋπολογισμό που συντάχθηκε από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Σιδηροκάστρου κατά 117,41 % ” .  Αυτά ανέφεραν στην έκθεση τους οι ορκωτοί ελεγκτές στην έκθεσή τους . Πού άραγε ήταν τότε ο πρώην διευθυντής να τα καταγγείλει. Εκείνες τις εποχές αναπολεί !!!

 

ü  Αυτήν λοιπόν την επένδυση κάναμε με ίδιους πόρους εγκαινιάζοντας την  “θερμαλία πηγή” κόντρα σε κάθε πρόβλεψη του πρώην διευθυντή που με πείσμα και σε κάθε ευκαιρία διέδιδε ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ! Αυτό ήταν το ενδιαφέρων του διευθυντή για το όφελος της επιχείρησης. Βέβαια του είναι αδύνατον να χωνέψει ακόμη και σήμερα, ότι τα ακαθάριστα έσοδα της θερμαλίας πηγής μέσα σε δέκα μήνες (ευθύνης μου)  ανήλθαν στο ποσό των 146.524,10 € δηλ. πάνω από το  50% της επένδυσης ! Επιμένει ψευδώς να ισχυρίζεται ότι τα έσοδα ήταν μόνο 50.000 € .

Προφανώς με την αλλαγή του μηχανογραφικού συστήματος της επιχείρησης δεν πρόλαβε να μάθει την λειτουργία του νέου προγράμματος και δεν είχε την δυνατότητα – ικανότητα να αντλήσει τα στατιστικά στοιχεία συνολικά !!!

 

ü  Με μέμφεται ο πρώην διευθυντής για τον τρόπο διενέργειας των προσλήψεων του προσωπικού. Μήπως έχει κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα παράνομης πρόσληψης και δεν το αναφέρει ! Και αν υπήρχε γιατί δεν το κατήγγελλε τότε στον ΑΣΕΠ . Σίγουρα δεν θα έχανε τέτοια ευκαιρία, αν όντως υπήρχε στην πραγματικότητα παράνομη πρόσληψη !!! Μήπως αναπολεί την εποχή που ως μέγας συνδικαλιστής, εισηγούνταν επαναπρόσληψη εποχικού προσωπικού, που ουδέποτε προηγουμένως  είχε εργαστεί στην επιχείρηση, και τους έβαζε από την πίσω πόρτα !!!

 

ü  Με κατηγορεί ότι ζημίωσα την επιχείρηση με την λήψη δανείου από την συνεταιριστική τράπεζα Σερρών με επιτόκιο 11,50 %. Προφανώς αγνοεί την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, του οποίου βεβαίως ήταν μέλος, που με εξουσιοδότησε και υπέγραψα δανειακή σύμβαση με επιτόκιο 6% !!! Όπως επίσης αγνοεί ότι το επιτόκιο του δανείου που έλαβε η επιχείρηση από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων κατόπιν δικής του εισήγησης δεν ήταν 5,50 % αλλά 5,90%.  Άραγε όντως τα αγνοεί ή στην προσπάθεια του να αμβλύνει τις εντυπώσεις, εσκεμμένα παραποιεί τα νούμερα προς αυτήν την κατεύθυνση !!!

 

ü  Με κατηγορεί για διάτρητη δημοπρασία ειδών σουπερ μάρκετ, όπου μειοδότης αναδείχθηκε ο πατέρας μου. Για μια ακόμη φορά αποκρύπτει ότι όλες οι προμήθειες διενεργούνταν βάσει του ισχύοντος κανονισμού διαχείρισης και με δημόσιο διαγωνισμό, του οποίου τα αποτελέσματα επικυρώθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο του οποίου και ήταν μέλος!!! Αποκρύπτει ότι ενυπόγραφα ενημερώθηκαν για τον διαγωνισμό όλα τα σούπερ μάρκετ και το άνοιγμα των προσφορών έγινε ενώπιων όλων των επαγγελματιών. Τα γνωρίζει βέβαια, αλλά τα αποσιωπά, γιατί διαφέρουν πολύ από τις διαδικασίες που ο ίδιος αναπολεί !!! Ενδιαφέρον θα ήταν να μας έλεγε αν πότε ο ίδιος ως υπηρεσιακός παράγοντας φρόντισε να ενημερώσει όλους τους επαγγελματίες (μεταξύ αυτών και τον πατέρα μου) για  διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία τριάντα χρόνια !!!

 

ü  Τέλος ψεύδεται για μια ακόμη φορά για τον λόγο της αποχώρησης μου από την διοίκηση των λουτρών. Προφανώς και δεν απομακρύνθηκα το 2008 αλλά αντίθετα παραιτήθηκα το 2007 και “η αιτία της παραίτησης μου ήταν ότι το σχήμα της διοίκησης αποτελούσε τροχοπέδη στην περαιτέρω εξέλιξή της και δε συνέβαλε στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της”  ο οποίος θα μπορούσε να καταστεί δυνατός “μόνο μέσα από τον οργανωτικό, λειτουργικό και θεσμικό εκσυγχρονισμό της”. Γεγονότα τα οποία, ο πρώην διευθυντής, όχι απλά δεν μπορούσε να παρακολουθήσει αλλά  επιπλέον λειτουργούσε ως η μέγιστη τροχοπέδη για την υλοποίησή τους.

      Όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα ποτέ δεν αμφισβήτησα την προσφορά κανενός στην εξελικτική πορεία της επιχείρησης. Αλλά αφού επαίρεται ότι είναι ο μέγιστος των managers ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται ως κορυφαίος και μαχητικός συνδικαλιστής ας μας εξηγήσει:

Πως συμβιβάζεται την ημέρα που απεργούσε, η ίδια ημέρα να εμφανίζεται ως δεδουλευμένη στην μισθοδοτική του κατάσταση !!!

Πως συμβιβάζεται – κατά δική του δήλωση – η αποτελεσματική παρουσία του ως κορυφαίου διευθυντή, ενώ την ίδια στιγμή παρείχε τις υπηρεσίες του με αμοιβή σε άλλες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις ;

Πως συμβιβάζεται η επάρκειά του ως διευθυντή όταν δεν γνώριζε βασικές διατάξεις για την λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Αλλιώς πως μπορεί να εξηγηθεί η υπηρεσιακή του απάθεια και απουσία στην εφαρμογή των βασικών διατάξεων του κανονιστικού πλαισίου μέχρι το 2003 ;

Πώς συμβιβάζεται οι “καλές εποχές”  κατά την άποψη του να ανήκουν στον ίδιο, ενώ οι “κακές εποχές” πάλι κατά την άποψη του να ανήκουν στους προέδρους και στα διοικητικά συμβούλια, ως ο ίδιος να αποτελούσε διακοσμητικό στοιχείο;

Πώς συμβιβάζεται ακόμη και σήμερα να αγνοεί βασικά οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης και να επικαλείται ψευδώς ότι δήθεν τα ακαθάριστα έσοδα του 2002 ήταν 1.200.000 € την στιγμή που στον ισολογισμό καταγράφονται 1.007.516 € ;

 

Δυστυχώς για τον ίδιο, αλλά και για την ίδια την επιχείρηση, αυτού του είδους η δήθεν καταγγελτική τακτική δεν οδηγεί πουθενά. Συνεχίζει να λειτουργεί ως ένας ανεύθυνος που τον χαρακτηρίζει η εμπάθεια προς το πρόσωπό μου, αδιαφορώντας πλήρως για την πρόκληση βλάβης στα συμφέροντα της επιχείρησης που υποτίθεται πως ο ίδιος υπηρετούσε με αφοσίωση και προσήλωση στο καθήκον του.  Λυπάμαι, αλλά αυτές τις αστειότητες,  τις γελοίες πολιτικές κορώνες και αυτό το θέατρο του παραλόγου δεν μπορώ πλέον να το παρακολουθήσω.

 Όσο με αφορά, δηλώνω ότι στοιχειωδώς ανταποκρίθηκα στα καθήκοντά μου και διαβεβαιώνω τους συμπολίτες μου ότι κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη ενός συλλογικού στόχου, εκείνης της δημοτικής αρχής, στο πλαίσιο της συλλογικής διοίκησης.

Θεωρώ όμως υποχρέωση μου, απλά και μόνο για την ενημέρωση των συμπολιτών μας και την αποφυγή στρεβλών εντυπώσεων, να παραθέσω τα βασικά οικονομικά και στατιστικά στοιχεία της επιχείρησης , τα οποία και χαρίζω στους επικριτές μου !!!

 

 

ΕΤΟΣ

ΔΙΑΝΥΚΤΕ-

ΡΕΥΣΕΙΣ

ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΑΝΥΚΤΕ-ΡΕΥΣΕΩΝ

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΕΣΟΔΑ

(ΤΖΙΡΟΣ)

ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΚΑΘΑΡ. ΕΣΟΔΩΝ

ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΝ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΧΡΕΩΝ ΕΠΙ ΑΚΑΘΑΡ.  ΕΣΟΔΩΝ

2002

17.815

1.007.516

 

951.582

95 %

2007

34.644

+ 14.869

1.327.980

+ 320.464

792.932

60 %

2010

27.351

–    7.293

1.025.439

–  212.541

758.347

74 %

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *