ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΘΕΡΜΟΠΗΓΗΣ

Στις 6-1-2011 συναντήθηκε στη Θεσ/νίκη ο πρόεδρος του «Συλλόγου Σπηλαιολογίας ο Μαύρος Βράχος» Ελευθεριάδης Ελευθέριος με την Παλαιοντολόγο καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης κ. Τσουκαλά Ευαγγελία.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του Συλλόγου, ότι το καλοκαίρι του 2011 θα πραγματοποιήσει παλαιοντολογικές ανασκαφές στην περιοχή Θερμοπηγής Σιδηροκάστρου και ζητούσε τη συμπαράσταση μας. Στη συζήτηση μας αναφέρθηκε ότι εκτός από το προσωπικό των 8 ατόμων του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης, θα συμμετείχαν στις ανασκαφές αυτές και άλλοι 17 Αυστριακοί παλαιοντολόγοι, που εργάστηκαν σε ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο καλοκαίριτου 2010 στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής. Αμέσως μετά συντάχθηκε έγγραφο από την κ. Τσουκαλά προς τη Μαθητική Εστία με κοινοποίηση και στο Δήμαρχο Σιντικής που αναφέρει:

«………Στο πλαίσιο των φετινών παλαιοντολογικών ανασκαφών καθώς και σπηλαιολογικών εξερευνήσεων που προγραμματίζουμε να προγραμματισθούν από τις 22-8 έως 4-9-2011 στην ευρύτερη περιοχή Σιδηροκάστρου από την επιστημονική ομάδα του Α.Π.Θ. με επικεφαλής και Επιστημονικώς υπεύθυνη την υπογράφουσα, θα σας παρακαλούσα να εγκρίνετε την φιλοξενία στη Μαθητική Εστία Σιδηροκάστρου για την αποστολή 6-8 ελλήνων φοιτητών και συνεργατών και 15-17 αυστριακών φοιτητών, συντηρητών και καθηγητών που θα συμμετάσχουν, με υπεύθυνη την καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Βιέννης Doris NAGEL Η παροχή φιλοξενίας κάθε χρόνο είναι πολύ σημαντική για την ομάδα μας αφού η επιχορήγηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη και ο σκοπός, που είναι κυρίως η επείγουσα και απαραίτητη συντήρηση των απολιθωμάτων του Μουσείου Θερμοπηγής, πολύ σημαντικός Παρακαλούμε τη δωρεά διαμονή της ομάδας 23 ατόμων περίπου στην Εστία, πράγμα που θα συνέβαλε τα μέγιστα στις εργασίες των φοιτητών και συνεργατών της έρευνας στο Δήμο Σιντικής και θα πρόβαλε διεθνώς τον τόπο μας.»

Με τιμή Ευαγγελία Τσουκαλά
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Αργότερα συναντηθήκαμε με το Δήμαρχο Σιντικής κ. Καρύδα Απόστολο ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά και συμφώνησε σε όλες τις απαιτήσεις της κ. Τουκαλά Ευαγγελίας, για να πραγματοποιηθεί η ανασκαφή που είχε ανάγκη ο τόπος μας.

Πολλή υπήρξε η απόφαση του κ. Δημάρχου να αναθέσει τη Διοίκηση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας σε τριμελή επιτροπή, με πρόεδρο την κ. Τσουκαλά Ευαγγελία και μέλη τον κ. Ελευθεριάδη Ελευθέριο και την κ. Ιωαννίδου Αλεξάνδρα

Στις 8.00 π. μ την Τρίτη 23-8-2011 συνάντησα την κ. Τσουκαλά με τους Θεσσαλονικείς συνεργάτες της στη Μαθητική Εστία στεναχωρημένη που δεν μπορούσε να της διατεθεί το σκαπτικό μηχάνημα του Δήμου γι’ αυτήν την ημέρα, απαραίτητο για ανάγκες του Δήμου. Στη δύσκολη όμως αυτή στιγμή μας διευκόλυνε ο κ. Λαζαρίδης Πιλάτος μέλος του Διοικητικού του Συλλόγου μας.

Μεσημέρι 2.00 η ώρα κάτω από τον καυτό ήλιο, με τις οδηγίες της κ. Τσουκαλά συνέχιζε το σκαπτικό του έργο, που έπρεπε να προηγηθεί της ανασκαφής

Την άλλη μέρα από το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν και να παίρνουν θέση στο χώρο της ανασκαφής και οι Αυστριακοί Παλαιοντολόγοι. Πολλά ενεργά μέλη του Συλλόγου τακτικά τους επισκέπτονταν και παρακολουθούσαν το έργο τους που απομόνωναν με τα σκαπτικά τους εργαλεία τα απολιθωμένα κόκαλα 5 έως 7 εκατομμυρίων χρόνων.

Τα ευρήματα που βρέθηκαν σ’ αυτόν το χώρο από το 2001 έως σήμερα είναι:

Οστά από Μαμούθ πρόγονοι των Ελεφάντων. Ιππάρια συγγενή ζώα με τα Ιπποειδή. Καμηλοπαρδάλεις της τότε εποχής Βοοειδή, Ρινόκεροι της εποχής κ.λ.π.

Οι δραστηριότητες έκλεισαν με την επιτυχή εκδήλωση που προγραμματίστηκε από το Δήμο Σιδηροκάστρου στο χώρο του Παλαιοντολογικού Μουσείου. Κατά το πρόγραμμα μίλησαν η κ.Τσουκαλά Ευαγγελία καθηγήτρια του Α.Π.Θ. για τα παλαιοντολογικά ευρήματα και ο κ. Λαζαρίδης Γιώργος γεωλόγος για τα σπήλαια της περιοχής μας.

Πλήθος κόσμου κατέκλεισε το χώρο της εκδήλωσης που τελείωσε με τα αποκαλυπτήρια και την παράδοση στο Δήμαρχο Σιντικής από την κ. Τσουκαλά του σπάνιου στον κόσμο κρανίου, του Αγκυλοθήριου της κατηγορίας Ρινόκερων.

Στους Αυστριακούς δόθηκε η ευκαιρία κάποιο απόγευμα να διασχίσουν το σπήλαιο Ζεστών Νερών με αρκετά μέλη του Συλλόγου μας. Θαύμασαν ειλικρινά τον πλούσιο σταλακτιτικό διάκοσμο του σπηλαίου. Δεν ήξεραν πώς να μας ευχαριστήσουν. Βάδιζαν μέσα στο νερό και εναλλάσσονταν οι χαρισματικές ομορφιές του σπηλαίου, έχοντας συνοδούς τις νυχτερίδες που πετούσαν γύρω μας χωρίς να μας αγγίζουν.

Μετά το πέρασμα απήλαυσαν και το φυσικό ντούς κάτω από τους φυσικούς Καταρράκτες των εισόδων.

Το απογευματινό τους πρόγραμμα τελείωσε με την ενημέρωση που είχαν μπροστά στην κλειστή πόρτα του «Ιερού του Απόλλωνα και Πάνα» από τον Πρόεδρο του Συλλόγου, ο οποίος χάρισε στην Παλαιοντολόγο καθηγήτρια της Βιέννης το βιβλίο «Φως στα Μυστικά του Μαύρου Βράχου».

Ελευθεριάδης Ελευθέριος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *