Σύλλογος Ποντίων

 

19η Μαϊου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

 

 

… και οι πατρίδες είναι σαν τους ανθρώπους: πεθαίνουν από τη στιγμή που αρχίζουμε να τις ξεχνάμε. Όσοι όμως συνηθίζουν στην Εθνική Αμνησία τελικά δεν αιφνιδιάζονται πλέον από τίποτε, ούτε από πατρίδες που χάνονται, ούτε από έθνη που είναι καταδικασμένα να χαθούν…

 

  • Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ

 

Το  χρέος μας στην ιστορία είναι μεγάλο.

Πριν από 80 χρόνια οι παππούδες μας και οι γονείς μας ήλθαν με πολύ λίγα υπάρχοντα ξεριζωμένοι από τον Πόντο μετά την ανέσχεντη και τρομερή γενοκτονία.

Περιουσίες δεν έφεραν.Έφεραν όμως μαζί τους πλούσιο πολιτισμό και παραδόσεις,ήθη και έθιμα. Έφεραν μαζί τους, αγνοώντας κακουχίες και φοβερές ταλαιπωρίες, τον πασίγνωστο <<ΚΕΜΕΤΖΕ>>  που ο ήχος του γλύκαινε τον πόνο τους. Αυτός είναι ο Λαός μας μέσα στον πόνο του, την ταλαιπωρία του, την δυστυχία του και τους διωγμούς της φυλής, ξέρει και μπορεί να ρίχνει βάλσαμο στην πονεμένη του ψυχή με το τραγούδι, τον χορό, τον κεμετζέ.

Σεβόμενοι την ιστορία και τις παραδόσεις των προγόνων μας στις 3 Ιουνίου 1976,  28 πόντιοι με Πρόεδρο τον Φυντανίδη Παναγιώτη αποφάσισαν και ίδρυσαν τον ΣΥΛΛΟΓΟ μας.

Η πολιτιστική δραστηριότητα που ανέπτυξε όλα αυτά τα χρόνια είναι πλούσια. Η διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς συνεχίζεται σε όλους τους τομείς και δεν θα σταματήσει ποτέ.

Νιώθουμε το χρέος στους προγόνους μας.
Γνωρίζουμε την ευθύνη για τους νεότερους…

  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ο Ποντιακός Σύλλογος Επαρχίας Σιντικής «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» έχοντας ως σκοπό την διατήρηση της παράδοσης γύρω από τα ήθη και έθιμα του πόντου επιδιώκει με διάφορες εκδηλώσεις να ενισχύσει την προσπάθεια αυτή. Σεβόμενος την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού διοργανώνει από το έτος της ίδρυσής του και μέχρι σήμερα διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες μέσα στα πλαίσια του πατροπαράδοτου ποντιακού πολιτισμού με στόχο να έρθει πιο κοντά με τους πόντιους των χωριών που αποτελούν την επαρχία του.

  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *