Δημοτική Βιβλιοθήκη Σιδηροκάστρου / ΔΡΑΣΗ – “Η ιστορία και εξέλιξη της γραφής και του βιβλίου. Από τα ορνιθοσκαλίσματα στο αλφάβητο”.


Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23/4, σήμερα 22/4/24 υποδεχθήκαμε στη βιβλιοθήκη μας το πρωινό τμήμα των ΚΔΑΠ ΜΕΑ “ΟΜΟΝΟΙΑ”.

Προβάλαμε το βίντεο “Από τα ορνιθοσκαλίσματα στο αλφάβητο”. Ταξιδέψαμε πίσω στο χρόνο, τότε που οι άνθρωποι ζούσαν σε σπηλιές και έκαναν στους τοίχους βραχογραφίες που δεν ήταν απλά διακόσμηση αλλά μηνύματα, θέλοντας κάτι να πουν. Ίσως να χτυπηθεί καλύτερα το ζώο στο κυνήγι. Είπαμε πως με εικόνες έγραφαν στη μακρινή Κίνα και στη Μεσοποταμία. Αυτή ήταν η εικονογραφική γραφή. Με εικόνες και διάφορα άλλα σημάδια γράφανε οι Αιγύπτιοι. Αυτή ήταν η ιερογλυφική γραφή. Έτσι λοιπόν αναφέραμε πως οι προαλφαβητικές γραφές ήταν η σφηνοειδής και η ιερογλυφική γραφή. Στην Ελλάδα έχουμε την Κρητομινω’ι’κή γραφή, την πρώτη γραφή που εμφανίστηκε στον ελλαδικό χώρο. Οι Κρήτες γράφουν με εικονογράμματα και ιδεογράμματα. Είπαμε για το δίσκο της Φαιστού ότι είναι από τα πιο σημαντικά ευρήματα της Κρητομινω’ι’κής εποχής. Αναφερθήκαμε στη συνέχεια στη Γραμμική γραφή Α’ και Β’ και στις αλφαβητικές γραφές δηλαδή το Φοινικικό αλφάβητο που δεν περιείχε φωνήεντα, στο ελληνικό αλφάβητο που εμπλούτισαν οι Έλληνες με φωνήεντα και στο λατινικό που χρησιμοποιόταν για τη γραφή των κυριότερων γλωσσών του δυτικού κόσμου.

Μιλήσαμε επίσης για τις επιφάνειες της γραφής, αρχικά την πέτρα, τις πήλινες πινακίδες και στη συνέχεια τον πάπυρο, την περγαμηνή και τέλος το χαρτί. Και φτάνουμε στην εφεύρεση της τυπογραφίας από τον Γουτεμβέργιο. Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε ήταν η Βίβλος. Έτσι οδηγηθήκαμε στα βιβλία. Και φυσικά είπαμε πως σήμερα εκτός από τα βιβλία έχουμε και τα ηλεκτρονικά μέσα γραφής (laptop, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κλπ.).

Όλα αυτά τα αποτυπώσαμε κάνοντας μια αφίσα – κολάζ για την εξέλιξη της γραφής, όπου κάθε παιδί συμμετείχε ενεργά κόβοντας και κολλώντας, δημιουργώντας!

Μάθαμε, δημιουργήσαμε, διασκεδάσαμε, γελάσαμε με αυτά τα χαρισματικά παιδιά και επιφυλαχθήκαμε και για άλλη συνάντηση στο χώρο της βιβλιοθήκης.

Ευχαριστούμε θερμά όλα τα παιδιά και τους συνοδούς τους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *