Εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Μητρόπολη Σιδηροκάστρου για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης

Από την Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια ελεύθερης Μακεδονίας, η Ιερά Μητρόπολη με τη συνεργασία και των Δήμων Σιντικής και Ηράκλειας συνδιοργάνωσαν το πρώτο μέρος του προγράμματος με πνευματικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για το ιστορικό αυτό γεγονός.

Το δεύτερο μέρος  θα ανακοινωθεί αργότερα και οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν μετά την εορτή του Πάσχα , κατά τον Ιούνιο μήνα οπότε και εορτάζονται τα ελευθέρια του Σιδηροκάστρου.

            Ενδεικτικά αναφέρουμε:

     1)Την εκδήλωση στο Βαμβακόφυτο που έγινε στις 23 Μαρτίου με την συμμετοχή όλων των κατοίκων της ενορίας με εσπερινό ,σχετική ομιλία από τον κ. Νικόλαο Κουλιάλη, Πρόεδρο του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου ΜΟΛΟΒ και γλέντι με φαγητό , δημοτικά τραγούδια και χορό στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού που προσέφερε η Εκκλησιαστική Επιτροπή.

            2) Την εορταστική Θεία Λειτουργία στην Ηράκλεια με μνημόσυνο του αειμνήστου Μητροπολίτου Μελενίκου- Σιδηροκάστρου Κωνσταντίνου που δολοφονήθηκε από τούς Βουλγάρους το 1913 με άλλους 100 κατοίκους του Σιδηροκάστρου και τη σχετική ομιλία του Γυμνασιάρχη Κωνσταντίνου Ασλανίδη στις 24 Μαρτίου.

            3) Πανηγυρικό εσπερινό στον εορτάζοντα Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας και ομιλίες για τα 100 χρόνια ελεύθερης Μακεδονίας και συμβολής του Μητροπολίτου Κωνσταντίνου στην απελευθέρωση της περιοχής από τον Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Καλαϊτζή και τη συγγραφέα Σωτηρία Κυρμανίδου.

            4) Τέλος Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της 25ης Μαρτίου και τη σχετική ομιλία για τη Μακεδονία από τον Πολιτικό Μηχανικό και Δημοτικό Σύμβουλο κ. Νικόλαο Ιντζέ.

            5) Τη Μουσική εκδήλωση στην αίθουσα της χριστιανικής Εστίας με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από το Σύλλογο Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής στις 25 Μαρτίου και  σχετική ομιλία από τον Ιστορικό και ερευνητή Νικόλαο Σκαρλάτο.

            6) Το θεατρικό του Ανέστη Ακριτίδη καθηγητή “ Το μυστικό του Φεγγαριού” που  παίχτηκε την 25η Μαρτίου από το Λύκειο Βυρώνειας με πολύ μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πάρα πολλών κατοίκων της περιοχής σε δύο παραστάσεις και μία για τούς  μαθητές με θέμα την καταστροφή της Σμύρνης  με πολλά νοήματα. Αξίζει στο σημείο αυτό να επαινεθεί η προσπάθεια των παιδιών του Λυκείου Βυρωνείας που με την καθοδήγηση του Λυκειάρχη κ. Γεωργίου Σαράφη του κ. Ακριτίδη και των καθηγητών τους παρουσίασαν ένα τόσο σπουδαίο και σημαντικό πνευματικό έργο και μάλιστα υψηλού επιπέδου.

            7) Τέλος οι πιο πάνω Φορείς δηλαδή η Ιερά Μητρόπολις και οι Δήμοι Σιντικής και Ηράκλειας προγραμματίζουν εντός του Απριλίου άλλες τρείς εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ελεύθερης Μακεδονίας .

            α) Μνημόσυνο των Μητροπολιτών , των ευεργετών και Δωρητών του Σιδηροκάστρου στις 14 Απριλίου με ομιλία από τον κ. Ηλία Ραδόβαλη , Καθηγητή Φυσικής.

            β) Φωτογραφική έκθεση των Βαλκανικών πολέμων και σύντομη ομιλία από τον κ. Νικόλαο Μέρτζο δημοσιογράφο και τραγούδια από τη χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής στη Λέσχη Φρουράς Σιδηροκάστρου.

            γ) Θεία Λειτουργία επιμνημόσυνη Δέηση καθώς και χειροτονία του κ. Αγαθάγγελου Γρεασίδη στο βαθμό του Διακόνου στην ηρωική και πολύπαθη από τούς πολέμους ενορία της Τριάδος με σχετικές ομιλίες.

            Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων εντάσσεται και η πολύ μεγάλης σημασίας εθνική εκδήλωση των Οχυρών του Ρούπελ που εφέτος θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου στα Οχυρά με τη συμμετοχή Συλλόγων και άλλων φορέων απ’ όλη την Β. Ελλάδα και με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών. Η σημασία της μάχης του Ρούπελ είναι προφανής για την ελευθερία της Μακεδονίας μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *