12/10 Oμάδα σπηλαιολόγων κατασκήνωσαν στο Σιδηρόκαστρο

 Σπηλαιολόγοι από τους συλλόγους Καρδίτσας(Σ.Ο.Κ.), Βόλου(Χείρων), Ε.Σ.Ε. Παράρτημα Θεσ/νίκης, ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Συλλόγου Φίλων Σπηλαιολογίας & Περιβάλλοντος Σιντικής <<ο Μαύρος Βλάχος>>, για να συνεργασθούν μαζί μας και να εξερευνηθούν τα εντοπισμένα σπήλαιά μας το σαββατοκύριακο 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2007.

Ο συντονιστής της συνδιοργάνωσης αυτής της προσπάθειας ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Καρδίτσας κ. Μακροστέργιος Λάμπρος, ο οποίος ενθουσιάστηκε από το φυσικό κάλλος της κοιλάδας Κρουσοβίτη και από το πρώτο σπήλαιο των Ζεστών Νερών με τον φυσικό Καταρράκτη, τον γίγαντα φρουρό που προστατεύει το σπήλαιο.Ο κύριος Μακροστέργιος Λάμπρος σε ερωτήσεις που του απηύθυνε ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος κ. Κασάπης Λεωνίδας απάντησε: <<Η περιοχή Σιδηροκάστρου είναι αξιόλογη από γεωλογικής πλευράς και μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά.Η φιλοξενία ήταν άψογη>>.Επεσήμανε ακόμη την αναγκαιότητα να προστατευτούν όλα τα σπήλαια και πρότεινε οι δημοτικοί άρχοντες να αναλάβουν τα απαραίτητα μέτρα.Τόνισε πως τα βουνά της περιοχής του Σιδηροκάστρου αλλά και του Αγκίστρου κρύβουν εκπλήξεις.Παίρνοντας το λόγο ο διπλωματούχος γεωλόγος κ. Λαζαρίδης Γιώργος μας εξέπληξε λέγοντας: <<Το πρώτο σπήλαιο Ζεστών Νερών Σιδηροκάστρου είναι μοναδικό.Είναι μια ”τραβερνιτική” γέφυρα 130 μέτρων και είναι από τα ελάχιστα παγκοσμίως με μεγαλύτερο στην Τουρκία με 250 μέτρα βάθος.Τα ζεστά νερά της περιοχής και ο Κρουσοβίτης που στένευε στο παρελθόν απετέλεσαν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του ”τραβερτίνι”, σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο>>.Σημείωσε πως η περιοχή του Σιδηροκάστρου είναι πλούσια σε φυσικό πλούτο και τα σπήλαια της περιοχής μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες και να αναπτύξουν τον τουρισμό.
 Ως πρόεδρος του Συλλόγου Σπηλαιολογίας Σιντικής ευχαρίστησα τους σπηλαιολόγους της αποστολής ενώπιον του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κορωνίδη Γιώργου και του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Πύργου Γιώργου, εκπροσώπων του Δήμου, και εξέφρασα τον ενθουσιασμό μου για τα ευρήματα.Περίπου 33 σπήλαια σημειώσαμε στο χάρτη της περιοχής για να εξερευνηθούν.Τα περισσότερα τα επισκέφτηκε η αποστολή και ελπίζει στο μέλλον να προκύψουν και άλλες σοβαρές ανακαλύψεις.
 Επίσης ανέφερα τη συμμετοχή μου στο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπηλαιολογίας που θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 4 Νοεμβρίου 2007 με θέμα της ομιλίας μου: <<Τα σημεία της περιοχής του Μαύρου Βράχου, κλειδιά στην ανεύρεση του μεγάλου σπηλαίου>>.
 Η όλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις πισίνες του κ. Παπαδόπουλου Γιάννη, που τον ευχαριστούμε για τη φιλοξενία της κατασκήνωσης, έκλεισε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ο οποίος είπε:<<Ο Δήμος Σιδηροκάστρου στέκεται αρωγός στην προσπάθεια του κ. Ελευθεριάδη και θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την προστασία των σπηλαίων>>.

                                           Ελευθέριος Ελευθεριάδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *