13/8 Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Λαϊλιά…

Ο Λαογραφικός Όμιλος Βλάχων & Φίλων «ΛΑΪΛΙΑΣ» διοργανώνει και φέτος Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Λαϊλιά στις 14 και 15 Αυγούστουν στο πλαίσιο της θρησκευτικής πανήγυρης, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Το εορταστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία των Ξυλοκόπων, στις 9 το βράδυ της 14ης Αυγούστου (Κυριακή), ενώ την επομένη (Δευτέρα), ανήμερα της Παναγίας, στον ίδιο χώρο και μετά την Θεία Λειτουργία στο εξωκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα παιδιά του Ομίλου «ΛΑ^Ι^ΛΙΑΣ» θα παρουσιάσουν πρόγραμμα με δείγματα της πλούσιας μουσικοχορευτικής παράδοσης των βλαχοφώνων του νομού μας.

Το γλέντι θα κορυφωθεί με την συμμετοχή όλων στον «τρανό χορό».

Να σημειωθεί ότι φέτος συμπληρώνονται 21 χρόνια, από τότε που ο «ΛΑ^Ι^ΛΙΑΣ» (από της ιδρύσεώς του) αναβίωσε τις Δεκαπενταυγουστιάτικες εορτές, στο δάσος του Λαϊλιά, συνεχίζοντας αδιάλειπτα από τότε τις πατρικές παραδόσεις και διατηρώντας άσβεστη την ιστορική μνήμη.

Ο Λαογραφικός Ομιλος Βλάχων & Φίλων «ΛΑ^Ι^ΛΙΑΣ» ιδρύθηκε το 1985 από τους βλαχόφωνους Σερραίους που ζούσαν στο ομώνυμο όρος (25 χιλιόμετρα βορείως της πόλης των Σερρών), τους θερινούς μήνες και ειδικότερα την περίοδο ανάμεσα στις δύο μεγάλες θρησκευτικές εορτές των Αγίου Γεωργίου και Αγίου Δημητρίου.

Να σημειωθεί ότι το βουνό αποτελούσε ένα από τα γνωστότερα θέρετρα της οθωμανικής περιόδου και εξυμνήθηκε για την φυσική ομορφιά του και το κλίμα του και από σπουδαίους περιηγητές διαφόρων εποχών (Εβλιά Τσελεμπί, Coysinerie, Weigand) και τους συγγραφείς της σερραϊκής ιστορίας Πέτρο Πέννα, Γιώργο Καφταντζή (πρόκειται για βλαχόφωνους που διέθεταν κατοικίες εκεί), Βασίλη Τζανακάρη κ.α.

Στους αγώνες του ελληνισμού
Οι βλαχόφωνοι του Λαϊλιά έδωσαν τους αγώνες τους και θρήνησαν πολλά θύματα και στον περίφημο Μακεδονικό Αγώνα, πολεμώντας κι’ αυτοί – πιστοί στα εθνικά δίκαια – λυσσαλέα τον βουλγαρικό επεκτατισμό, την ρουμανική προπαγάνδα και την επιχείρηση πανσλαβισμού που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

Ο οικισμός τους στον κάτω Λαϊλιά (που δημιουργήθηκε από τα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα), όπως κι’ αυτός στον άνω (όπου ζούσαν παραθερίζοντας και οι προύχοντες των Σερρών) εγκαταλείφθηκαν κατά την διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ μετά την λήξη του δεν κατέστη δυνατό οι παλαιοί του κάτοικοι να διαμείνουν εκ νέου στον τόπο τους, λόγω των ειδικών πολιτικο-στρατιωτικών καταστάσεων που είχαν διαμορφωθεί τότε.

Ο Ομιλος «ΛΑΪΛΙΑΣ» συνεχιστής αυτής της ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης εξακολουθεί και σήμερα να πρωτοστατεί στα τοπικά δρώμενα, ως ένα από τα μεγαλύτερα και ενεργότερα σχήματα πολιτισμού στο νομό (και όχι μόνο).

Απόδειξη αποτελούν οι εκατοντάδες εμφανίσεις του στο νομό, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (την τελευταία τετραετία υπερβαίνουν τις 400), οι μεγάλες διοργανώσεις του, βραδιά παράδοσης και χορευτικό πανόραμα, που έχουν καταστεί πλέον ως θεσμός στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας, αλλά κυρίως οι διήμερες εκδηλώσεις στο δάσος του Λαϊλιά, που είναι αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου, το «Πάσχα του καλοκαιριού».

ΣΤΟΝ ΛΑΪΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Όπως ακριβώς οι βλαχόφωνοι και οι υπόλοιποι Σερραίοι εόρταζαν (έως τον Αύγουστο το 1940) τον Δεκαπενταύγουστο (η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη εορτή των βλαχοφώνων του νομού), έτσι οι απόγονοί τους και χιλιάδες προσκυνητές ανηφορίζουν ανήμερα της Παναγίας για να ανάψουν κερί στο εκεί παρεκκλήσι ης και να συμμετάσχουν στο παραδοσιακό γλέντι που διοργανώνει ο Ομιλος «ΛΑ^Ι^ΛΙΑΣ»… στη μνήμη και στα χνάρια των πατέρων…

Τα ανωτέρω ανακοινώθηκαν από το Δ.Σ. του Λαογραφικού Ομίλου Βλάχων και Φίλων “Λαϊλιάς” Ν. Σερρών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *