Η συλλογικότητα, η δέσμευση σ’ έναν κοινό σκοπό, η μεταμόρφωση ενός ολόκληρου χωριού σε μια δραστήρια κυψέλη είναι η παρακαταθήκη της ιστορίας του Βαμβακοφύτου στους σημερινούς κατοίκους του, επεσήμανε η Προεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απαντώντας στην προσφώνηση του Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακαρίου.
«Με χαρά βρίσκομαι σήμερα στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Βαμβακοφύτου Σερρών, πυρήνα της θρησκευτικής αλλά και της κοινωνικής ζωής των κατοίκων. Σας ευχαριστώ θερμά, Σεβασμιώτατε, για τη μεγάλη τιμή που μου κάνατε απονέμοντάς μου το ανώτατο παράσημο της Μητρόπολης, τον Μεγαλόσταυρο Αγίου Γεωργίου Ιεράς Μητρόπολης Σιδηροκάστρου. Σήμερα συναισθάνθηκα, ακούγοντας με συγκίνηση το απολυτίκιο της «πανευφήμου νύμφης Χριστού», της Αγίας Αικατερίνης, της οποίας φέρω το όνομα, πόσο ισχυρές και ακατάλυτες μέσα στον χρόνο παραμένουν οι βιβλικές και πατερικές εικόνες της εκκλησίας ως πνευματικού ιατρείου, ως αγίας μητρός, ως αγίας πόλεως. Εδώ ο ατομισμός καταλύεται, για να επικρατήσει η καλοσύνη της καρδιάς, η απλότητα, η εμπιστοσύνη, η συμφιλίωση, η αλληλεγγύη και η συνευθύνη.
Κοιτάζω το κωδωνοστάσιο του Αγίου Γεωργίου, κτισμένο πριν από εκατόν σαράντα, σχεδόν, χρόνια και σκέφτομαι πόσο ενέπνεε η πίστη τους ανθρώπους ώστε να προσφέρουν την εθελοντική εργασία τους αλλά και τα γεννήματά τους στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, που είχε αναλάβει το κόστος της ανέγερσης του καμπαναριού. Αυτή η συλλογικότητα, η δέσμευση σ’ έναν κοινό σκοπό, η μεταμόρφωση ενός ολόκληρου χωριού σε μια δραστήρια κυψέλη είναι η παρακαταθήκη της ιστορίας του Βαμβακοφύτου στους σημερινούς κατοίκους του. Αυτή είναι που εμπνέει πρωτοβουλίες όπως η δική σας: να μετατρέψετε το κατεστραμμένο δημοτικό σχολείο του χωριού σε μια φιλόξενη, καλαίσθητη κοιτίδα πολιτισμού, σ’ ένα πολυδύναμο πνευματικό κέντρο.
Θέλω να σας συγχαρώ, Σεβασμιώτατε, για την ιδέα να δημιουργήσετε έναν χώρο πολιτισμού, προάγοντας την παιδεία των κατοίκων μέσω της αισθητικής και πνευματικής τους καλλιέργειας. Ευχαριστώ για την τιμητική σας πρόσκληση να το εγκαινιάσω. Εύχομαι να μη σβήσει ποτέ από τον τόπο σας το πνεύμα της συνεργασίας, του ευγενούς μόχθου, της προσφοράς που αποκρυσταλλώθηκε εδώ με τόσο δημιουργικό τρόπο»., ειπε η Προεδρος της Δημοκρατίας.
Στο Βαμβακόφυτο την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου και πολλοί κάτοικοι οι οποίοι την έραιναν με λουλούδια και δάφνες, ενω οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα.
Ο κ. Μακάριος στην εκφώνηση του αναφέρθηκε στην ιστορία του χωριού και του σχολείου και ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αποδοχή της πρόσκλησης και της επέδωσε τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Γεωργίου, το ανώτατο παράσημο της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου, ενω της πρόσφερε δώρα , οπως εναν πίνακα ζωγραφικής και χειροποίητα κεντήματα απο τις γυναίκες του χωριού.
Δώρα στην Πρόεδρο πρόσφεραν ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης, ο ιερέας της ενορίας ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, ενω διαβάστηκε και επιστολή του ηγούμενου Βατοπεδίου Εφραιμ.
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη πεζή στο Πνευματικό Κέντρο το οποιο και εγκαινίασε και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του , οπου παρέμεινε για περίπου μιάμιση ωρα.
Παρευρέθηκαν ο Υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, η Υφυπουργός Αγροτικής Οικονομίας Φωτεινή Αραμπατζή, οι βουλευτές της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, Θεόφιλος Λεονταρίδης και του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συνεργασία Λευτέρης Αβραμάκης, οι Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος και Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, ο δήμαρχος Ηράκλειας Γιώργος Κουτσάκης και οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές.
Με τη λειτουργία του νέου σχολείου στο Βαμβακόφυτο, το υπέροχο παλιό σχολείο που χτίστηκε πριν περίπου 100 χρόνια και φιλοξενούσε τη δεκαετία του 1950 -1960, 360 μαθητές αφέθηκε στη λεηλασία του χρόνου.
Το κτήριο περιλαμβάνει πινακοθήκη με έργα ντόπιων καλλιτεχνών, δύο μουσεία λαϊκής τέχνης στο ισόγειο, αίθουσα συνεδριάσεων και ομιλιών, γραφείο, έκθεση με χειροποίητα άμφια από γυναίκες της περιοχής.
Το κτήριο περιλαμβάνει πινακοθήκη με έργα ντόπιων καλλιτεχνών, δύο μουσεία λαϊκής τέχνης στο ισόγειο, αίθουσα συνεδριάσεων και ομιλιών, γραφείο, έκθεση με χειροποίητα άμφια από γυναίκες της περιοχής.