Λεφτά µπορεί να µην υπάρχουν στα ταµεία, υπάρχει όµως χρυσός στο υπέδαφος της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, τα αποτελέσµατα εν εξελίξει έρευνας του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΣΙΓΜΕ) επιβεβαιώνουν τελικά την ύπαρξη κοιτάσµατος χρυσού στο υπέδαφος του Αγκίστρου και χρυσού – χαλκού στην Ποντοκερασιά Κιλκίς που ξεπερνά τους 60 τόνους.
Το επιστηµονικό ενδιαφέρον για αυτά τα σηµαντικά µεταλλεύµατα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές του ΙΓΜΕ, µπορεί να εξελιχθεί σε άµεσο επενδυτικό πρόγραµµα.
Σύµφωνα µε πληροφορίες της εφημερίδας «ΒΗΜΑ» (23/10), σύντοµα αναµένεταινα ξεκινήσει από το Ινστιτούτο πιλοτική εξόρυξη των µετάλλων στις δύο περιοχές. Τα ευρήµατα σε Αγκιστρο και Ποντοκερασιά προέκυψαν από την επαναξιολόγηση των κοιτασµάτων, των ποιοτήτων τους και των νέων τεχνικών εξόρυξης και εµπλουτισµού που ξεκίνησεαπό τις αρχές του έτους το ΙΓΜΕ στο πλαίσιο του ευρωπαικού προγράµµατος ProMine.
Σήµερα η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στον ορυκτό πλούτο της γηραιάς ηπείρου προκειµένου να αντιµετωπίσει την ανατίµηση των µεταλλευτικών προϊόντων λόγω της αυξηµένης ζήτησης από Κίνα και Ινδία. Αν και στην Ελλάδα το ευρωπαϊκό πρόγραµµα ProMine βρίσκεται σε εξέλιξη, τα πρώτα αποτελέσµατα της έρευνας του ΙΓΜΕ είναι θετικά τόσο για το Αγκιστρο όσο και για την Ποντοκερασιά Κιλκίς.
Η ολοκλήρωση από το Ινστιτούτο της εθνικής βάσης κοιτασµατολογικών δεδοµένων για περισσότερα από 350 µεταλλεύµατα της χώρας αξιοποιείται σήµερα, όπως αναφέρει στο «Βήμα» ο υδρογεωλόγος του ΙΓΜΕ Χάρης Σµυρνιώτης, «για την οριοθέτηση νέων δυναµικώνπεριοχών µεταλλευτικού ενδιαφέροντος όπως είναι οι συγκεντρώσεις χρυσού στο Αγκιστρο Σερρών και στη Θράκη, χρυσού και χαλκού στο Κιλκίς, κ.ά.». Με την τεχνολογική εξέλιξη στον τοµέα της έρευνας αλλά και της εκµετάλλευσης σε βάθη 800 ως 1.000 µέτρα ο εντοπισµός ορυκτού πλούτου αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ιωάννης Μανιάτης από το βήµα της Βουλής είχε δηλώσει τον περασµένο Ιανουάριο ότι δώδεκα κοιτασµατολογικοί στόχοι βρίσκονται στο επίκεντρο του µεταλλευτικού και λατοµικού ενδιαφέροντος στη χώρα µας. «Στην αιχµή του δόρατος βρίσκεται ο εντοπισµός κοιτασµάτων που περιέχουν σαράντα και είκοσι τόνους χρυσού αντίστοιχα σε περιοχές του Κιλκίς και των Σερρών. Το αποθεµατικά βεβαιωµένο δυναµικό περίπου 420 τόνων χρυσού στη Μακεδονία και στη Θράκη αποτελείοικονοµικό στόχο υψηλής προτεραιότητας» είχε δηλώσει συγκεκριμένα.