Ερώτηση Λ. Αβραμάκη στη Βουλή για τα προβλήματα που προκαλεί ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων στους Δήμους Σιντικής και Ηράκλειας

Τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούν κοπάδια αγριόχοιρων στην ευρύτερη περιοχή των κοινοτήτων Ζευγολατιού, Χειμάρρου, Κερκίνης και Καστανούσας αναδεικνύουν με ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης με τη συνυπογραφή των αρμόδιων τομεαρχών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, και Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.

 

Ειδικότερα, οι βουλευτές αναφέρονται στις καταστροφές που προξενούν οι αγριόχοιροι στις καλλιέργειες, κυρίως σε καλαμπόκια και σιτάρια, στους κινδύνους που προκαλεί για τους οδηγούς η κίνηση των ζώων αυτών μέσα στο οδικό δίκτυο καθώς και στο ενδεχόμενο της επίθεσης σε ανθρώπους, κυρίως σε αγρότες που αυτή την περίοδο εκτελούν αγροτικές εργασίες στα χωράφια τους. Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία οι ζημιές που προκαλούν οι αγριόχοιροι επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα ήδη πιεσμένα προς τα κάτω από την αύξηση του κόστους παραγωγής έσοδα των αγροτών και φέρνουν τους παραγωγούς των πληττόμενων περιοχών πιο κοντά στο οικονομικό αδιέξοδο.

 

Οι βουλευτές ζητούν από τα αρμόδια Υπουργεία να λάβουν άμεσα μέτρα για να ελέγξουν το φαινόμενο του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων, ιδίως με τη σύσταση προς το σκοπό αυτό των προβλεπόμενων στο αρ. 259 του Δασικού Κώδικα ειδικών συνεργείων, αλλά και με τη λήψη άλλων ενδεδειγμένων μέτρων. Έπειτα ζητούν την αποζημίωση των καταστροφών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες είτε από τον ΕΛΓΑ, μετά από τροποποίηση του κανονισμού του, είτε με άλλα μέσα.

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Με την υπ’ αριθ. 1138/12.11.2021 Ερώτηση που καταθέσαμε 14 βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σχετικά με την αντιμετώπιση των επιδρομών αγριόχοιρων σε αστικές και αγροτικές περιοχές της Πιερίας, αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας, θέταμε το ζήτημα των σοβαρών προβλημάτων που γεννά ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων και στο Νομό Σερρών. Παράλληλα, ζητούσαμε τη σύσταση ειδικών συνεργείων, όπως προβλέπεται σχετικά στην υπ’ αριθ. 168588/1391/08.08.2018 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Δίωξη ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων και αγριόχοιρων» (ΦΕΚ Β’3418/2018) που επέτρεψε την «ελεγχόμενη δίωξη μη δεσποζόμενων ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων λόγω του υπερπληθυσμού τους σε περιοχές του Ελλαδικού χώρου, από ειδικά συνεργεία που θα συσταθούν κατά το άρθρο 259 του Δασικού Κώδικα, με αποφάσεις των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων».

 

Σε απάντηση του το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας μας κοινοποίησε το υπ’ αρ. 328711/30.12.2021 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών κι Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, με βάση το οποίο ενημερωθήκαμε πως στο Νομό Σερρών συστάθηκαν 4 συνεργεία τα οποία «συνέλαβαν» 8 αγριόχοιρους. Η λειτουργία αυτή των συνεργείων που επικαλείται το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν έγινε αντιληπτή από κανέναν στην περιοχή δράσης τους, ενώ το αποτέλεσμα της σύλληψης τόσο ισχνού αριθμού θηραμάτων – ο πληθυσμός που λυμαίνεται την περιοχή απαριθμεί αρκετές δεκάδες αγριόχοιρους – ελάχιστα θα μπορούσε να συντείνει στην επίλυση του προβλήματος, παρά μόνο να συντελέσει στην άμβλυνσή του με τη συμβολή κυρίως του κυνηγιού κατά την κυνηγετική περίοδο.

 

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όμως, το φαινόμενο της επιδρομής των αγριόχοιρων εμφανίζει νέα έξαρση. Σε έγγραφη επιστολή τους προς θεσμικούς εκπροσώπους του Νομού Σερρών κάτοικοι της κοινότητας Ζευγολατιού αναφέρουν πως το φαινόμενο έχει λάβει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις καθώς τα εν λόγω άγρια θηράματα κυκλοφορούν σε ομάδες των 20 και 30 ζώων, καταστρέφουν κυρίως καλλιέργειες καλαμποκιού και ηλίανθου, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και καθολικά, ενώ προκαλούν και σοβαρή διακινδύνευση στα διερχόμενα οχήματα – καθώς κυκλοφορούν μέσα στο οδικό δίκτυο – αλλά και στους αγρότες κατά τη διάρκεια της εργασίας τους στα χωράφια. Μάλιστα, λίγες εβδομάδες πριν στο Νομό Κιλκίς στα σύνορα με το Νομό Σερρών σημειώθηκε θανατηφόρο τροχαίο εξαιτίας αγριόχοιρων που κυκλοφορούσαν μέσα στην Εθνική Οδό.

 

Ιδιαίτερα, λοιπόν, σε αυτή την κρίσιμη καλλιεργητική περίοδο, που το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί κι ενώ οι απειλούμενες καλλιέργειες κλιμακώνουν την καρποφορία τους, είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει από την πλευρά των ερωτώμενων Υπουργείων και των αρμόδιων κρατικών φορέων ουσιαστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ειδικότερα, είναι απαραίτητο τα συνεργεία που συγκροτήθηκαν από τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στα πλαίσια εφαρμογής της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 259 του ν.δ. 86/1969 (Δασικός Κώδικας) να αυξηθούν και να εντατικοποιήσουν για το χρονικό αυτό διάστημα τη λειτουργία τους σε συνεργασία με τις τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για τον εντοπισμό περιοχών άμεσης προτεραιότητας για την εφαρμογή του μέτρου. Επιπλέον, μπορεί και φέτος να παραταθεί η κυνηγετική περίοδος, με στόχο την επαναφορά του πληθυσμού των άγριων αυτών ζώων σε επίπεδα που αφενός δεν θα διαταράσσουν την οικονομική και κοινωνική ζωή των περιοχών αυτών, αφετέρου θα διατηρείται με βάση τα επιστημονικά δεδομένα ισορροπία στο τοπικό οικοσύστημα.

 

Τέλος, είναι επιβεβλημένη η με κάθε δυνατό τρόπο αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται το τελευταίο διάστημα σε καλλιέργειες από την επιδρομή των αγριόχοιρων. Η αδυναμία του ΕΛΓΑ και του αναχρονιστικού αποζημιωτικού νομικού πλαισίου που διατηρεί δεν μπορούν να αποτελούν πλέον δικαιολογία. Είναι αναγκαίο να διερευνηθεί η δυνατότητα αναθεώρησης των σχετικών διατάξεων και η πρόβλεψη σχετικής πρόνοιας για τις καταστροφές σε καλλιέργειες από άγρια ζώα.

 

Ειδάλλως, θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος χρηματοδότησης των αποζημιώσεων των αγροτών της περιοχής που υπέστησαν και συνεχίζουν να υφίστανται τέτοιου είδους καταστροφές. Η φετινή αδιέξοδη κατάσταση που ήδη έχει δημιουργήσει η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και το ραγδαία αυξανόμενο κόστος παραγωγής δεν αφήνουν άλλα περιθώρια για περαιτέρω απώλεια αγροτικού εισοδήματος.

 

Επειδή προφανώς η μέχρι στιγμής αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων σε κοινότητες του Δήμου Σιντικής και Ηράκλειας δεν μπόρεσε να επιλύσει αποτελεσματικά το πρόβλημα των επιδρομών και επιθέσεων αγριόχοιρων σε καλλιέργειες, σε καλλιεργητές, σε εποχούμενους και γενικώς σε ανυποψίαστους συμπολίτες μας.

Επειδή καθίσταται επιτακτική ανάγκη συστηματικά και επιστημονικά να ορισθεί και στη συνέχεια να ελεγχθεί ο πληθυσμός των αγριόχοιρων σε κατοικημένες περιοχές και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Επειδή οι καταστροφές καλλιεργειών και η συνεπαγόμενη οικονομική ζημία των παραγωγών αγροτικών προϊόντων είναι πλέον τεράστια και δεν αποζημιώνεται βάσει του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποια είναι η εκτίμηση του Υπουργείου σας για τον πληθυσμό αγριόχοιρων στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Σιντικής και Ηράκλειας και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή των κοινοτήτων Ζευγολατιού, Κερκίνης, Χειμάρρου και Καστανούσας; Σε τι ποσοστό πρέπει ο πληθυσμός αυτός να περιοριστεί;

2. Έχετε πρόθεση να ζητήσετε την επαναλειτουργία των κατ’ αρθ. 259 Δασικού Κώδικα ειδικών συνεργείων και κυρίως την αύξηση του αριθμού τους και την εντατικοποίηση των εργασιών τους;

3. Σε ποια επιπλέον μέτρα έχετε την πρόθεση να προβείτε; Σκοπεύετε να επανεξετάσετε πιθανές και εναλλακτικές λύσεις; Έχετε κάποιο σχέδιο για οργανωμένη και άμεση δράση των κρατικών υπηρεσιών;

4. Σκοπεύετε να αποζημιώσετε τους καλλιεργητές των οποίων η παραγωγή ή οι καλλιέργειές τους καταστρέφονται από άγρια ζώα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αραχωβίτης Σταύρος

Φάμελλος Σωκράτης».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *