Αδέσμευτη Πρωτοβουλία για το Σιδηρόκαστρο

Εδώ και χρόνια έχουμε μάθει να παραπονιόμαστε ότι τίποτε δεν γίνεται στο Σιδηρόκαστρο, ότι δεν υπάρχουν δουλειές, ότι τα παιδιά μας φεύγουν είτε για να σπουδάσουν είτε για να δουλέψουν σε αστικά κέντρο (π.χ. Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Αθήνα), ότι τα μαγαζιά μας ερημώνουν καθώς δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες για οικονομική ανάπτυξη και τέλος ότι για όλα φταίει η κεντρική εξουσία.

 

Εμείς παρακολουθούμε παθητικά και περιμένουμε να μας σώσουν οι «κολλητοί» μας στο Δήμο, οι υπουργοί και η εκάστοτε κυβέρνηση. Στηρίζουμε μάλιστα τις ελπίδες μας στο ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα αν θα αναλάβει τα ηνία της χώρας το ένα ή το άλλο κόμμα, ο ένας ή ο άλλος υπουργός, ο ένας ή ο άλλος υποψήφιος δήμαρχος.

Και κάθε φορά απογοητευόμαστε.

Και ποτέ δεν φταίμε εμείς που αδιαφορούμε.

Πολλοί, βέβαια, είναι και αυτοί που επιλέγουν να απέχουν από τα κοινά του τόπου τους γιατί φοβούνται μην «χρωματιστούν» από τον εκάστοτε υποψήφιο Δήμαρχο και δημοτική παράταξη. Και, ως ένα σημείο, δεν έχουν και άδικο.

Η νέα μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνει διέξοδο σ’ αυτήν την ανησυχία και επιτρέπει ενεργούς πολίτες να κατέλθουν με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τον τόπο του, στην προκειμένη περίπτωση για το Σιδηρόκαστρο (Αμπέλα, Φαιά Πέτρα, Θερμοπηγή, Σχιστόλιθος) χωρίς να είναι δεμένοι στο άρμα κάποιου υποψηφίου Δημάρχου.

Μία ομάδα ενεργών πολιτών, λοιπόν, στο Σιδηρόκαστρο, έλαβε την πρωτοβουλία, την ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, να συστήσει ένα ψηφοδέλτιο, διεκδικώντας στις επερχόμενες εκλογές της 26η Μαΐου 2019 τη ψήφο των συμπολιτών τους. Μία αδέσμευτη πρωτοβουλία ανθρώπων με διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές αφετηρίες, με διαφορετική οπτική των πραγμάτων, χωρίς στεγανά, χωρίς οποιασδήποτε μορφή διάκριση, αλλά με ένα κοινό στόχο: ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.

Είναι επιτακτική ανάγκη να πιστέψουμε ότι ζούμε σε μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και υψηλής περιβαλλοντικής αξία και ανεκμετάλλευτων φυσικών πόρων.

Το Σιδηρόκαστρο έχει τεράστιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης και δημιουργίας νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας στον τομέα αυτό, διαθέτει τις προϋποθέσεις για τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή που θα ενισχύσουν την αγορά του Σιδηροκάστρου και της περιοχής του.

Με το νέο νόμο, οι αρμοδιότητες του Κοινοτικού Συμβουλίου αυξάνονται σε σχέση με τις αρμοδιότητες των παλαιοτέρων Τοπικών Συμβουλίων και αυτό δίνει τη δυνατότητα στις κοινότητες να δυναμώσουν ξανά, να ακουστεί η φωνή τους, να διεκδικήσουν δυναμικά και να πετύχουν αυτά που δικαιούνται, να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες και να αλλάξει η εδώ και χρόνια στάσιμη εικόνα του.

 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ 12 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

1.         Το Σιδηρόκαστρο είναι η πρώτη έδρα Δήμου που συνορεύει με τη Βουλγαρία. Και δεν έχει μία είσοδο που να παραπέμπει σ’ αυτήν την εικόνα.

2.         Πρέπει να διεκδικήσουμε την ολοκλήρωση των ανασκαφών των σπηλαίων των Ζεστών Νερών, την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου αλλά και του απαράμιλλου φυσικού κάλλους της περιοχής μας. Να βοηθήσουμε τον Σύλλογο Σπηλαιολογίας «ο Μαύρος Βράχος» κάνοντας πράξη το όραμα του Ελευθέριου Ελευθεριάδη και των πολλών και ποικίλων ευεργετημάτων για τον τόπο μας.

3.         Να καταστεί το Σιδηρόκαστρο κέντρο διεθνών αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως των διεθνών τουρνουά Badmtinon που διοργανώνονται με συνεχή ανοδική πορεία για 5 συνεχή έτη στην πρωτεύουσα του Ελληνικού Badmtinon – το Σιδηρόκαστρο – και φέτος διακόπηκαν.

4.         Να διεκδικήσουμε την τοποθέτηση ταρτάν στο Εθνικό Στάδιο Σιδηροκάστρου κάνοντάς το κέντρο στίβου όλης της ευρύτερης περιοχής, κάτι που θα έπρεπε να είχε υπάρξει διεκδίκηση από την τότε δημοτική αρχή κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004.

5.         Να προβάλλονται σωστά και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη συμμετοχή ΟΛΩΝ των συλλόγων σε επετειακές εκδηλώσεις (π.χ. τα «Ελευθέρια» του Σιδηροκάστρου) και όχι μόνο.

6.         Να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός με συμμετοχή του Δήμου Σιντικής αλλά και άλλων φορέων για το Κάστρο των Χριστουγέννων, μία αξιόλογη και σοβαρή πρωτοβουλία και προσπάθεια ενεργών πολιτών του Δήμου μας, που όμως μένουν μόνοι διεκδικώντας τα αυτονόητα μέχρι και την τελευταία στιγμή. Δεν μπορεί μία τέτοια εκδήλωση να στηρίζεται στο μεράκι κάποιων ανθρώπων και δη ελεύθερων επαγγελματιών που μετά το κυνήγι της επιβίωσης να προσπαθούν για το καλύτερο για τον τόπο τους δεχόμενοι, πολλές φορές, και κακή κριτική.

7.         Ο σύλλογος Καρναβαλιστών Σιδηροκάστρου εδώ και 23 χρόνια δίνει τον καλύτερό του εαυτό, συγκεντρώνοντας χιλιάδες επισκέπτες και μάλιστα και εκτός συνόρων του νομού Σερρών, ανεβάζοντας την αναγνωρισιμότητα της πόλης μας και τονώνοντας την τοπική αγορά. Υπάρχουν τόσα άρματα, αποκτήματα τόσων ετών. Γιατί να μη στολίζεται με αυτά κάθε πλατεία και διαθέσιμο μέρος κατά τη διάρκεια όλων των εκδηλώσεων του καρναβαλιού και να φαίνεται (γιατί είναι!) αντάξια πρωτεύουσα του Καρναβαλιού της Κεντρικής Μακεδονίας;

8.         Κάτι αντίστοιχο πρέπει να γίνεται και κατά τις εκδηλώσεις της αναβίωσης της Μάχης των Οχυρών, χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι μπορεί να γίνει όταν υπάρχει η πρωτοβουλία ενεργών πολιτών με τη σύμφωνη γνώμη αρμόδιων φορέων (δήμος, στρατός, υπουργεία, κ.α.)

9.         Να υπάρχει ενεργή συμμετοχή με άποψη για την εξυγίανση και ανάπτυξη των δημοτικών επιχειρήσεων Λουτρών και Θερμοκηπίων του Δήμου που εδρεύουν στο Σιδηρόκαστρο.

10.       Καθημερινή επαφή του νέου Τοπικού Συμβουλίου Σιδηροκάστρου με τους πολίτες του. Ιδέες και προβλήματα μπορούν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή και το συμβούλιο που θα εκλεγεί πρέπει να έχει τη θέληση να τα ακούσει.

11.       Βελτίωση της καθαριότητας, ύδρευσης και αποχετευτικού δικτύου της πόλης μας.

12.       Άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των αδέσποτων ζώων σε συνεργασία με τους φιλοζωικούς συλλόγους της πόλης μας και του νομού μας.

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ:

 

1. ΑΛΕΚΤΟΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΣΤΑΜΑΤΗ, Υπάλληλος ΔΕΗ

2. ΑΣΤΑΚΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, Συνταξιούχος πρ. τραπεζικός υπάλληλος

3. ΓΡΕΑΣΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ του ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ, Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων

4. ΖΑΦΕΙΡΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, φοιτήτρια Πολιτικών Μηχανικών

5. ΚΙΟΜΟΥΡΤΖΙΔΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Οδοντίατρος, Ιδιοκτήτης Ραδιοφωνικού Σταθμού Ράδιο Σιντική, Εκδότης εφημερίδας «Ψίθυροι της Σιντικής»

6. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

7. ΜΕΡΤΖΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, Υδραυλικός

8. ΣΑΛΑΜΠΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Νοσηλεύτρια

9. ΣΤΑΥΡΟΥ ΕΛΕΝΗ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Νηπιαγωγός

10. ΤΑΜΠΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Συνταξιούχος οδοντοτεχνίτης

11. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, Εργολάβος Οικοδομών

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!

 

Σημασία εμβλήματος: τα αρχικά από την Αδέσμευτη Πρωτοβουλία, αρχαία που περιμένουν να ανακαλυφθούν (η κάτω γραμμή του α), αρχαία που βλέπουμε (η πάνω γραμμή του π), πουλιά που ξεπροβάλλουν από τα βάθη του κάστρου μας και ανοίγουν «αδέσμευτα» τα φτερά τους.

 

One comment to “Αδέσμευτη Πρωτοβουλία για το Σιδηρόκαστρο”
  1. Λυπάμαι για το Σιδηρόκαστρο , όλα αυτά πού προτείνεται ίσως νά μπορούσαν νά πραγματοποιηθούν , όταν υπάρχει ενδιαφέρον. Εγώ ζω στο εξωτερικό κάθε χρόνο που έρχομαι τό βλέπω Πίο φθαρμένο . Συγχαρητήρια σέ αυτά τα λίγα άτομα που κάνουν προσπάθειες.με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θά γίνει καμία αλλαγή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *