Ιδρύθηκε στο Αγκιστρο Δράση ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.


 
Στην Ελλάδα της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης αναδείχθηκε –όσο ποτέ- η ανάγκη της αλληλεγγύης, της  συλλογικής δράσης και της συνεταιριστικής δραστηριοποίησης. Λειτουργώντας με ανοικτούς ορίζοντες και θέλοντας να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προφέρει ο Ν.4019/2011 για την Κοινωνική Οικονομία, μια ομάδα νέων ανθρώπων προχωρήσαμε στην ίδρυση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης  Άγκιστρο Δράση Κοιν.Σ.Επ., με στόχο να συμβάλλει στην προαγωγή του τοπικού και συλλογικού συμφέροντος, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,  στο Β.Α. τμήμα του δήμου Σιντικής και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγκίστρου 

 

Η  Άγκιστρο Δράση Κοιν.Σ.Επ. (ΑΜΚΕ Δ00921) ιδρύθηκε το 2015. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν αστικό συνεταιρισμό κοινωνικού σκοπού, που διοικείται ισότιμα από τα μέλη του, και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το κέρδος που προκύπτει από τις δράσεις που υλοποιεί, δεν διανέμεται στα μέλη της, αλλά διατίθεται ως εξής :   

•           60% (τουλάχιστον) για τις δραστηριότητες της επιχείρησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

•           Έως 35% διανέμεται στους εργαζόμενους ως κίνητρο παραγωγικότητας.

•           5% για σχηματισμό αποθεματικού.

 

Το Άγκιστρο είναι ένα μικρό χωριό 300 κατοίκων δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και αποτελεί σήμερα σημαντικό εναλλακτικό προορισμό στην Βόρεια Ελλάδα, λόγω των Ιαματικών Πηγών και του Βυζαντινού Λουτρού που υπάρχουν. Μόνο το 2015 οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία και στους ξενώνες του χωριού, ξεπέρασαν τις 40.000. 

Από τους βασικούς στόχους της Άγκιστρο Δράση Κοιν.Σ.Επ., είναι  η προώθηση του εναλλακτικού (φυσιολατρικού και ιστορικού τουρισμού) στην περιοχή του Αγκίστρου, και γενικότερα στο  Β.Α. τμήμα του δήμου Σιντικής, που χαρακτηρίζεται από την έντονη φύση και την πλούσια ιστορία.

 

Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2015 το Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού «Αgkistro Action» προσφέροντας στους επισκέπτες του χωριού –και όχι μόνο- εναλλακτικές δράσεις (ποδηλασία, πεζοπορία, κανό-καγιάκ, rappel, τοξοβολία κλπ).

 

Η χρηματοδότηση της Άγκιστρο Δράση Κοιν.Σ.Επ. στηρίχθηκε :

•           Στη συνεταιριστική μερίδα κάθε μέλους.

•           Στον ιδιωτικό δανεισμό.

•           Στην εθελοντική εργασία.

•           Στην επιχορήγηση από το πρόγραμμα Leader –για αγορά εξοπλισμού- με 50% ιδία συμμετοχή.

 

Η εμπειρία μας δείχνει ότι η Κοινωνική Οικονομία μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης, να δώσει σημαντικές θέσεις εργασίας και να συμβάλλει στο ΑΕΠ της χώρας. Αυτό όπως που επιβάλλεται παράλληλα, είναι η Πολιτεία να δείξει το απαραίτητο ενδιαφέρον και οι εμπλεκόμενοι να έχουν καθαρό σχέδιο επαγγελματική ευθύνη και πίστη στο στόχο τους.

 

Για το επόμενο διάστημα συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συλλογικούς φορείς της περιοχής, Άγκιστρο Δράση Κοιν.Σ.Επ. δρομολογεί τη δημιουργία ενός οργανωμένου δικτύου περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών γύρω από το χωριό, είτε προς τους ορεινούς όγκους Αγκίστρου και Κάλης, είτε προς την ελληνοβουλγαρική την μεθόριο και τα εγκαταλειμμένα χωριά Καρυδιά και Κρασοχώρι.

 

Ήδη στην ιστοσελίδα (www.agkistroaction.gr) διατίθενται για on line προ-αγορά οι ποικίλες δραστηριότητες που προσφέρει στους επισκέπτες του Αγκίστρου –και όχι μόνο- το εκπαιδευμένο και έμπειρο  προσωπικό του Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού  Αgkistro Action, το οποίο στεγάζεται σε μισθωμένο χώρο και λειτουργεί, σε πρώτη φάση, σαββατοκύριακα και αργίες.

 

 

Η  Άγκιστρο Δράση Κοιν.Σ.Επ. σας προτείνει να την ακολουθήσετε σε τοπία με χρώματα που χάρισε απλόχερα η φύση και σε τόπους που η ιστορία εξακολουθεί να συγκινεί. Σας υποσχόμαστε πως στο Άγκιστρο θα ζήσετε πρωτόγνωρα αισθήματα χαλάρωσης αλλά και δημιουργικής έντασης. Ζήσε τη δράση σου στο Άγκιστρο !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *