Δελτίο Τύπου του Δήμου Σιντικής για την αναβίωση της μάχης των οχυρών

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή του κόσμου, στο διήμερο ιστορικών αναβιώσεων που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Μαΐου 2016, στα οχυρά Ιστίμπεη και Ρούπελ, με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την προώθηση του ιστορικού τουρισμού

 Η εκδήλωση «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υφ. Μακεδονίας – Θράκης, ενώ είχε την υποστήριξη  τηςΠεριφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Εκατοντάδες κόσμου, ανηφόρισε στα βουνά Μπέλες και Άγκιστρο  για να ζήσει συγκινητικές στιγμές, παρακολουθώντας στιγμιότυπα –βασιζόμενα σε πραγματικά γεγονότα-  από την επική Μάχη των Οχυρών (6-10/4/1941) και τη γενναία αντίσταση των λιγοστών υπερασπιστών τους, απέναντι στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές. Η απάντηση του διοικητή του Ρούπελ Α/νχη Γεώργιου Δουράτσου : «Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται» ακούστηκε και πάλι, σκορπώντας συγκίνηση.

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο αν.Υ.ΕΘ.Α. κ.Δημήτρης Βίτσας και η υφ.Μακεδονίας – Θράκης κυρία Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, που δήλωσαν την υποστήριξη τους στην προσπάθεια του δήμου Σιντικής να καταστήσει το συγκεκριμένο διήμερο θεσμό, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσαν τη δρομολόγηση κινήσεων με στόχο την αξιοποίηση τον οχυρών της λεγόμενης «Γραμμής Μεταξά» με στόχο την προώθηση του ιστορικού τουρισμού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις στο  χώρο του οχυρού  Ρούπελ (εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλίου, μοντελισμού κ.α.) ενώ νέοι χώροι του οχυρού θα ανοίξουν πρώτη φορά για το κοινό.

Θα πρέπει να αναφερθεί πω τα έξοδα της εκδήλωσης καλύφθηκαν –αυτές τις δύσκολες για τη χώρα εποχές- από χορηγίες. Ο δήμος Σιντικής θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τις εταιρείες : PROTERGIA – ΑΙΟΛΙΚΗ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ A.E, την ΠΑΥΛΙΔΗΣ – ΜΑΡΜΑΡΑ & ΓΡΑΝΙΤΕΣ, καθώς το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ και την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Ευχαριστίες για την πολύτιμη βοήθεια και συμπαράσταση τους : Tην ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΣΕΡΡΩΝ, το ΚΤΕΛ Σερρών, τα στελέχη και το προσωπικό του 10 Σ.Π και 567 Τ.Π, τα μέλη της ΑΓΚΙΣΤΡΟ ΔΡΑΣΗ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ που εργάστηκαν εθελοντικά για τη διευθέτηση των χώρων των εκδηλώσεων σε Ρούπελ και Ιστίμπεη, τον κ.Σπύρο Κυριάκο και τους συνεργάτες του (Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης), τον συνθέτη-ερμηνευτή Φώτη Μήλιο και στιχουργό ΑρτΚυδωνάκη («ΕΡΩΣ ΕΛΛΑΣ») για τον επίσημο ύμνο της διοργάνωσης. 

Την εκδήλωση υποστήριξαν : UNESCO ΣΕΡΡΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ, ΙΣΤΟΡΙΚΟ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΧ. ΤΣΑΡΤΣΙΔΗ. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΟΧΥΡΟΥ ΙΣΤΙΜΠΕΗ, IPMS HELLAS, FORTIFICATIONS.GR. ΑΓΚΙΣΤΡΟ ΔΡΑΣΗ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, ΕΡΤ3, ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ, HISTORY OTE TV, 4E, TV100, ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ, ΔΙΚΤΥΟ ΤV, Τηλέ ΕΠΙΛΟΓΕΣ, Ράδιο ΣΙΝΤΙΚΗ. Περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ.

Με την πεποίθηση πως η εκδήλωση  «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ»θα καταστεί θεσμός, το ραντεβού με την ιστορία ανανεώνεται και πάλι για τον Μάιο του 2017

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *