Δήμος Σιντικής: Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον ήρωα Ματθαίο Π. Τσολακίδη

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον ήρωα  Ματθαίο Π. Τσολακίδη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Μαΐου, στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας στις 7 το απόγευμα.

 

Κεντρικός ομιλητής ηταν ο αεροπόρος ιστορικός ερευνητής Γεώργιος Μέρμηγκας, ο οποίος αναφέρθηκε στους : ” ΤΡΙΑΚΟΝΤΑ (30) ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ 1940-1941 ΕΝΤΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ», με έμφαση στη ζωή, τη δράση και τον θάνατο του Έφεδρου Ανθυποσμηναγού Ιπτάμενου Πολυβολητή – Βομβαρδιστή Ματθαίου Π. Τσολακίδη.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης , ενω παρευρέθηκαν μεταξύ των άλλων αντιδήμαρχοι , δημοτικοί σύμβουλοι , εκπρόσωπος του μητροπολίτη Σιδηροκάστρου, και φορέων, μεταξύ των οποίων η Ενωση Αποστράτων Αεροπορίας Λάρισας , καθώς και η κόρη του αεροπόρου Τσολακίδη και συγγενείς του.  

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα στον Σχιστόλιθο με αποκάλυψη προτομής του ήρωα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΪΟΥ 2022 – ΣΧΙΣΤΟΛΙΘΟΣ

10.55 Πέρας προσελεύσεως

11.00 Επιμνημόσυνη Δέηση

11.15 Αποκαλυπτήρια Προτομής Ήρωα Διδασκάλου – Εφέδρου Ανθυποσμηναγού Ιπταμένου Πολυβολητή – Βομβαρδιστή Ματθαίου Π. Τσολακίδη.

11.20 Επίδοση Σημαίας Αποκαλυπτηρίων στη θυγατέρα του Ήρωα

11.25 Επίδοση Μεταλλίου από εκπροσώπους Γ.Ε.Α. στη θυγατέρα του Ήρωα

11.30 Πέρας Τελετής

Ποιος ήταν ο Ματθαίος Π. Τσολακίδης;

Ο Ματθαίος Τσολακίδης, δευτερότοκος γιος του Παύλου και της Μαρίας, γεννήθηκε στον Πόντο το 1910 και ήρθε στην Ελλάδα με την οικογένειά του το 1923. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Σχιστολίθου και στη συνέχεια στο εξατάξιο Γυμνάσιο Σιδηροκάστρου.

Το 1935 νυμφεύεται την Μαρία Γρεασίδου του Γεωργίου και της Θεοδώρας και αποκτούν την κόρη τους Ευθυμία.

Τον Σεπτέμβριο του 1936 εισάγεται, μετά από εξετάσεις, στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και τον Ιούνιο του 1938, παρουσία επιτροπής καθηγητών, έδωσε εξετάσεις με υποδειγματική διδασκαλία στην Δ’ τάξη Δημοτικού επιτυχώς. Ένα μήνα μετά, τον Ιούλιο του 1938 παραλαμβάνει το πτυχίο του Διδασκάλου και ξεκινά να διδάσκει στο Δημοτικό Σχολείο Αηδονοχωρίου Σερρών, ενώ δίδαξε και στο Δημοτικό Σχολείο Σχιστολίθου.

Τον Απρίλιο του 1939 κατατάγεται στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Σύρου, από την οποία αποφοίτησε τον Ιανουάριο του 1940, ενώ τον Ιούλιο του 1940 του απενεμήθη πτυχίο Πολυβολητού – Βομβαρδιστού και μετατάχθηκε στην Αεροπορία με τον βαθμό του Εφέδρου Αρχισμηνία.

Τον Μάρτιο του 1941 προήχθη στον βαθμό του Εφέδρου Ανθυποσμηναγού. Ήταν η μέρα κατά την οποία έπεσε ηρωικά μαχόμενος, όταν το αεροπλάνο Μπλενχάϊμ, στο οποίο επέβαινε και εκτελούσε διατεταγμένη πολεμική αποστολή, χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά ιταλικά πυρά στην περιοχή Μπούζι – Γκλάβα Τελεπενίου της Βορείου Ηπείρου Αλβανίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *