Δήμος Σιντικής και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λένε ‘ΟΧΙ’ στο λατομείο στον Λαιλιά

Μετά την αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής, το οποίο έκανε δεκτή την εισήγηση του Δημάρχου κ. Φώτη Δομουχτσίδη και τάχθηκε ενάντια στη λειτουργία λατομείου στον Λαϊλιά, την “σκυτάλη” πήρε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία επίσης γνωμοδότησε αρνητικά.

 

Όπως έγινε γνωστό, στις 21-08-2021 η αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε. Σερρών, γνωμοδότησε αρνητικά, προβάλλοντας ως επιχειρήματα μεταξύ άλλων ότι:

 

· -ο γρανίτης είναι από την φύση του ραδιενεργό υλικό,

 

· -το λατομείο γρανίτη βρίσκεται σε απόσταση 1.800 μ. από τον Σφαγνώνα Λαϊλιά, που κηρύχθηκε ως διατηρητέο Μνημείο της φύσης,

 

· -300μ. από τα βόρεια όρια του δημοσίου δάσους Λαϊλιά,

 

· -2.000μ από το Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά, ακριβώς κάτω από τον βράχο της Κατίγκως,

 

· -η συγκεκριμένη θέση περιλαμβάνεται στην λεκάνη απορροής του χειμάρρου Κρουσοβίτη, από τον οποίο υδρεύονται το Αχλαδοχώρι και Καπνόφυτο”.

 

Επίσης, στην ίδια απόφαση της Περιφέρειας, σημειώνεται ότι “οι φωνασκούντες και λαϊκίζοντες αδίκως διαμαρτύρονταν κατά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι αρμοδιότητές της και πάντοτε λειτουργεί υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης”.

 

Για τον Δήμο Σιντικής η απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήταν αναμενόμενη, καθώς από την πρώτη στιγμή υπήρχε επικοινωνία του Δημάρχου, με τον Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλο.

 

Μάλιστα ο κ.Φώτης Δομουχτσίδης είχε τονίσει τότε, ότι Δήμος και Περιφέρεια προχωράνε μαζί ενάντια στη λειτουργία λατομείου στον Λαϊλιά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως

 

“η προσπάθεια αποτροπής του λατομείου για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνει με σοβαρότητα και χωρίς λαϊκισμούς, που ορισμένες φορές φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Δεν χρειάζονται ούτε κορώνες, ούτε ηρωισμοί εκ του ασφαλούς”.

 

Μετά και την αρνητική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και του Δημοτικού και Κοινοτικού Συμβουλίου που προηγήθηκαν, η κεντρική εξουσία είναι αυτή που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις με τον Δήμαρχο Σιντικής να ξεκαθαρίζει για ακόμη μία φορά ότι “η Δημοτική Αρχή θα βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων του Αχλαδοχωρίου και σε συνεννόηση μαζί τους, μεθοδικά και εμπεριστατωμένα, θα συνεχίσουν από κοινού να διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή την αποτροπή λειτουργίας λατομείου στον Λαϊλιά”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *