Δήμος Σιντικής: Στις 15 Μαΐου η εκδήλωση «ΡΟΥΠΕΛ 1941 – Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» – Τριήμερο εκδηλώσεων

Στις 15 Μαΐου 2022, 81 χρόνια μετά, η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων μαχητών του Ρούπελ ζωντανεύει και πάλι. Των λιγοστών Ελλήνων στρατιωτών, που κέρδισαν τον θαυμασμό όλων χάρη στον ηρωισμό που επέδειξαν έναντι στον Γερμανό κατακτητή.

Δήμος Σιντικής, ΔΑΕ Σιντικής, Σύλλογος ΣΤΕΝΩΠΟΣ και ΑΠΟΔΡΑΣΙΔήμου Σιντικής δίνουν και πάλι ραντεβού με την ιστορία και αναβιώνουν τη μάχη των Οχυρών την Κυριακή 15 Μαΐου και ώρα 11.30 στο Οχυρό Ρούπελ.

Εκεί που γράφτηκε μία από τις πιο ένδοξες σελίδες στην Ελληνική Ιστορία, θα ακουστεί και πάλι η αποστομωτική απάντηση του τότε Διοικητή Αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου προς τους Γερμανούς: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται! Καταλαμβάνονται!».

Η εκδήλωση «ΡΟΥΠΕΛ 1941 – Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» τελεί υπό την αιγίδα το Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Εσωτερικών και της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021», καθώς και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της ΚΕΔΕ και εκτός από το κεντρικό δρώμενο, περιλαμβάνει και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων.

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ: ΑΝΑΒΙΩΣΗ «ΜΑΧΗΣ ΟΧΥΡΩΝ»

ΚΥΡΙΑΚΗ 15-05-2022  – ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ – ΩΡΑ 11.30 π.μ.

Στο κεντρικό αναβιωτικό δρώμενο – αναπαράσταση μάχης και παράδοσης οχυρού Ρούπελσυμμετέχουν ομάδες αναβιωτών από Ελλάδα, Βουλγαρίακαι Ρουμανία με στολές και οπλισμό της εποχής του Β’ΠΠ, αλλά και εφέ ελεγχόμενων εκρήξεων, που θα παρουσιάσουν όλα όσα διαδραματίστηκαν την 6η Απρίλη 1941, κατά την επίθεση των Γερμανών στο Οχυρό Ρούπελ.

Σκηνοθεσία – Αφήγηση: Γιώργος Καρύδας

Σενάριο: Ηλίας Κοτρίδης

Αναβιωτικές Ομάδες:«Στενωπός» (Ελλάδα), «Kampfgruppe «Süden» H.R.G.» (Ελλάδα), «Club for Military Historical Reconstruction «Brothers in Arms»» (Βουλγαρία), «Kampfgruppe Bulgarien»(Βουλγαρία)και «Asociata Deutsches Frei-korps» (Ρουμανία).

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13-05-2022  – Νέο Πετρίτσι –20.00 μ.μ.

ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

Μια βραδιά με ρεμπέτικα τραγούδια του 1940 υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής του συγκροτήματος Γερόλυκοι.

 

Με την υποστήριξη του Μ.Γ.Σ. Αναγέννηση Ν. Πετριτσίου και της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Πολύμορφη

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 14-05-2022 – ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ (πλατεία) –10.00 π.μ.

ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΣΤΕΝΩΠΟ ΤΟΥ ΡΟΥΠΕΛ

Μια πρωτόγνωρη εμπειρία στη Στενωπό του Ρούπελ ακολουθώντας το ρεύμα του ποταμού κάνοντας rafting, πεζοπορία και τοξοβολία, παράλληλα με ιστορική ξενάγηση.

 

Με την υποστήριξη τουΠολιτιστικού Συλλόγου Προμαχώνα «ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ»

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 14-05-2022 – ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ (κεντρική πλατεία) – 11.30 π.μ.

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ

Μια εντυπωσιακή υπαίθρια έκθεση σπάνιων κλασικών οχημάτων, που θα γίνει το αντικείμενο ενδιαφέροντος, δημιουργώντας μια εορταστική ατμόσφαιρα.

 

Με την υποστήριξη της Λ.Α.Μ.Σ.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 14-05-2022 – ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ – 19.30 μ.μ.

RETROΠΑΡΕΛΑΣΗ

Ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο με την παρέλαση ιστορικών οχημάτων και τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων αναβιωτών.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 14-05-2022 – ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ (Λ.Α.Φ.) – 20.30 μ.μ.

ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ 1940s

Η καθιερωμένη χοροεσπερίδα της εκδήλωσης «Ρούπελ 1941 – Η Αναβίωση» επιστρέφει με μια θεατροχορευτική παράσταση από τους JitterbugsSkg, σε μουσικούς ρυθμούς 40s.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *