Εκδρομή απο τον Σύλλογο Βλάχων Σιδηροκάστρου

 

Ο Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου διοργανώνει ημερήσια εκδρομή σ ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας, στο αλπικό στολίδι της Φλώρινας και γνήσιο βλαχοχώρι το Νυμφαίο=>Νιβε(α)στα, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου. Δηλώσεις συμμετοχής πληροφορίες Σύρμω Χαλίλη 6979/955.638

 

 

Στο περικυκλωμένο από δάση οξιάς και καταπράσινη φύση Νυμφαίο δραστηριοποιείται η οργάνωση του Αρκτούρου όπου στο ιστορικό κτίριο της “Νικείου Σχολής ” υπάρχει το κέντρο ενημέρωσης για την καφέ

αρκούδα και τον λύκο.

 

Θα επισκεφθούμε τις εγκαταστάσεις όπου φιλοξενούνται 13 αρκούδες, οι οποίες έχουν κατασχεθεί από αρκουδιάρηδες και ζωολογικούς κήπους, και αρκετοί λύκοι, ζώα για τα οποία θεωρείται αδύνατη η επανένταξη τους στο φυσικό περιβάλλον.

 

Με μια βόλτα θα θαυμάσουμε τη μοναδική αρχιτεκτονική των σπιτιών και τη μαγευτική ομορφιά του Νυμφαίου, που κατά πολλούς κατατάσσεται ως το πιο όμορφο χωριό της Ελλάδας αλλά και μέσα στα 10 ομορφότερα της Ευρώπης…!

 

Φρόντισαν για όλα οι Βλάχοι κάτοικοί του με πρωτεργάτες τον Νίκο Μέρτζο και τον Γιάννη Μπουτάρη, που αποφάσισαν τη δεκαετία του 1990 όχι μόνο να ζωντανέψουν το χωριό, αλλά και να το κάνουν από τα πιο όμορφα και πιο τουριστικά της Ελλάδας.

 

Οπως είπαμε το Νυμφαίο βρίσκεται σε ένα αλπικό τοπίο που κόβει την ανάσα. Η αμφιθεατρική του θέση στο βουνό δίνει στον επισκέπτη την δυνατότητα να αγναντεύει κάθε άκρη του χωριού, καθώς και το γύρω γεωφυσικό τοπίο με τις πλατιές λίμνες, όπως η Βεγορίτιδα, και τα καταπράσινα λιβάδια.

 

Στο χωριό υπάρχει και το μισογκρεμισμένο στρατηγείο του Παύλου Μελά, ενώ το παλιό σχολείο του χωριού, η Νίκειος Σχολή, η οποία δε λειτουργούσε για πολλά χρόνια λόγω έλλειψης μαθητών, αποτελεί πλέον Συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Τέλος θα επισκεφθούμε το τριώροφο Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, (το Σπίτι των Χρυσικών), με την πλούσια συλλογή χειροτεχνιών, παλιών έργων αργοροχρυσοχοΐας, παραδοσιακών φορεσιών και ιστορικών αρχείων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *