Εκδρομή στην Κερκίνη με άλογα και βαρκάδα

TI : Εκδρομή στην Κερκίνη για ιππασία, βαρκάδα και bird watching

 

ΠΟΥ : Υγρότοπος Κερκίνης (Σέρρες)

ΠΟΤΕ : Κυριακή 22/10/2017

F/ΒEVENΤ : goo.gl/jWg5or

 

    Θα γνωρίσουμε τις μοναδικές ομορφιές του σπάνιου υγρότοπου της Κερκίνης, θα νιώσουμε την απόλυτη αίσθηση ανάμεσα στο άλογο και τον άνθρωπο, θα κάνουμε βαρκάδα και θα παρατηρήσουμε από κοντά πλήθος σπάνιων πουλιών, θα γνωρίσουμε τον θαυμαστό κόσμο των νεροβούβαλων, θα καταλήξουμε για φαγητό στον «Μεθοριακό Σταθμό» στην Βυρώνεια. Έναν  σταθμό τραίνων που πριν από 104 χρόνια «έγραψε» ιστορία …

 

Ξεκινάμε το ταξίδι μας στα μυστικά της λίμνης Κερκίνη, με μια πληρέστατη ενημέρωση στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης  Λίμνης Κερκίνης  (www.kerkini.gr), στο κέντρο του ομώνυμου χωριού  Οι υπεύθυνοι του φορέα θα μας ενημερώσουν για την βιοποικιλότητα και το οικοσύστημα της περιοχής, τον πληθυσμό των πουλιών και των βουβαλιών και την ιστορία της λίμνης Κερκίνης.

 

Στη λίμνη και στα γύρω βουνά έχουν καταγραφεί 300 και πλέον είδη πουλιών. Από αυτά δύο, ο αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα, είναι παγκόσμια απειλούμενα με εξαφάνιση. Παρατηρούνται ακόμη οι πιο σημαντικές αποικίες της Ν. Βαλκανικής χερσονήσου από κορμοράνους, χουλιαρομύτες, χαλκόκοτες και διάφορα είδη ερωδιών, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν και νέα είδη για την περιοχή, όπως η νανόχηνα, το φοινικόπτερο, κυνηγογέρακας, ο νανόκυκνος κ.ά. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά σπάνια αρπακτικά πουλιά, όπως ο βασιλαετός, ο χρυσαετός, ο πετρίτης, ο στικταετός κ.ά. Μερικά είδη όμως, όπως ο θαλασσαετός και ο σταυραετός, ο καλαμοτριλιστής και ο καλαμόκιρκος δεν φωλιάζουν πια εδώ, εξαιτίας των αλλοιώσεων στους χώρους φωλιάσματός τους.

 

Η Κερκίνη αποτελεί ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα πετυχημένης ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση. Αν και τεχνητό έργο, κατάφερε στο διάβα των χρόνων να εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ευρώπης. Είναι ένας από τους 11 ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας (Σύμβαση RAMSAR) και μία από τις 113 σημαντικές περιοχές για πουλιά στην Ελλάδα. Το 2010 η Κερκίνη αναδείχθηκε κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός, κερδίζοντας το βραβείο EDEN στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας»

 

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε το δρόμο που οδηγεί στο ανάχωμα και στο λιμανάκι της Κερκίνης. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε το πλούσιο φυσικό τοπίο, με την έντονη παρουσία δεκάδων σπάνιων πουλιών με τα πανεμορφα άλογα της φάρμας Ιχνηλάτη και τις ιδιόκτητες βάρκες του Ξενώνα Ιχνηλατη  (www.ixnilatis.gr)

 

Θα ακολουθήσουν μαγευτικές ιππικές διαδρομές με φόντο τη λίμνη και τα βουνά της περιοχής, με απόλυτη ασφάλεια ακόμα και για τους αρχάριους.

Η ιππασία είναι ένα από τα πιο ευγενή αθλήματα, που γυμνάζουν το σώμα αλλά ομορφαίνουν και την ψυχή. Διαμορφώνει σωστούς κι υπεύθυνους χαρακτήρες, με σεβασμό στα ζώα και τους ανθρώπους, με ευαισθησίες και αγάπη για το περιβάλλον. Η εμπιστοσύνη, ο αμοιβαίος σεβασμός, η φιλία, η αγάπη είναι πολύ σημαντικά συναισθήματα που παίρνετε από την επαφή με τα άλογα.

 

Συνεχίζουμε με βαρκάδα στη λίμνη με παραδοσιακές Πλάβες. Δραστη-ριότητα με εξαιρετικό ενδιαφέρον στον υγροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το μεγαλείο και την ομορφιά του παρυδάτιου δάσους, το δέλτα του ποταμού Στρυμόνα, τις εξέδρες αναπαραγωγής, τις μαγευτικές βουνοπλαγιές, τις φωλιές των πουλιών και το νησάκι «σπίτι» των Πελεκάνων. Το μυστικό της Κερκίνης τα εκατοντάδες – χιλιάδες πουλιά διάσπαρτα στα γαλήνια νερά της..

 

Μετά το τέλος των δραστηριοτήτων μας ταξιδεύουμε για το χωριό Βυρώνεια και το παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό,  που το καλοκαίρι του 1913, και κατά τη τελική φάση του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου, εγκαταστάθηκε εκεί το Ελληνικό Στρατηγείο. Κάτω από τον ίσκιο των αιωνόβιων πλατανιών ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος κατέληξαν στους όρους Ειρήνης απέναντι στην ηττημένη Βουλγαρία, που ουσιαστικά διπλασίασαν την Ελλάδα. Το κτίριο σήμερα έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως παραδοσιακό καφε – μεζεδο – παντοπωλείο. Πρόκειται για τον «Μεθοριακό Σταθμό» που είναι και ο τελικός προορισμός μας. Εδώ θα χαλαρώσουμε, θα γευματίσουμε και θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας στην τοξοβολία και σε άλλα ομαδικά παιχνίδια που έχει ετοιμάσει το team της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση.

 

Δίπλα ακριβώς από τον «Μεθοριακό Σταθμό» βρίσκεται το Δημοτικό ενυδρείο Βυρώνειας, που φιλοξενεί την ιχθυοπανίδα του ευρύτερου οικοσυστήματος της περιοχής Κερκίνης – Στρυμόνα. Στον ίδιο χώρο, λειτουργεί και ένα μικρό ερπετάριο με αντιπροσωπευτικά είδη ξένων ερπετών, ανάμεσά τους και ο … Βύρωνας ένας συμπαθής κροκόδειλος του Νείλου.

 

Έως την αναχώρηση για την Θεσσαλονίκη αργά το απόγευμα, μπορείτε να περπατήσετε στην πλούσια φύση, να πάρετε μέρος στις δραστηριότητες της Κοιν.Σ.Επ. Αγκιστρο Δράση η να απολαύσετε ένα ζεστό τσάι από τα βουνά της περιοχής.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ : Κάθε συμμετέχοντας στην εκδρομή μας ΔΗΛΩΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ με τη συμπλήρωση της παρακάτω Φόρμας Εγγραφής, πως φέρει την αποκλειστική ατομική του ευθύνη

 

    Δηλώστε συμμετοχή εδώ: https://goo.gl/UgbD7i

 

Δηλώσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή 20/10/2017

 

Αποστάσεις

Θεσσαλονίκη (WE) – Κερκίνη (με λεωφορείο) 102 χλμ

κερκίνη – λιμανάκι (πεζοπορική διαδρομή) 2χλμ

 

Κόστος :

28 ευρώ με ΦΠΑ

 

Περιλαμβάνει:

=Μεταφορά από Θεσσαλονίκη με επιστροφή σε κλιματιζόμενο πούλμαν.

=Δραστηριότητες στην λίμνη Κερκίνη (άλογα, βαρκάδα,)

=Τοξοβολία στον Μεθοριακό Σταθμό

=Συνοδοί

=Φωτογραφική κάλυψη

=ΦΠΑ

 

Δεν Περιλαμβάνει :

=Γεύμα στον Μεθοριακό Σταθμό (8 ευρώ/Πλήρες μενού χωρίς ποτό)

=Είσοδο Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας (2 ευρώ)

 

Ρουχισμός και εξοπλισμός :

=Τζάκετ (αντιανεμικό)

=Αθλητικά άνετα παπούτσια για πεζοπορία

=Καπέλο

=Σακίδιο

=Μπατόν (προαιρετικά)

=Παγούρι για νερό

=Φαγητό (ξηροί καρποί, παστέλια κτλ)

=Φωτογραφική μηχανή

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

=Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί μερικώς.

=Σε περίπτωση που κάποιος εκδρομέας επιθυμεί να προσέλθει με ανήλικο παιδί, παρακαλούμε να μας ενημερώσει.

=Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, η εκδρομή θα αναβληθεί για επόμενη ημερομηνία που θα ανακοινωθεί εγκαίρως.

=Σε περίπτωση οριστικής ματαίωσης της εκδρομής από τους διοργανωτές, το προκαταβεβλημένο ποσό επιστρέφεται.

=Δεν επιστρέφεται το προκαταβεβλημένο ποσό σε περίπτωση μη συμμετοχής.

 

Για περισσότερες πληροφορίες & διευκρινήσεις

+30 6980138846 (Άνθιμος Γεωργιάδης)

info@agkistroaction.gr

facebook.com/agkistroaction

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *