Εξόρμηση στο Μπέλλες

 Θέα που κόβει την ανάσα, στο «Μπαλκόνι τ΄ ουρανού» 

 

Σε Νέο Πετρίτσι και Βυρώνεια τ’ αποκαλούν «Μπαλκόνι τ’  ουρανού» και δεν έχουν άδικο, αφού η θέα από εκεί είναι μοναδική και κόβει την ανάσα. Σε υψόμετρο 1.637 μ. η κορυφή «Παπαδοπούλα» της Κερκίνης (Μπέλλες), αποτελεί ένα από τα «μυστικά» των ντόπιων, που συχνά ανηφορίζουν προς τα εκεί για πεζοπορία ή κυνήγι από τα χωριά Νέο Πετρίτσι και Βυρώνεια.

Η θέα εντυπωσιάζει και χαλαρώνει, προσφέροντάς στα … «πόδια» του επισκέπτη τη λίμνη Κερκίνη με τα γύρω γραφικά χωριά, ενώ όταν ο ορίζοντας είναι καθαρός έχει στο «πιάτο» του,  ολόκληρο τον φημισμένο σερραϊκό κάμπο έως τον Άθω και την Χαλκιδική. Αλλά και η θέα προς τις υπόλοιπες ψηλότερες κορυφές του βουνού, χιονοσκέπαστες αν και Μάρτιος, θυμίζουν ζωντανό πίνακα ζωγραφικής. 

 

«Αίσθηση ελευθερίας»

Κυριολεκτικά «Μπαλκόνι τ΄ ουρανού» η «Παπαδοπούλα», ξυπνάει σ’  όποιον βρεθεί εκεί την αίσθηση της ελευθερίας, δίνοντάς του την ευκαιρία ν’  απολαύσει τη μαγεία του βουνού και τον καθαρό  αέρα και να έρθει σε επαφή με το ανέγγιχτο περιβάλλον.

Στην «Παπαδοπούλα», οδηγούν στρατιωτικοί και δασικοί δρόμοι που ξεκινούν από το Νέο Πετρίτσι (21 χλμ) και τη Βυρώνεια (24 χλμ) και περνούν μπροστά από παλαιά οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» και εγκαταλελειμμένα στρατιωτικά φυλάκια. Για δεκαετίες ολόκληρες η περιοχή ήταν απολύτως στρατικοποιημένη και μονάχα στρατιωτικές περίπολοι κυκλοφορούσαν στις δύο πλευρες των συνόρων.

Στην «Παπαδοπούλα» βρίσκεται το ψηλότερο οχυρό της «Γραμμής Μεταξά», που η γερμανική επίθεση του 1941 το βρήκε ημιτελές. Πρόκειται για το οχυρό Ποποτλίβιτσα, που ήταν ουσιαστικά το alterego του κοντινού Ιστίμπεη, που αν και το μεγαλύτερο κομμάτι του δεν είχε κατασκευαστεί, η φρουρά του αντιστάθηκε με ηρωισμό και αυτοθυσία στους εισβολείς και ήταν το συγκρότημα με τους περισσότερους νεκρούς του πολέμου.

 

Ένα βουνό. Τρεις χώρες.

Η οροσειρά της Κερκίνης ή Μπέλεςεκτείνεται από τα δυτικά προς τα

ανατολικά, αρχίζοντας με χαμηλέςμαλακές καμπύλες στις όχθες της

λίμνης Δοϊράνης και τελειώνονταςπάνω στον ρου του Στρυμόνα στα

στενά του Ρούπελ, που το χωρίζουναπό το όρος Άγκιστρο. Το συνολικότης μήκος, αγγίζει τα 50 χλμ και απότο 1913 αποτελεί φυσικό σύνορομεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων. Τα σύνορα

των τριών χωρών συναντιούνταιστο λεγόμενο Τριεθνές επάνω από

το χωριό Πλατανάκια, σε υψόμετρο1.883 μ.

Ψηλότερη κορυφή είναι ηΚαλαμπάκα (2.031 μ.) βόρεια τουχωριού Μανδράκι.

Η οροσειρά της Κερκίνης ή Μπέλλες, που είναι χαρακτηρισμένοςως «Βοτανικός Παράδεισος» (GR1260001) και περιλαμβάνεται στις περιοχές Natura 2000, εντυπωσιάζειγια τις απότομες πλαγιές και την πυκνήβλάστηση από δάση οξιάς, δρυός,μαύρης και δασικής πεύκης.

Στο διάβα των αιώνων το βουνό υπήρξεθέρετρο σφοδρώνσυγκρούσεων, πουάλλαξαν τη ροή της ιστορίας.Το 1014 με τη μάχη στο Κλειδί μεταξύΒυζαντινών και Βουλγάρων, που οδήγησεστην κατάλυση του πρώτου βουλγαρικούβασιλείου και το 1941 με την αντίσταση τωνοχυρών της «Γραμμής Μεταξά» κατά τηγερμανική εισβολή στην Ελλάδα.

 

Ευκαιρία για «Παπαδοπούλα»

Την Κυριακή 7/4/2019 είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να ανηφορίσετε στο Μπέλλες και να φτάσετε έως την Παπαδοπούλα. Ο παλαιός στρατιωτικός δρόμος, από Νέο Πετρίτσι έχει συντηρηθεί λόγω του εορτασμού της 78ης Επετείου της «Μάχης των Οχυρών» (6-10/4/1941) στο ξακουστό οχυρό Ιστίμπεη όπου θα πραγματοποιηθεί λιτή τελετή. Είναι η μοναδική μέρα που επιτρέπεται εξάλλου και η ελεύθερη πρόσβαση στο Ιστίμπεη, οπότε αδράξτε την ευκαιρία. Ωστόσο για να συνεχίσετε προς την Παπαδοπούλα, χρειάζεται όχημα 4Χ4.

Αν πάλι θέλετε να συνδυάσετε την πεζοπορία στη φύση, με την ιστορική γνώση και την αναψυχή, ακολουθήστε την εξόρμηση που πραγματοποιεί το πρωί της ίδιας μέρας το τοπικό Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού AgkistroAction, προς τα οχυρά Ιστίμπεη και Παπαδοπούλα. (Πρόγραμμα από Θεσσαλονίκη και Σέρρες). Η διαδρομή περνάει δίπλα από τις συνοριακές πυραμίδες με την Βουλγαρία, ενώ θα υπάρξουν περιηγήσεις στο εσωτερικό των δύο οχυρών που το 1941 «έγραψαν» ιστορία. Προορισμός η κορυφή «Παπαδοπούλα» με τη μοναδική θέα που δεν θ’ αφήσει  κανέναν/μία ασυγκίνητο/η.  Το είπαμε στην αρχή εξάλλου. Δεν είναι τυχαίο που οι ντόπιοι αποκαλούν το σημείο «Μπαλκόνι τ’  ουρανού».

 

Πληροφορίες για την εκδρομή

https://www.agkistroaction.gr/project-view/belles_7_4_2019/

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *