Επιστολή του Γ. Χίτζιου προς Μ. Κολλια – Τσαρουχά και Εγνατία ΑΕ για την σήμανση κατεύθυνσης υπό κατασκευή νέου κόμβου Σερρών του Αυτοκινητοδρόμου Α25

Κυρία Υπουργέ,

Αγαπητή Μαρία Κόλλια,

 

Έστειλα το παρακάτω μήνυμα στην Εγνατία Οδό Α.Ε. έγκαιρα, προ διμήνου, όταν διαπίστωσα το στρεβλό του πράγματος. Όταν προ μηνός τους τηλεφώνησα μιλώντας με τον αρμόδιο υποδιευθυντή έργων Κεντρικής Μακεδονίας της εταιρείας μου είπε ότι η επισήμανση μου ήταν εύλογη και έβλεπαν θετικά το θέμα της διόρθωσης.

Τελικά ο κόμβος δόθηκε εν μέρει σε κυκλοφορία προ διημέρου χωρίς να έχει γίνει κάτι. Τους το ξαναεπισήμανα τηλεφωνικά χθες & σήμερα και απάντησαν αόριστα περί “εγκεκριμένων μελετών σήμανσης”.

 

Ένα στέλεχος τους (ο επιβλέπων την εργολαβία μηχανικός) ανέφερε “προδιαγραφή” με βάση την οποία στη σήμανση κύριου προορισμού του Α/Δ επί του κόμβου (Σερρών εν προκειμένω)”αναγράφονται ο τελικός προορισμός εντός επικρατείας (Προμαχώνας) και ο τόπος του επόμενου κόμβου (Μελενικίτσι)”. Αν είναι έτσι τότε τόσο η ΕΟΑΕ όσο και οι παραχωρησιούχοι άλλων Α/Δ θα πρέπει να αλλάξουν μέγα πλήθος πινακίδων και μάλιστα πολύ προσφάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα επί του ίδιου Α/Δ (Α25): Στον κόμβο Κιλκίς υπάρχει ίδιου τύπου σήμανση (γεφυροπινακίδα) επί της οποίας αναγράφεται “Προμαχώνας” και “Σέρρες”, αν και μεσολαβούν 6-7 κόμβοι ως τον κόμβο Σερρών. Με βάση την “προδιαγραφή” που επικαλέστηκε ο επιβλέπων θα έπρεπε να είχαν γράψει στο σημείο εκείνο “Προμαχώνας” και “Δορκάδα”.

 

Είναι λογικό αυτό? Αν ναι, τότε παρακαλώ να τους επισημάνετε να αλλάξουν εκείνη την πινακίδα. Αν όχι – συμπέρασμα που νομίζω επιτάσσει κάθε λογική ανάλυση – τότε παρακαλώ να τους επισημάνετε με όλο το βάρος της ιδιότητας σας την ανάγκη του να αλλάξουν τη σήμανση στη γεφυροπινακίδα του κόμβου Σερρών ώστε αυτή να γράφει αντί “Προμαχώνας/Μελενικίτσι” την ένδειξη “Προμαχώνας/Σιδηρόκαστρο”.

 

Χαιρετισμούς,

 

Γεώργιος Αιμ. Χίτζιος

Χημικός Μηχανικός

 

—————————–

Στις 1:46 μ.μ. Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017, ο/η Georgios Hitzios< hitzios@yahoo.gr> έγραψε προς eoae@egnatia.gr (Κοιν.: dim@sidiki.gr ):

 

Προς τα αρμόδια στελέχη της “Εγνατία Οδός Α.Ε.”

 

Καλημέρα σας,

 

Παρατήρησα ότι η νέα πινακίδα (τύπου γέφυρας) που αναρτήθηκε πρόσφατα στον υπό διαμόρφωση κόμβο / έξοδο Σερρών (περιοχή Καλών Δένδρων) του υπό κατασκευή τμήματος Προβατάς – Χριστός/Μελενικίτσι του Αυτοκινητοδρόμου Α25 (Κόμβος Λαγκαδά – Προμαχώνας) φέρει σωστά μεν τη σήμανση “Σέρρες” στη ράμπα εξόδου προς την Ε.Ο.12 και την πόλη των Σερρών αλλά στην κύρια προς βορρά κατεύθυνση αναγράφονται “Προμαχώνας” (ορθώς προφανώς ως τερματική μεθοριακή διάβαση εντός Ελλάδας) και “Μελενικίτσι” (!) αγνοώντας το μοναδικό οικισμό με αστικά χαρακτηριστκά βορείως του σημείου σήμανσης και μάλιστα επί του οδικού άξονος που είναι το Σιδηρόκαστρο, έδρα του δήμου Σιντικής που καλύπτει όλη την Ε/Β μεθόριο εντός της Π.Ε. Σερρών.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία ανά οικισμό της απογραφής πληθυσμού του 2011 που διενήργησε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. (ΦΕΚ Β’ 698/20-3-2014 ενδείξεις με α/α 2638 & 2831 αντίστοιχα) το Μελενικίτσι έχει 621 κατοίκους ενώ το Σιδηρόκαστρο 5177 (οκταπλάσιο και πλέον δηλαδή και 2ο μετά τις Σέρρες εντός της Π.Ε. Σερρών). Σημειωτέο ότι ο κόμβος των Ε.Ο. 12 & 63 προ του Λευκώνα, που είναι σε αυτή τη χρήση τώρα, είναι γνωστός ευρύτερα στην περιοχή των Σερρών ως “διασταύρωση Σιδηροκάστρου” ενώ η σήμανση που φέρει στην προς βορρά κατεύθυνση είναι “Σιδηρόκαστρο” (από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 που κατασκευάστηκε) & “Προμαχώνας”. Είναι προφανές λοιπόν ότι η αναγραφόμενη κατεύθυνση πέραν του Προμαχώνα στο σημείο αυτό δεν μπορεί να αφορά τον πλησιέστερο οικισμό στο πέρας της ενεργού εργολαβίας αλλά, θεωρώντας τον αυτοκινητόδρομο Α25 ως ενιαίο σύνολο, θα πρέπει να αναφέρεται στον επόμενο (και τελευταίο) μεγάλο οικισμό / πόλη πριν την προς Βουλγαρία / Σόφια μεθοριακή διάβαση. Θεωρώ ότι είναι απλή μελετητική αστοχία που στην παρούσα φάση και πριν την επικείμενη ολοκλήρωση και παράδοση του έργου είναι εύκολο να διορθωθεί.

 

Είναι αξιοσημείωτο όμως ότι αυτή έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενη παράλειψη που ακόμη δεν έχει διορθωθεί, ενάμιση σχεδόν χρόνο μετά την παράδοση σε χρήση του τμήματος Κ. Αμπέλα – κόμβος Ν. Πετριτσίου: Την μη τοποθέτηση πλαϊνής πινακίδας εξόδου προς Σιδηρόκαστρο στα 500 m πριν τον κόμβο 14 (Α/Κ Σιδηροκάστρου). Υφίσταται πινακίδα που απλά αναφέρει “Κόμβος 14” στα 1000 m , τα προειδοποιητικά 300, 200 & 100 m καθώς και η μεγάλη πινακίδα-γέφυρα ακριβώς επί της εξόδου όπου υπέρκειται το “Σιδηρόκαστρο” (αναγκαστικά πυκνογραμμένο) ενώ κυριαρχεί οπτικά το υποκείμενο “Κάτω Αμπέλια” (πληθυσμός 219 – α/α 2829) ως εγγύτερο στο οπτικό πεδίο του οδηγού και πιο αραιογραμμένο και συνεπώς ευανάγνωστο. Εχω υπόψη μου τουλάχιστον δύο περιπτώσεις όπου οδηγοί που δεν γνώριζαν την περιοχή έφτασαν στα σύνορα πριν συνειδητοποιήσουν ότι είχαν προσπεράσει την έξοδο Σιδηροκάστρου. Σημειώνω ότι στην αντίστροφη κατεύθυνση, από βορρά προς νότο, η αντίστοιχη σήμανση είναι πλήρης και υποδειγματική, τόσο στον κόμβο Ν. Πετριτσίου όσο και στον κόμβο Σιδηροκάστρου με την πλαϊνή πινακίδα των 500 m να έχει τοποθετηθεί εξ’ αρχής. Ελπίζω λοιπόν να διορθωθεί και αυτή η αστοχία με την τοποθέτηση της ελλείπουσας πινακίδας στα 500 m .

 

Χαιρετισμούς,

 

Γεώργιος Αιμ. Χίτζιος

Χημικός Μηχανικός

 

 

Υ.Γ.: Το παρόν κοινοποιείται στον Δήμαρχο Σιντικής με τον οποίο είχατε πολύ πρόσφατα συνάντηση και για άλλα θέματα που άπτονται εκκρεμοτήτων του Α25 στην περιοχή του Δήμου αυτού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *