Γιάννης Χατζόπουλος : Διά πυρός και Σιδήρου το έργο μας ως Μηχανικοί.

 Ήταν καιρός να αναιρέσωμε την ενδημούσα αμνησία μας για ένα τιτάνιο έργο, ασύλληπτου κόστους και τεράστιας εθνικής σημασίας

που κάθε σύγκριση ακόμα και με το μετρό των Αθηνών ή μ’ οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο τεχνικό έργο, κάνει τον θαυμασμό,μας να μεγαλώνει για το επίτευγμα εκείνο, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η διασπορά του έργου σε δυσπροσπέλαστα βουνά και τις δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες.

Κι όμως, το δημόσιο αυτό έργο πραγματοποιήθηκε φτηνά, σωστά και γρήγορα ενώ και η συμπεριφορά του οπλισμένου σκυροδέματος που χρησιμοποιήθηκε υποκείμενου σε εκρήξεις, αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα απ’ τα πιο αμφιλεγόμενα αντικείμενα της Δυναμικής.

Μια τεχνική επίσκεψη στα άδυτα των στοών πραγματικά θα σας εντυπωσιάσει.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στον συνάδελφο και Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Γιουτίκα Κωνσταντίνο που στηρίζει εδώ και χρόνια την προσπάθεια μας , στο ΤΕΕ/ΤΚΜ και τον Πρόεδρο του Πάρι Μπίλια για την στήριξη και την συμμετοχή του στις εκδηλώσεις μας , το τιμώμενο και επίτιμο πλέον μέλος μας Κωνσταντίνο Τοκμακίδη (Καθηγητή και Πρόεδρο του τμήματος Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ) καθώς και την Λένα Διαμαντή Αγρ. Τοπ. Μηχανικός, Μέλος Μ.Ε. Έργων Υποδομής ΤΕΕ/ΤΚΜ και τον Γρηγόρη Διδασκάλου Πολ.Μηχανικός – Εδαφομηχανικός MSc και κυρίως στον Παναγιώτη Τοκμακίδη, Αγρονόμο & Τοπογράφος Μηχανικό.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στον συνάδελφο και Διοικητή της Ταξιαρχίας Μηχανικού του Γ΄ΣΣ κ. Νικόλαο Τριανταφύλλου αλλά και τον Διοικητή της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Έργων κ. Νικολάου τονίζοντας ότι στην εκδήλωση λειτούργησε και έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού με θέμα τη συμβολή του Μηχανικού στην οχύρωση της Παραμεθόριας Ζώνης (1935-1940).

Πιστεύοντας πως οι παροπλισμένες πλέον οχυρώσεις της θρυλικής Γραμμής Μεταξά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα δεν είναι μόνο λαμπρή ιστορία, αλλά και δημιουργικό μέλλον, προχωρήσαμε στην ίδρυση του εν λόγω σωματείου με στόχο την προστασία, τη διάσωση, την ανάδειξη και την αξιοποίηση τους, ως μέρος της ιστορικής, πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Ευχαριστώ θερμά για την υποστήριξη σας και καλή δύναμη στον αγώνα σας .

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *