Ο Σύλλογος Σπηλαιολογίας Σιντικής «ο Μαύρος Βράχος» με μεγάλη χαρά και συγκίνηση πληροφορήθηκε ότι η συνεργάτιδα του Συλλόγου μας κ. Τσουκαλά Ευαγγελία καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του Α.Π.Θ., τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Giuseppe Sciacca
Αυτό το Βραβείο τιμά τον Σύλλογό μας, το Δήμο Σιντικής και ιδιαίτερα το χωριό μας τη Θερμοπηγή, στο Δημοτικό Σχολείο του οποίου εκτίθενται τα σπάνια παλαιοντολογικά ευρήματα 5 έως 7 εκατομμυρίων χρόνων.
Προσωπικά δεν μπορώ να ξεχάσω τα 13 χρόνια της συνεργασίας μας που ξεκίνησε το 2000 την ημέρα που ανταμώσαμε μαζί με τα παιδιά του Γυμνασίου Σιδηροκάστρου στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. όπου οι μαθητές μας ήταν οι πρώτοι που είδαν τα πρώτα παλαιοντολογικά ευρήματα της περιοχής μας. Στα επόμενα τέσσερα χρόνια έως και το 2004 το χρόνο της συνταξιοδότησής μου, κάθε χρόνο συνόδευα τους μαθητές της Γ΄ τάξης στο Μουσείο Παλαιοντολογίας του Α.Π.Θ., και στη συνέχεια το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.
Το 2001 είχα την τύχη με την κ. Τσουκαλά και τους Φοιτητές της να εξερευνήσουμε το 1ο Σπήλαιο Ζεστών Νερών. Πως μπορώ να ξεχάσω τις εντυπώσεις της από το σπήλαιο αυτό κατά την έξοδό μας που μου είπε .«Έχουμε μπροστά μας ένα αξιόλογο πρωτογενές σπήλαιο το μεγαλύτερο στην κατηγορία του Πανελλήνια, ίσως και Παγκόσμια.» Αμέσως μετά συντάξαμε το πρώτο Δελτίο Τύπου.
Την κ Τσουκαλά την ευχαριστούμε επιπλέον γιατί ήταν από τους τέσσερις επιστήμονες που προλόγισαν το βιβλίο του Συλλόγου μας «Φως στα Μυστικά του Μαύρου Βράχου» και το παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη στην αίθουσα Μακεδονικών Σπουδών.
Η συνεργασία του Συλλόγου μαζί της και της φίλης της καθηγήτριας παλαιοντολόγου της Βιέννης θα είναι πιο αποτελεσματική για να φτάσουμε στον στόχο μας ,να καταφέρουμε την δημιουργία γαιοπάρκου που θα συμπεριλαμβάνει όλη την κοιλάδα του Κρουσοβίτη έως το Καρυδοχώρι, με τον πλούτο το σπηλαιολογικό ,αρχαιολογικό και παλαιοντολογικό της περιοχής μας , συμπεριλαμβάνοντας ακόμη και το Μπέλες και την Κερκίνη. Όλα αυτά αν τα κατανοήσουν οι άρχοντές μας θα μπορέσουμε να καταφέρουμε την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Ελευθεριάδης Ελευθέριος.
Σας ανακοινώνουμε ακόμη στη συνέχεια:
Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013, στις 17.30, πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία στην αίθουσα Magna della Pontificia Università Urbaniana στην πόλη του Βατικανό, η 12η τελετή απονομή των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca..
Tα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, με έδρα εκδηλώσεων το Βατικανό, είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεσμούς παγκοσμίως που προάγουν τον πολιτισμό, τον επιστημονικό και κοινωνικό εθελοντισμό, τις ανθρώπινες αξίες και δίνουν βήμα σε διακεκριμένους νέους στους τομείς τους από όλη την υφήλιο. Η Ελλάδα, με 35μελή αποστολή, ταξίδεψε στη Ρώμη, όπου και φέτος έδωσε το παρών δυναμικά με δύο βραβεύσεις.
Η Γενική Γραμματέας των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, Αρχαιολόγος – Επικοινωνιολόγος, Βίκυ Μπαφατάκη, δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για την χώρα μας οι δυο πρωτιές, Ευαγγελίας Τσουκαλά και Βασίλη Σπανούλη αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα είναι παρούσα παγκοσμίως με αξιόλογες προσωπικότητες και δεν λυγίζει παρά τις αντίξοες συνθήκες που διανύει. Επίσης όλη η εθελοντική ομάδα των Βραβείων περηφανευόμαστε για τα υπόλοιπα βραβεία που προτάθηκαν από Έλληνες, διότι οι νικητές είναι νέοι με σπουδαία επιτεύγματα και απαράμιλλη αγάπη για την χώρα μας».
Καθηγήτρια Παλαιοντολογίας ΑΠΘ, Ευαγγελία Τσουκαλά, βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Επιστήμης για την Παλαιοντολογία. Το σπουδαιότερο επίτευγμα της ανασκαφικής ομάδας Τσουκαλά είναι η ανακάλυψη στη Μηλιά Γρεβενών του μεγαλύτερου χαυλιόδοντα από μαστόδοντα 5,02 μέτρων παγκοσμίως (χαυλιόδοντα από πρόγονο ελέφαντα που ζούσε στην περιοχή), 3.000.000 χρόνων που απέσπασε και το Βραβείο των Ρεκόρ Γκίνες. Η Ευαγγελία Τσουκαλά δήλωσε: «Το βραβείο Giuseppe Sciacca είναι μεγάλη τιμή. Eίναι σημαντικό για την παλαιοντολογία, για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και για την Ελλάδα. Είμαι αφοσιωμένη στους μαθητές μου, που έχουν συνεισφέρει γι’ αυτή την επιτυχία». Το Βραβείο μοιράστηκε με τον Ολλανδό ερευνητή Παλαιοντολογίας Dick Mol για το απαράμιλλο εθελοντικό έργο και την προσφορά του στην Παλαιοντολογία. Ο ίδιος ιδιαίτερα συγκινημένος δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα, να δεχτώ αυτό το διεθνές βραβείο. Δεν είναι σπουδαίο μόνο για την παλαιοντολογία, αλλά και για την ανθρωπότητα. Επίσης, επιδεικνύοντας το παρελθόν, προσελκύουμε νέους ανθρώπους».
Το Διεθνές Βραβείο Αθλητισμού κέρδισε ο έλληνας καλαθοσφαιριστής Βασίλης Σπανούλης του οποίου η βράβευση θα γίνει στην Αθήνα στις 28 Νοεμβρίου. Μετά την ανακοίνωση του βραβείου του προβλήθηκε βίντεο με δήλωσή του «Καλησπέρα. Είναι τιμή για μένα το 1ο Βραβείο Αθλητισμού. Είμαι περήφανος για τον Βραβείο Sciacca, ένα βραβείο με παγκόσμιο κύρος. Δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι μαζί σας στο Βατικανό, αλλά σας περιμένουμε στις 28 Νοεμβρίου στην Αθήνα στην Ελλάδα».
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα μας είναι
με την Αιγιδα της