Η κόρη του Σερραίου ήρωα Γεώργιου Κατσάνη μιλά στο Infonews24- «Ο κύκλος του θα κλείσει στο Σιδηρόκαστρο που ήταν ο αγαπημένος τόπος του» (Βίντεο)

Ταυτοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, τα οστά του Ταγματάρχη των Καταδρομών Γεώργιου Κατσάνη, με καταγωγή από το Σιδηρόκαστρο, που έπεσε μαχόμενος ενάντια στις τουρκικές δυνάμεις στην Κύπρο.

Ο Διοικητής της 33ης Μοίρας Καταδρομών Γεώργιος Κατσάνης, γεννήθηκε στο Σιδηρόκαστρο, το 1934.
Το 1973 αναχώρησε για την Κύπρο και την περίοδο που συμπλήρωνε ένα χρόνο παραμονής στο νησί, οδήγησε στην πρώτη γραμμή τους στρατιώτες του.

Είχε προηγηθεί την νύκτα της 20ης Ιουλίου η επιτυχής επιχείρηση κατάληψης υψώματος του Αγίου Ιλαρίωνα. Η προκαθορισμένη άφιξη μονάδας πεζικού για να αντικαταστήσει την μοίρα καταδρομών δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Έτσι οι καταδρομείς του Κατσάνη ξέμειναν στον Πενταδάκτυλο με λιγοστά πυρομαχικά, χωρίς βαρύ οπλισμό, για άμυνα (λόγω της επιθετικής φύσης των καταδρομών, ο οπλισμός τους είναι «ελαφρύς») και ευάλωτοι στο φως της μέρας από αεροπορία και ναυτικό.

Με συγκίνηση, αλλά και μεγάλη περηφάνια, η κόρη του Λίνα, μίλησε στο Infonews24, τονίζοντας αρχικά πως από το 2017 που έγινε γνωστό ότι βρέθηκε ομαδικός τάφος στον Ιλαρίωνα, είχε υποψιαστεί η οικογένεια ότι υπήρχε περίπτωση να είναι μεταξύ των σορών που βρέθηκαν εκεί.

«Ήταν πρώτος των πρώτων και οδηγούσε τους στρατιώτες του. Ένας άνθρωπος σαν τον πατέρα μου, δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό,» δηλώνει με περηφάνια στο Infonews24, η κ. Λίνα Κατσάνη, η οποία ανακοίνωσε πως τα οστά του πατέρας της θα μεταφερθούν στο Σιδηρόκαστρο και εξήγησε τους λόγους:

«Ήταν η γενέτειρά του, ήταν ο αγαπημένος του τόπος και ως οικογένεια θεωρήσαμε ότι έπρεπε να ακούσουμε τις δικές του επιθυμίες και να κλείσει ο κύκλος του εκεί που ξεκίνησε».

Τι θυμάται, όμως, η ίδια από τον πατέρα της;
«Όταν χάθηκε ο πατέρας μου ήμουν 8 χρονών, σ’ αυτή την ηλικία που το παιδί αντιλαμβάνεται την έννοια του πατέρα ως το στήριγμα, την ασφάλεια. Ήταν πολύ καλός οικογενειάρχης, πολύ καλός άνθρωπος και πολύ καλός μας φίλος και σύντροφος σε όλα τα παιχνίδια μας».

Η συγκίνηση σε όλη την οικογένεια ήταν έντονη, όπως και τα συναισθήματα.
«Υπάρχει έντονη συγκίνηση σε όλους. Με ένα τέτοιο γεγονός όλες οι μνήμες ‘ξυπνάνε’ και τα συναισθήματα είναι πάρα πολύ έντονα. Κάθε μέρα βιώνουμε κάτι καινούργιο. Είμαστε δυνατοί, όμως, είμαστε ενωμένη ως οικογένεια και θεωρούμε τον εαυτό μας ως ευλογημένο, γιατί οι προσευχές μας εισακούσθηκαν και επιτέλους ο άνθρωπός μας θα αναπαυθεί. Υπάρχουν οικογένειες που ακόμη περιμένουν,» υπογράμμισε η κ. Λίνα Κατσάνη.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο παρακάτω βίντεο. https://www.youtube.com/watch?v=O2nv6imDFQw&feature=emb_logo

           
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *