Καθαρίστηκε τμήμα του Κρουσοβίτη στο Σιδηρόκαστρο από την αντιπεριφέρεια με την συνδρομή Καραμανλή, όμως… δεν λύνεται ριζικά το πρόβλημα που εντοπίζεται στη διαδρομή του χειμάρρου του Κρουσοβίτη

Πολλά έχουν γραφτεί και άλλα τόσα έχουν ειπωθεί σχετικά με τον καθαρισμό του ποταμού Κρουσοβίτη, ο οποίος διέρχεται της πόλης του Σιδηροκάστρου. Πλέον εδώ και μερικές εβδομάδες ένα μέρος του χειμάρρου έχει καθαριστεί με τα συνεργεία να έχουν απομακρύνει δέντρα θάμνους και οτιδήποτε άλλο υπήρχε εντός της κοίτης. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον Υπουργό Υποδομών με Μεταφορών Κώστα Καραμανλή προκειμένου να «ξεμπλοκάρουν» κάποια ζητήματα που υπήρχαν.

«Μια δουλειά που έπρεπε να γίνει εδώ και καρό. Υπάρχει πάρα πολύς κόπος και σκληρή δουλειά. Οι υπάλληλοι της περιφερειακής ενότητας Σερρών βρίσκονται εντός του χειμάρρου και πραγματοποιούν τον καθαρισμό σε συνδυασμός με υπαλλήλους του Δήμου Σιντικής. Με τη συνεργασία του Α’ και Β’ βαθμού τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να γίνουν πολλά και σε συνδυασμό με τη κεντρική Πολιτεία θα γίνονται ακόμη περισσότερα» τόνισε με δήλωσή του, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος.

Αρχικά, έχει καθαριστεί το σημείο από εκεί που πραγματοποιείται η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού κάθε Θεοφάνεια για τον αγιασμό των υδάτων μέχρι και το κυκλοφοριακό πάρκο (τη νησίδα) απομένει τώρα να γίνει το ίδιο από τη γέφυρα του Καλκάνη έως και κάτω.

Σύμφωνα, με πληροφορίες το κόστος καθαρισμού της κοίτης του Κρουσοβίτη μαζί με άλλες παρεμβάσεις που αναμένεται να γίνουν σε άλλα σημεία όπου εκβάλει ο χείμαρρος είναι περίπου 400.000 ευρώ με έκπτωση 60%.

Ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξει ο δήμος με όσες κατασκευές έχουν κατασκευαστεί εντός της κοίτης και πιθανόν εμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση των υδάτων για την αποφυγή πλημμύρας .

Για την ιστορία

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πριν από χρόνια ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης είχε αναφέρει ότι ο καθαρισμός θα γινόταν από την Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ)/ΓΕΕΘΑ  σε συνεργασία με τον Δήμο Σιντικής μάλιστα το ζήτημα είχε συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο εκείνης της χρονιάς. Σε δηλώσεις του, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, ο κύριος Δομουχτσίδης είχε αναφέρει ότι «η ΜΟΜΚΑ με 36.000 ευρώ καύσιμα, αυτό θέλει η ΜΟΜΚΑ, η οποία διαθέτει το προσωπικό και τις υπηρεσίες για να κάνει τη δουλειά» Μάλιστα, ο δήμαρχος έλεγε ότι από πλευράς της δημοτικής αρχής είχαν «πέσει» οι υπογραφές και αναμενόταν η υπογραφή του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για το θέμα μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κύριος Δομουχτσίδης είχε δείξει ως υπαίτια για τη μη έλευση της ΜΟΜΚΑ την πρώην Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια Τσαρουχά καθώς εκείνη την περίοδο το δημοτικό συμβούλιο είχε κρίνει ανεπιθύμητη τόσο την κυρία Κόλλια, όσο και την κυρία Σταμπουλή λόγω της ψήφισης την Συμφωνίας των Πρεσπών για την αλλαγή του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μάλιστα η κυρία Κόλλια ως μέλος του κόμματος των ΑΝΕΛ είχε διαφορετική θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε λοιπόν ο δήμαρχος Σιντικης είχε γράψει: «Για κάποιους που ρωτάνε! 18 Σεπ 2018. Στη ΔΕΘ, Περίπτερο ΥΠΕΘ,  ΜΟΜΚΑ με Διευθυντή και Υποδιευθυντή της!!! Ο καθαρισμό του Κρουσοβίτη ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ!!! και ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ σαν έργο της ΜΟΜΚΑ. Η κ. Κόλλια, το σταμάτησε ΠΡΟΣ ΕΚΠΛΗΞΗ ΟΛΩΝ με εισήγηση της στον ΚΑΜΜΕΝΟ…!!! Πέταξε στα σκουπίδια προσπάθειες 4 μηνών μεταξύ Δημάρχου και Υπηρεσίας!!! ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟ ΗΤΑΝ!!»

Λίγε ημέρες μετά μέσω Facebook, ο πρώην συνεργάτης της κυρίας Κολλιά είχε σημειώσει ότι:

«-Η δημοτική αρχή απέκρυψε πως κύριος του έργου δεν ήταν ο δήμος Σιντικής αλλά η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

-Δεν κατέθεσε στη ΜΟΜΚΑ τεκμηριωμένο αίτημα και δεν υπήρχε ΑΕΠΟ ή απόφαση αλλαγής

-Δεν παρείχε ικανοποιητικές εγγυήσεις για τα όσα ζήτησε η ΜΟΜΚΑ (καύσιμα, διανομή, προσωπικό κ.α.»

 

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ

Εδώ και χρόνια, περιμένουμε, γκρινιάζουμε, στέλνονται έγγραφα σε Περιφέρεια, Δήμο, Δασαρχείο, Βουλευτές, για το ποιος έχει την ευθύνη να κάνει και τι, για το ποιος φταίει και το ποιος δεν φταίει.

Δεν δίνουμε όμως σημασία στην ουσία του προβλήματος:

Φανταστείτε ένα σενάριο: Έχει καθαριστεί η νησίδα και η περιοχή κάτω από τη γέφυρα Καλκάνη. Είναι Μάρτιος μήνας. Υπάρχουν στα βουνά αρκετά χιόνια. Έχουμε καταρρακτώδη βροχή και αέρα. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα παρ’ όλο που έχει καθαριστεί η κοίτη του Κρουσοβίτη εντός της πόλης; Να πλημμυρίσει το Σιδηρόκαστρο!

Γιατί δεν υπάρχει υποδομή, οι μελέτες και τα ανάλογα έργα για να διευθετηθεί ριζικά το πρόβλημα στη διαδρομή του χειμάρρου του Κρουσοβίτη όπως φράγματα συγκράτησης φερτών υλών, κλαδοπλέγματα, αναδασώσεις κλ.π.

Σημειώνουμε ότι ποτέ δεν μελετήθηκε ο χείμαρρος λόγω του μεγάλου μεγέθους λεκάνης απορροής, μεγέθους 255κμ2 λόγω έλλειψης ανάλογων πιστώσεων για εκτέλεση υδρονομικών έργων.

Τα υδρονομικά έργα ως γνωστόν, σκοπό έχουν να συγκρατήσουν τις φερτές ύλες στη λεκάνη απορροής και να αποφεύγονται προσχώσεις στη κοίτη εκκενώσεως του χειμάρρου εντός του ποταμού.

Το πρόβλημα της παροχέτευσης αντιμετωπίζεται λαμβάνοντας υπ’ όψη τη μέγιστη υδατοπαροχή και τη στερέωση της κοίτης με την κατασκευή ουδών-αναβαθμών. Έτσι θα αποφεύγεται η υποσκαφή των πλευρικών τοιχίων.

Ο καθαρισμός των προσχώσεων που γίνεται περιοδικά και αποσπασματικά δεν λύνει το πρόβλημα. Όταν δεν γίνεται σωστά, υπάρχει ο κίνδυνος υποσκαφών.

Καθώς η εφημερίδα «Ψίθυροι της Σιντικής» μετρά 32 έτη παρουσίας, έχει πολλές φορές δει να διαδραματίζεται το ίδιο έργο. Υπάρχουν έγγραφα αλληλογραφίας Δήμου – Νομαρχίας – Δασαρχείου στο παρελθόν που ο ένας πετά το μπαλάκι στον άλλον.

Σημειώνουμε ότι η κοίτη εντός πόλεως έχει καθαριστεί 4 φορές τις τελευταίες 3 δεκαετίες και έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια.

Με απλά λόγια κάνουμε κατά καιρούς ένα λίφτινγκ, φωτογραφιζόμαστε, παίρνουμε τα δικαιωματικά ή τα κλεμμένα εύσημα και πάμε ευχαριστημένοι στα σπίτια μας.

Στην ουσία κάνουμε ένα πασάλειμμα για πολλοστή φορά.

Πριν πλημμυρίσουμε θα πρέπει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας και το Δασαρχείο να πιούν ένα καφέ μαζί και να λύσουν το πρόβλημα.

Σημειώνουμε δε, ότι είναι ευνοϊκή η συγκυρία γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι για να λύσουν το πρόβλημα είναι από τον ίδιο πολιτικό χώρο και μάλιστα με έναν υπουργό Υποδομών και Μεταφορών από τις Σέρρες, τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έχει βοηθήσει αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει επί της ουσίας.

 

Ιορδάνης Κιομουρτζίδης

Μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Σιδηροκάστρου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *