«Κραυγή αγωνίας» για το λατομείο του Λαϊλιά προς τον Πρωθυπουργό: «Να μην μετατραπεί το δάσος του Λαϊλιά σε νταμάρι»

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλαν ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αχλαδοχωρίου Βασίλης Τσαβλίδης και ο εκπρόσωπος Συλλόγων της περιοχής Αθανάσιος Σαββίδης για το θέμα της πιθανής λειτουργίας λατομείου στην περιοχή «Χέρσο» του Αχλαδοχωρίου. Στην επιστολή ζητείται από τον κύριο Μητσοτάκη να αφουγκρασθεί τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας των κατοίκων και παρακαλούν «να παρέμβει προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να ματαιωθεί οριστικά η φιλοδοξία ορισμένων να μετατρέψουν το δάσος -σύμβολο των Σερρών σε … νταμάρι». Στην ίδια πάντα επιστολή σημειώνετε ότι «η λειτουργία λατομείου στη συγκεκριμένη θέση, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στον φάκελο προς αδειοδότηση, θα διαταράξει ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον καθώς και την οικολογική και περιβαλλοντική συνοχή του δασικού συμπλέγματος του Λαϊλιά, ενώ θα δημιουργήσει κινδύνους στην ασφάλεια της ζωής  και της υγείας των κατοίκων των κοντινών οικισμών Καρυδοχωρίου, Αχλαδοχωρίου, Καπνοφύτου» τονίζεται στην επιστολή. Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στα Υπ. Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στους βουλευτές Νομού Σερρών, στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και στην Αντιπεριφέρεια Σερρών.

 

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή

 

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

 

Επικοινωνούμε μαζί σας, προκειμένου να σας μεταφέρουμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας, μπροστά στο ενδεχόμενο αδειοδότησης λειτουργίας λατομείου γρανίτη στο φημισμένο δάσος του Λαϊλιά, εντός των διοικητικών ορίων της Τ.Κ. Αχλαδοχωρίου του δήμου Σιντικής στις Σέρρες.

 

Ο ορεινός όγκος του Λαϊλιά, με το ιδιαίτερου αισθητικού κάλλους δάσος του, συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο «Natura 2000» (GR 126007) και σ’ αυτόν διαβιούν πολλά σπάνια είδη πανίδας, όπως  η καφέ αρκούδα, ζαρκάδια, ελάφια, αλεπούδες κ.α. Παράλληλα  το υπό ίδρυση λατομείο βρίσκεται κοντά στο διατηρητέο μνημείο της φύσης του «Σφαγνώνα», που αποτελεί ουσιαστικά ένα φυσικό παλαιοντολογικό φυσικό μουσείο, μοναδικό του είδους στη χώρα.

 

Η λειτουργία λατομείου στη συγκεκριμένη θέση, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στον φάκελο προς αδειοδότηση, θα διαταράξει ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον καθώς και την οικολογική και περιβαλλοντική συνοχή του δασικού συμπλέγματος του Λαϊλιά, ενώ θα δημιουργήσει κινδύνους στην ασφάλεια της ζωής  και της υγείας των κατοίκων των κοντινών οικισμών (Καρυδοχωρίου, Αχλαδοχωρίου, Καπνοφύτου), τόσο λόγω της ηχορύπανσης και της σκόνης, όσο και του γεγονότος πως βρίσκεται εντός της λεκάνης απορροής του χειμάρρου Κρουσοβίτη, από τον οποίο υδρεύονται τα χωριά της περιοχής. Θεωρούμε πως το κέρδος επενδυτή και δημοσίου από την εξόρυξή γρανίτη, δεν μπορεί να υπερισχύσει της αναγκαιότητας προστασίας του μοναδικού  φυσικού περιβάλλοντος, σε μια περιοχή Natura 2000, και της δημόσιας υγείας.

 

Σημειώνουμε επίσης πως η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που κατατέθηκε προς έγκριση, βρίθει αναληθειών και ανακριβειών. Πχ υποβιβάζει σκοπίμως την ένταση του θορύβου που δημιουργείται και τις επιπτώσεις του, αφού ως στάθμη θορύβου των φορτηγών και των εκσκαφέων αναφέρονται «τα 40 ντεσιμπέλ, δηλαδή λιγότερο από ένα σύγχρονο οικιακό ψυγείο όταν λειτουργεί» κ.α.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι η   τρίτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια, που ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας επιχειρεί να εξασφαλίσει άδεια λειτουργία λατομείου γρανίτη, στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Οι προσπάθειές ωστόσο ναυάγησαν τις προηγούμενες δύο φορές (1991 και 2007), εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας και σύσσωμων των τοπικών φορέων (ΟΤΑ Α’ και Β΄ Βαθμού).

 

Ωστόσο  με το νέο νόμο 4685/20 (Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις) που επιτρέπει λατομικές δραστηριότητες εντός περιοχών «Natura 2000», o συγκεκριμένος «επενδυτής» επαναδραστηριοποιήθηκε, παρά την καθολική άρνηση της τοπικής κοινωνίας στο εγχείρημά του, μια και πλέονοι γνωμοδοτήσεις των ΟΤΑ Α’  και Β΄ βαθμού είναι καθαρά γνωμοδοτικές και η τελική απόφαση ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Υπενθυμίζουμε ότι η καθολική άρνηση της τοπικής κοινωνίας των Σερρών, αποτυπώνεται ξεκάθαρα και κατηγορηματικά :

 

= Αρνητική γνωμοδότηση ΜΠΕ – Αρνητικό ψήφισμα Τ.Κ. Αχλαδοχωρίου

 

= Αρνητική γνωμοδότηση Δ.Σ. Σιντικής

 

= Αρνητική γνωμοδότηση Τμήματος Περιβάλλοντος &Υδροοικονομίας της Π.Ε. Σερρών.

 

= Αρνητική γνωμοδότηση Π.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας

 

= Αρνητικό ψήφισμα Δ.Σ. Σερρών (στα διοικητικά του όρια περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος του δάσους του Λαϊλιά)

 

= Στα ψηφίσματα φορέων και συλλόγων των Σερρών.

 

 Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια διαμαρτυρίας στο Αχλαδοχώρι  (31/7/2021), στο Σιδηρόκαστρο – έδρα του δήμου Σιντικής (5/8/2021) και στις Σέρρες (12/8/2021) με μαζική συμμετοχή και μοναδικό αίτημα να μην λειτουργήσει λατομείο στον Λαϊλιά.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

O ευρύτερος ορεινός όγκος του Λαϊλιά, αποτελεί έναν από τους κύριους «πνεύμονες» των Σερρών. Όλα αυτά τα χρόνια οι Σερραίοι προστατεύουμε τον φυσικό του πλούτο ως «κόρη οφθαλμού». Είναι βέβαιο πως εάν γίνει η αρχή με τη λειτουργία ενός λατομείου, θα ακολουθήσουν και άλλα. Εξάλλου από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 είναι γνωστό πως υπάρχει ευρύτερο ενδιαφέρον ανάπτυξης λατομικής ζώνης στον Λαϊλια με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για το φυσικό περιβάλλον, όσο και για τη δημόσια υγεία.

 

Το δάσος του Λαϊλιά, με το γνωστό Χιονοδρομικό Κέντρο, έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε κορυφαίο προορισμό εναλλακτικού τουρισμού, ενισχύοντας σημαντικά τις τοπικές κοινωνίες. Επενδύσεις στον τομέα αυτό που θα επιφέρουν βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο έχει ανάγκη η περιοχή και όχι επενδύσεις που θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη καταστροφή στο περιβάλλον και αμφιλεγόμενες θέσεις εργασίας.

 

Πρόσφατα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξασφάλισε 1,5 εκατ.ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου, συμβάλλοντας σημαντικά στην αναβάθμισή του, στην αύξηση της επισκεψιμότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και φυσικά στην τουριστική ανάδειξη της περιοχής. Η δημόσια χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου, δε συνάδει με τη λειτουργία λατομείου μερικά χλμ πιο κάτω. Το τελευταίο διάστημα επίσης, γίνονται   προσπάθειες  από συλλογικούς φορείς και ιδιώτες, για ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (ορειβατικός, περιπατητικός, οικολογικός κ.α.) στον ορεινό όγκο του Λαϊλιά, που ενδείκνυται για τέτοιου είδους δραστηριότητες.

 

Συγκρατήστε επίσης, πως στην περιοχή Λαϊλιά, Καρυδοχωρίου και Αχλαδοχωρίου, υπάρχουν τα περισσότερα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια στη Μακεδονία -περισσότερα από 15- τα οποία αποτελούν πλέον ένα ενιαίο σύνολο περιπατητικής διαδρομής, ωστόσο χρίζουν συντήρησης. Παράλληλα στο Αχλαδοχώρι πραγματοποιείται  μ’ επιτυχία τα τελευταία 12 χρόνια, το «Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων» που αναδεικνύει τα προϊόντα των χωριών που βρίσκονται στους πρόποδες του Λαϊλια, με τους επισκέπτες να ξεπερνούν τους 3.500 το 2019 προ Covid-19.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Πιστεύοντας πως θ’ αφουγκρασθείτε τις  ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας,  σας παρακαλούμε για την παρέμβασή σας προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να ματαιωθεί οριστικά η φιλοδοξία ορισμένων να μετατρέψουν το δάσος -σύμβολο των Σερρών σε … νταμάρι.

 

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και το ενδιαφέρον σας. Στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *