” Μεθοριακός Σταθμός” : Κλείνουμε τον 1ο χρόνο λειτουργίας και το γιορτάζουμε !!!

Ένας εγκαταλελειμμένος Σιδηροδρομικός Σταθμός, «μεταμορφώθηκε» με ιδιωτική πρωτοβουλία σ’ ένα γραφικό καφε–μεζεδο–παντοπωλείο και σε ένα χώρο πολιτισμού και παράδοσης.

 

Πρόκειται για τον  «Μεθοριακό Σταθμό» στην Βυρώνεια Σερρών, δίπλα στον σπάνιο υγρότοπο της Κερκίνης, και όχι στην… Ποταμιά όπως στο θρυλικό σήριαλ της ΥΕΝΕΔ.

Ένας Σιδηροδρομικός Σταθμός, που το καλοκαίρι του 1913 και στην τελική φάση του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος «έγραψαν» ιστορία, διπλασιάζοντας την Ελλάδα.

Για δεκαετίες ολόκληρες ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Βυρώνειας έσφυζε από ζωή, έως ως το 2005 που έβαλε «λουκέτο» λόγω … περικοπών. Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο σταθμός εγκαταλείφθηκε στην τύχη του όπως συμβαίνει εξάλλου και με δεκάδες κτίρια του ΟΣΕ σε όλη την χώρα. Εικόνες εγκατάλειψης, ερήμωσης και λεηλασίας. 

Το 2013 η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε, που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ, εκμίσθωσε τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βυρώνειας σε ιδιώτες ο οποίοι με πλήρη σεβασμό στην ιστορία και στο ύφος του κτιρίου, το μετέτρεψαν στον «Μεθοριακό Σταθμό», ο οποίος μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε και έγινε σημείο αναφοράς για ολόκληρη την γύρω περιοχή.

Έτσι η παλιά Αίθουσα Αναμονής είναι πλέον ένα γραφικό μεζεδοπωλείο, με μοναδικά πιάτα από τοπικά προϊόντα, ενώ σε μικρό παντοπωλείο μετατράπηκε το πρώην Γραφείο του Σταθμάρχη.

Ο «Μεθοριακός Σταθμός» δεν είναι απλά ένα γραφικό καφε-μεζεδο-παντοπωλείο, με μοναδικά τοπικά πιάτα και αγνά παραδοσιακά προϊόντα στα ράφια του. Είναι ταυτόχρονα, ένας χώρος πολιτισμού και παράδοσης, με μικρά και μεγάλα event όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Μουσικές βραδιές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, δράσεις με ποδηλάτες (εδώ τον περασμένο Μάρτιο έγινε η μεγαλύτερη τρενο-ποδηλατο-βόλτα στην Ελλάδα), προγράμματα για μικρά παιδιά κ.α. Ένας ζωντανός χώρος. Ένα κύτταρο πολιτισμού, που αναβαθμίζει ολόκληρη την περιοχή.

Όπως λένε οι ιδιοκτήτες, ο «Μεθοριακός Σταθμός» αποτελεί ζωντανό παράδειγμα πως η εγκαταλελειμμένη περιουσία του δημοσίου (πρώην Σ.Σ, πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις κλπ) μπορούν να διασωθούν από την ιδιωτική πρωτοβουλία και να αξιοποιηθούν για οικοτουριστικούς λόγους και όχι μόνο.

 

 

Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου ο Μεθοριακός Σταθμός «σβήνει» το 1ο του κεράκι και το γιορτάζει όλη τη μέρα, με event που στόχο έχει να προβάλλει στους επισκέπτες την παράδοση του τόπου, τα μοναδικά προϊόντα της περιοχής Κερκίνης – Μπέλες αλλά και τις τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρονται στους ξένους επισκέπτες της περιοχής μας. Ολόκληρη η εκδήλωση θα μαγνητοσκοπηθεί και θα προβληθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό STAR Βορείου Ελλάδας. Σας περιμένουμε !!!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *