Οχυρό Ρούπελ: Πλήθος κόσμου στην αναβίωση της ιστορικής μάχης

Μπορεί ο καιρός να ήταν άστατος, με συννεφιά και βροχοπτώσεις, ωστόσο πλήθος κόσμου βρέθηκε σήμερα στην κατάφυτη πλαγιά του οχυρού Ρούπελ για να παρακολουθήσει την αναβίωση της ιστορικής μάχης.

 

Η αναβίωση της ιστορικής μάχης του οχυρού Ρούπελ, στην ορεινή κορυφογραμμή των Σερρών δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στην Ελλάδα ιστορικής αναπαράστασης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

 

Στόχος της αναβίωσης της μάχης των οχυρών τον Απρίλιο του 1941, είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών και κρατών, ώστε να μη ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου καθώς και η ανάδειξη του ιστορικού τουρισμού ή τουρισμού μνήμης στο βόρειο τμήμα των Σερρών.

 

Σ’ αυτόν τον τόπο, σήμερα στέκει ένα μαρμάρινο μνημείο για να τιμήσει τους ηρωικούς πεσόντες στρατιώτες, αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και επίστρατους, για την υπέρτατη θυσία τους απέναντι στα ναζιστικά στρατεύματα.

 

Γι’ ακόμη μία χρονιά, η παρουσία του κόσμου, όπως προαναφέραμε, ήταν εντυπωσιακή. Οσοι βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής στο Ρούπελ έζησαν λεπτό προς λεπτό τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών εισβολέων να καταλάβουν το απόρθητο οχυρό και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών του και όλα αυτά μέσα από τη χρήση εντυπωσιακών εφέ πυρών, εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων.

 

Τιμώμενο πρόσωπο της φετινής διοργάνωσης ήταν ο αείμνηστος διοικητής του οχυρού Κέλκαγιά στο Μπέλλες, Τηλέμαχος Ζακυνθινός (1904-1978). Αφηγητής του κεντρικού αναβιωτικού δρώμενου ήταν ο δημοφιλής παρουσιαστής Αλέξανδρος Κωστάλας. Το παρών έδωσε μεταξύ άλλων και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

 

 

 

 

Στο κεντρικό δρώμενο της αναβίωσης της μάχης έλαβαν μέρος ομάδες ιστορικής αναβίωσης από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία: «Kampfgruppe «Süden» – Hellenic Reenactment Group» (Ελλάδα), «Kampfgruppe Bulgarien», «Brothers in Arms» (Βουλγαρία), «Asociația Deutsches Freikorps» (Ρουμανία). Υλικοτεχνική υποστήριξη παρείχαν οι: Khaki Depot, σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Σερρών, Αερολέσχη Σερρών, ΕΞΟΡΥΞΗ ΑΕ, η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ και η ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.

«Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται»

 

Πριν από 82 χρόνια, οι γενναίοι υπερασπιστές του θρυλικού οχυρού Ρούπελ, αντιστάθηκαν με ηρωισμό και αυτοθυσία κερδίζοντας τον σεβασμό του εχθρού και την αναγνώριση των συμμάχων. Η απάντηση του διοικητή του Ρούπελ Α/νχη Γεώργιου Δουράτσου στους Γερμανούς εισβολείς, εξακολουθεί να συγκινεί έως τις μέρες μας: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται». Παρά το ανελέητο σφυροκόπημα το Ρούπελ δεν καταλήφθηκε από τον εχθρό.

 

 

Με δαιδαλώδεις στοές μήκους 4.251 μέτρα κτισμένο το 1914, κατελήφθησαν τον Μάιο του 1916 από τα γερμανο-βουλγαρικά στρατεύματα. Αποτέλεσε τμήμα των οχυρώσεων της Γραμμής Μεταξά και στις 6 Απριλίου 1941 δέχτηκε την επίθεση του 18ου Γερμανικού Σώματος Στρατού, μαζί με δυο βουλγαρικές μεραρχίες, που συνοδευόταν από βομβαρδισμό πυροβολικού και επίθεση από αέρος με τα καθέτου εφορμήσεως «Στούκας» της Luftwaffe.

 

Στο στρατιωτικό μουσείο εκτίθενται στολές, σημαίες, οπλισμός του ελληνικού και γερμανικού στρατού κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και δυο αντιαρματικά πυροβόλα, με τα οποία αμυνόταν η φρουρά.

Ο παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις

 

Οι εκδηλώσεις ήταν τριήμερες και ξεκίνησαν από την Παρασκευή 12 Μαΐου, όπου πραγματοποιήθηκε ρεμπέτικη βραδιά στην κεντρική πλατεία του χωριού Βυρώνεια, σε συνεργασία της Α.ΠΟ.ΔΡΑ.ΣΙ. ((Αθλητική Πολιτιστική Δράση Σιντικής) με τον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής.

 

Το Σάββατο 13 Μαΐου στην κεντρική πλατεία Σιδηροκάστρου, ακολούθησε «Ρετρό Παρέλαση» με ιστορικά στρατιωτικά οχήματα, αναβιωτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κλασσικούς ποδηλάτες κ.α. Ακολούθησε στο προαύλιο της ΛΑΦ Σιδηροκάστρου, χοροεσπερίδα εποχής 1940-1941.

 

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται για 6η συνεχόμενη χρονιά από τον δήμο Σιντικής και το σωματείο «Στενωπός – Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου», τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *