Προεόρτια της Μεγάλης Εβδομάδος στην Ι.Μ. Σιδηροκάστρου

Την Παρασκευή προ των Βαΐων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος μετέβη στην ενορία των Κάτω Ποροΐων, έναν όμορφο τουριστικό προορισμό στις παρυφές του Μπέλλες, όπου και τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία χάριν των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου, οι οποίοι ξεπέρασαν τους 200, και των ευλαβών κατοίκων  της κωμοπόλεως.

 

Κάθε χρόνο ο Σεβασμιώτατος τελεί κατ’  αυτήν την ημέρα την Θεία Λειτουργία ανελλιπώς επί 20 και πλέον έτη και η συμμετοχή των παιδιών και των κατοίκων είναι αξιοπρόσεκτη, και καθολική και ευπρεπέστατη για νέα παιδιά.

 

Ο Σεβασμιώτατος το επεσήμανε στο κήρυγμά του και επαίνεσε καθηγητές και γονείς για τα πολύ καλά παιδιά τους.

 

Το κήρυγμα έγινε με διαλογικό τρόπο με ερωτήσεις και απαντήσεις, γεγονός που απέδειξε ότι οι μαθητές γνωρίζουν τα πάντα σχετικά με τις γιορτές του Πάσχα.

 

Αξιομνημόνευτο και το γεγονός της συμμετοχής μεγάλου αριθμού παιδιών στη Θεία Κοινωνία.  

 

Μετά τη διανομή του αντιδώρου, όλοι οι καθηγητές με τους Διευθυντές μαζί με τον Σεβασμιώτατο, τους Ιερείς και τους Διακόνους φιλοξενήθηκαν από τον Εφημέριο π. Σαμουήλ Κυριαζίδη και την Εκκλησιαστική Επιτροπή με καφέ και πλούσια νηστίσιμα κεράσματα.

 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στη δυναμική ενορία της κωμοπόλεως του Βαμβακοφύτου, όπου έψαλλε το Μικρό Απόδειπνο με τον Κανόνα του Αγίου και Δικαίου Λαζάρου, εξαιρετικό ποίημα εκκλησιαστικής μουσικής.

 

Το απέδωσαν ωραιότατα ο καλλίφωνος Ιερέας της ενορίας, π. Ιωάννης Αλικότσης,  και οι επίσης καλλιφωνότατοι Ιεροδιάκονοι του Σεβασμιωτάτου.

 

Το Σάββατο του Λαζάρου ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην επίσης μεγάλη ενορία του Χαρωπού και δη στον κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου, όπου και τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία μαζί με τον δραστήριο Εφημέριο της ενορίας π. Γεώργιο Πούλιο και με την παρουσία της Βουλευτού Σερρών κ. Φωτεινής Αραμπατζή.

 

Στο τέλος της πανηγύρεως και στα προπύλαια του Ναού έψαλλε Τρισάγιο υπέρ όλων των κεκοιμημένων ευσεβών κατοίκων της ενορίας.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλες οι ενορίες με την προτροπή του Σεβασμιωτάτου αναβιώνουν το έθιμο του Λαζάρου με κάλαντα δίστιχα ποιήματα και κατασκευή ομοιωμάτων του Αγίου, είτε χάρτινα, είτε ως αρτοκατασκευή, την οποία διανέμουν στους εκκλησιαζομένους.

 

Οι ενορίες της πόλεως του Σιδηροκάστρου και των γύρω χωριών τήρησαν το έθιμο με πολύ κόπο για να μεταδώσουν το άρωμα της πίστεως σε όλους μέσα από απλούς και κατανοητούς τρόπους.

 

Παιδιά των συλλόγων με παραδοσιακές στολές αναβίωσαν το έθιμο σε ζωντανή σύνδεση με την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ3 με αξιοθαύμαστο τρόπο, και με την εμπνευσμένη πρωτοτυπία της νηπιαγωγού κ. Δήμητρας Κατσάνη.

 

Τη φετινή χρονιά προβλέπεται η αθρόα συμμετοχή των Χριστιανών μας στις ακολουθίες των αγίων ημερών μέσα σε πνεύμα κατάνυξης, προσευχής και πολλής προσοχής.

 

Διότι, όπως τόνισε και ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του «προσέχουμε για να έχουμε κατά το ρητό ‘κοντά στο νου και η γνώση’, ώστε να μην περάσουμε άλλες γιορτές σαν αυτές των προηγούμενων δύο ετών που ήταν ένας εφιάλτης, να προσέχουμε όλοι γιατί τα όσα απάνθρωπα συμβαίνουν στη Σαγκάη πρέπει όλους να μας προβληματίζουν για την άσχημη αντιμετώπιση των ανθρώπων με τόσο σκληρό τρόπο, φαινόμενα που δείχνουν πόσο δυστυχώς φθηνή είναι η ζωή και η αξιοπρέπεια και η ελευθερία όλων μας»

 

Ευχήθηκε, τέλος, ο Σεβασμιώτατος σε όλους καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση με Χριστό, Πίστη και Εκκλησία.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *