ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ ΒΥΡΩΝΕΙΑΣ

Καλησπέρα, φίλες και φίλοι. Την Τετάρτη 15-03-2023 θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής το αίτημα της Πρωτοβουλίας για ειδική συνεδρίαση με θέμα το Ενυδρείο. Η συνεδρίαση αρχίζει στις 18.30 και το θέμα είναι το 14ο, το τελευταίο. Το κείμενο που καταθέσαμε στον Πρόεδρο με όλες τις προτάσεις ήταν το παρακάτω:

Κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής,

σας διαβιβάζουμε σύνοψη του κειμένου που διαβάστηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα με θέμα το Ενυδρείο Βυρώνειας με τις προτάσεις της Πρωτοβουλίας μας για την επαναλειτουργία του Ενυδρείου. Σας παρακαλούμε να ενημερωθούν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και ο κ. Δήμαρχος Σιντικής, να συζητηθούν οι προτάσεις σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να διεξαχθεί ψήφισμα επί των προτάσεων με τους δεσμευτικούς όρους που αναφέρουμε. Συνημμένα καταθέτουμε τις 1100 υπογραφές πολιτών που συλλέξαμε στο διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2022 για το θέμα. Το κείμενο που υποβάλλουμε είναι το παρακάτω:

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και με διαδικασίες ανοιχτού, αμεσοδημοκρατικού διαλόγου η δημόσια εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για την επαναλειτουργία του Ενυδρείου Βυρώνειας την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, μπροστά σε 100 περίπου παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων ήταν δύο βουλευτές Σερρών, οι κ. Αβραμάκης (ΣΥΡΙΖΑ) και κ. Μπούμπας (Ελληνική Λύση), υποψήφιοι βουλευτές και πολιτευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΜΕΡΑ 25, ο αντιδήμαρχος Σιντικής κ. Τορουνίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Φυταγκουρίδου, κ. Δήμου, κ. Κοσμίδης, κ. Παναγιωτίδης (υποψήφιος δήμαρχος) κ. Λαζαρίδης, κ. Ιωαννίδου και οι επίσης υποψήφιοι δήμαρχοι Σιντικής κ. Τάτσιος και κ. Καχπάνης.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Ιορδάνης Κιομουρτζίδης, ενώ εισηγητής ήταν ο Ευθύμης Τσιλικίδης. Μετά την 45λεπτη παρουσίαση ακολούθησε διάλογος όπου τοποθετήθηκαν συνολικά 20 ακροατές, ενώ η συνάντηση έκλεισε με την πρόταση του κ. Μπούμπα με την οποία συμφώνησε ο κ. Αβραμάκης για την πραγματοποίηση κοινής σύσκεψης των βουλευτών της Περιφερειακής Ενότητας με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Σπυρόπουλο και θέμα την επίλυση των εκκρεμοτήτων για την αναβάθμιση και την σύννομη επαναλειτουργία του Ενυδρείου.

Συνοπτικά, ο εισηγητής παρουσίασε

1) αρχικά τους λόγους σύστασης και δράσης της Πρωτοβουλίας που είναι: α) Η διακοπή λειτουργίας του Ενυδρείου και οι αρνητικές για την τοπική οικονομία και τον πολιτισμό συνέπειες β) οι 1.100 και πλέον υπογραφές που δείχνουν τη βούληση των δημοτών/ισσών για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ενυδρείου γ) οι αναγγελίες της Δημοτικής Αρχής για το έργο που, ωστόσο, παραμένουν ακόμη στο επίπεδο των προθέσεων δ) η σταθερή, σύννομη, μορφωτική και προσοδοφόρα λειτουργία άλλων, μεταγενέστερων ενυδρείων με παρόμοια χαρακτηριστικά όπως π.χ. της Καστοριάς ε) η ανυπαρξία θετικής συμβολής του Δήμου στην οικοτουριστική ανάπτυξη στ) η συναίνεση όλων των υποψηφίων δημάρχων και εκπροσώπων κομμάτων στο αίτημα της επαναλειτουργίας και της αναβάθμισης του Ενυδρείου.

2) Ακολούθως αναφέρθηκαν λεπτομερώς όλες οι ενέργειες των μελών της Πρωτοβουλίας μέχρι σήμερα, ενώ κατόπιν παρουσιάστηκε

3) εκτενές ιστορικό του Ενυδρείου από την ίδρυσή του με κομβικά σημεία α) την έναρξη λειτουργίας του το 1998 με ενέργειες του τότε Κοινοτικού Συμβουλίου Βυρώνειας με Προέδρο τον Ηλία Τσακιρίδη ως το πρώτο μέρος ενός ευρύτερου οράματος που περιελάμβανε την ανέγερση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και τη διαμόρφωση Δασοβοτανικού κήπου για ψυχαγωγικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς β) τη διαδοχική υπαγωγή του Ενυδρείου πρώτα στην κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Πετριτσίου (2002) και στη συνέχεια στην ΑΠΟΔΡΑΣΙ του Δήμου Σιντικής (2010), τη σύνταξη δύο μελετών (Γοργία 2008, ΑΝΕΣΕΡ 2012), τη διακοπή πληρωμής του εργαζόμενου (τέλος του 2017), την υποβολή πρότασης στο Leader, υπαγωγή στη Σιντική ΔΑΕ, ψήφιση κανονισμού λειτουργίας (2018), την προ-έγκριση της χρηματοδότησης από το Leader με την υποβολή της προμελέτης της ΑΝΕΣΕΡ (17-03-2020), τις καθυστερήσεις στην παράδοση της τελικής μελέτης εφαρμογής και τις συνεχείς παρατάσεις, τη διακοπή λειτουργίας του Ενυδρείου από τον Οκτώβριο του 2021 ως τις μέρες μας και τις διαπιστώσεις ότι –παρά τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής ότι το έργο θα προχωρήσει και το Ενυδρείο θα ανοίξει- το ιδιοκτησιακό ζήτημα του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου δεν έχει ακόμη λυθεί οριστικά, ενώ επίσης δεν έχει ολοκληρωθεί η τελική μελέτη εφαρμογής, προϋποθέσεις απαραίτητες για τη λήψη της χρηματοδότησης για την αναβάθμιση, που μπορεί να φτάσει έως και τις 600.000 ευρώ.

Ως συμπεράσματα από τα παραπάνω αναφέρθηκαν α) ότι εξαιτίας της προχειρότητας της δημοτικής διαχείρισης διαχρονικά το Ενυδρείο συσσώρευσε προβλήματα όπως: δεν έγινε καμιά ουσιαστική παρέμβαση-βελτίωση του τρόπου λειτουργίας, εκπονήθηκαν δύο μελέτες χωρίς αποτέλεσμα, δεν επιδιώχθηκε συνεργασία με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό που θα βοηθούσε στη σωστή διαχείριση και καλύτερη προβολή των Ενυδρείων, δεν υπήρξε επαρκής διαφήμιση και παραγωγικές συνεργασίες με φορείς για την προβολή του, υπήρξε ασάφεια ως προς την ιδιοκτησία των ζώων του Ερπεταρίου και πως το Ενυδρείο από την υπαγωγή του στον Δήμο Σιντικής δεν είναι ενταγμένο σε κάποιο νομικό πρόσωπο που να επιφορτίζεται και να λογοδοτεί για την οικονομική λειτουργία του. Επίσης, β) Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά την ανακοίνωσή της η προσπάθεια αναβάθμισης συναντά ακόμη προβλήματα στη λήψη της χρηματοδότησης Leader, όπως το ιδιοκτησιακό του χώρου φιλοξενίας που δεν έχει λυθεί οριστικά, δεν έχει υποβληθεί ακόμη η τελική Μελέτη Εφαρμογής,ενώ το Ενυδρείο Βυρώνειας είναι το μοναδικό από τα 12 προγράμματα της απόφαση της 17-03-2020 για το Leaderτης Περιφερειακής Ενότητας Σερρών που εκκρεμεί, καθώς όλα τα υπόλοιπα έχουν προχωρήσει.

4) Ακολούθησε μια συγκεντρωτική αναφορά όλων των δεδομένων του προβλήματος όπου προέχει η εμπρόθεσμη κατάθεση της τελικής Μελέτης Εφαρμογής για να μη χαθεί η χρηματοδότηση έως και την τελική προθεσμία της 01-07-2023 και στη συνέχεια αναφέρθηκαν αναλυτικά

5) οι προτάσεις της Πρωτοβουλίας που είναι οι παρακάτω:

α) Κτίριο στέγασης: Σε ό,τι αφορά το κτίριο στέγασης του Ενυδρείου η μόνη εμπρόθεσμη για τη χρηματοδότηση λύση είναι οι Αποθήκες του ΟΣΕ. Ωστόσο, αν το ιδοκτησιακό δεν έχει ακόμη λυθεί, προϋπόθεση για την επίλυσή του είναι η άμεση μετάβαση και παράσταση του δημάρχου η αντικαταστάτη του με το επιτελείο του στην έδρα της ΓΑΙΑΟΣΕ ώστε να κερδηθεί χρόνος.

β) Με βάση τα δεδομένα που καταγράψαμε, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα χωρίς να απενταχθεί το έργο και χαθεί η χρηματοδότηση, πρόταση της Πρωτοβουλίας είναι να υποβληθεί ως Μελέτη Εφαρμογής η μελέτη του 2008.Κοστολογεί το έργο στα 360.000 ευρώ για εκείνη την εποχή, κάτι που σημαίνει ότι με την αναπροσαρμογή των τιμών λογικά δεν θα ξεπεράσει το όριο των 600.000, ειδικά αν η τέταρτη αίθουσα δεν χρησιμοποιηθεί σ’ αυτή τη φάση και τοποθετηθούν μόνο Ενυδρεία και όχι Ερπετάρια, όπως άλλωστε ισχύει και στη μελέτη της ΑΝΕΣΕΡ. Το πλεονέκτημά με αυτή την επιλογή είναι ότι το Ενυδρείο θα λειτουργήσει πολύ συντομότερα σε σχέση με τη δεύτερη μελέτη που ολοκληρώνει το έργο σε δύο φάσεις, μετά το 2025-26.

γ) Αν τελικά επιλεγεί η μελέτη της ΑΝΕΣΕΡ, προκειμένου να μη διακοπεί η λειτουργία του Ενυδρείου για το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η εκτεταμένη παρέμβαση που έχει σχεδιαστεί στις αποθήκες της ΓΑΙΟΣΕ, προτείνουμε την προσωρινή μεταφορά και λειτουργία του Ενυδρείου στο κτίριο της Λέσχης Αξιωματικών Βυρώνειας που βέβαια θα χρειαστεί μια στοιχειώδη ανακαίνιση.

δ) Να ορισθεί επιστημονικός συνεργάτης που θα αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τη διαμεσολάβηση για την άμεση διεκπεραίωση των εγγράφων μεταξύ Δήμου Σιντικής και ΑΝΕΣΕΡ που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση: μπορεί να είναι υπεύθυνος μηχανικός του Δήμου από την τεχνική υπηρεσία ή αν ο Δήμος δεν βρίσκει από την ΑΝΕΣΕΡ, όποια λύση και αν επιλεγεί και να έχει αυτή την αποστολή ως κύρια ή αποκλειστική αρμοδιότητα.

ε) Να λειτουργήσει από τώρα το Ενυδρείο με βάση τον Κανονισμό που έχει ψηφίσει η Σιντική ΔΑΕ, τουλάχιστον σε όσα είναι αυτό εφικτό. Είναι πληρέστατος και προβλέπει τη σύννομη λειτουργία του Ενυδρείου αναφορικά με όλα τα ζητήματα: εργασιακό, οικονομικό, επιστημονική υποστήριξη.

στ) Να αναλάβει άμεσα ο/η Αντιδήμαρχος Παιδείας ή άλλος αιρετός την έναρξη διαρκούς συνεργασίας του Ενυδρείου με τις Διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού και το ΚΕΠΕΑ Ποροίων για την εκπόνηση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικών με το Ενυδρείο, για μαθητές/τριες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Στο σημείο αυτό θετική μπορεί να αποβεί και κάποια μορφή συνεργασίας με τους επαγγελματίες τουρισμού της περιοχής.

ζ) Να οριστεί άμεσα ημερομηνία ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής ώστε να παρθούν όλες οι παραπάνω σχετικές αποφάσεις και να αναλάβει το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του όλα τα έξοδα παράστασης των ανωτέρω προκειμένου να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος.

6) Ποιες δεσμεύσεις απαιτούν τα μέλη της Πρωτοβουλίας από Δημοτικό Συμβούλιο και υποψηφίους

Οι δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβουν άμεσα όλοι οι εμπλεκόμενοι για την επίλυση του προβλήματος είναι

α) να υιοθετήσει ο Δήμος την πρόταση της Πρωτοβουλίας όπως διατυπώθηκε ή άλλη απολύτως υλοποιήσιμη, ώστε να μη χαθεί η ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση στις δοσμένες προθεσμίες και να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό με σύννομο τρόπο το Ενυδρείο, με εκπληρωμένες όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και άδειες.

β) να υπάρξει σύνδεση της μελέτης εφαρμογής και κατάλληλη προετοιμασία για νέα αναβάθμιση στη συνέχεια, αν χρειαστεί, με νέα ένταξη στο επόμενο Leader

γ) να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην υλοποίηση της λειτουργίας και αναβάθμισης του Ενυδρείου

δ) να γίνει σε ειδική συνεδρίαση ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου με ονομαστική δέσμευση των Συμβούλων και των Υποψηφίων Δημάρχων και Προέδρων Τοπικής Κοινότητας για τη μετεκλογική περίοδο, ως ελάχιστη ηθική δέσμευση για την ολοκλήρωση του έργου και που θα καταγραφεί στα Πρακτικά.

Τέλος, τα μέλη της Πρωτοβουλίας θα καταθέσουν τις προτάσεις αυτής της εισήγησης μαζί με τις 1.100 υπογραφές συνδημοτών και συνδημοτισσών μας σε επόμενη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής. Με αυτή την κίνηση εκπληρώνεται στο ακέραιο η αποστολή που ορίσαμε για τους εαυτούς μας, στην υπηρεσία της τοπικής κοινωνίας. Αυτό δε σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τον αγώνα. Αντιθέτως, ως ενεργοί πολίτες με όραμα θα είμαστε συνεχώς κοντά, σε όλα τα στάδια της υλοποίησης του Έργου Ενυδρείο Βυρώνειας, αλλά και σε άλλα ζητήματα της περιοχής με τα οποία έχουμε την πρόθεση να ασχοληθούμε και να αναδείξουμε στο άμεσο μέλλον.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Με εκτίμηση

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *