Σιδηρόκαστρο : Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Θωμά Σίδερη ” Το αποτύπωμα μνήμης”

 Το βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Θωμά Σίδερη ” Το αποτύπωμα μνήμης” παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Αδελφότητα Μικρασιατών Σιδηροκάστρου , την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο ” Ολυπίκ”.  

Το βιβλίο “Το αποτύπωμα της μνήμης” είναι ένα ανθολόγιο αφηγήσεων σε πρώτο πρόσωπο, έτσι όπως ακριβώς τις ξετύλιξαν στον συγγραφέα του, δεκάδες χρόνια μετά, οι αφανείς ήρωες της Ιστορίας, χωρίς να διεκδικήσουν ποτέ μερίδιο φήμης ή και υστεροφημίας.

Ανάμεσα στις αφηγήσεις αυτές ξεχωρίζει εκείνη της Νάνσυ Χόρτον, κόρης του Αμερικανού Προξένου στη Σμύρνη και μεγάλου φιλέλληνα Τζορτζ Χόρτον, αλλά και του Σταυρίκου Παπαβραμίδη, ο οποίος είναι σήμερα ο γηραιότερος Πόντιος πρόσφυγας της Ανταλλαγής των Πληθυσμών.

Το βιβλίο διατρέχει την περίοδο της γερμανικής κατοχής μέσα από τις μαρτυρίες παιδιών που επέζησαν των σφαγών που διέπραξαν οι Ναζί μεταξύ 1942-1944. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η αφήγηση-ντοκουμέντο ενός εφήβου από την Κοζάνη, που στην καρδιά του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου κατάφερε να κατασκευάσει τον “αργαλειό”, ένα πρωτότυπο δίκτυο επικοινωνίας του ιδίου με τους συνομηλίκους του, έναν προπομπό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν οι σημερινοί έφηβοι.

Στην εκδήλωση μεταξά των άλλων παρευρέθηκε ο πρώην δήμαρχος Σιδηροκάστρου κ. Μιχάλης Δοδακόπουλος, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Σερρών Σωκράτης Κοτσάογλου και αρκετοί βιβλιόφιλοι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *