Σιδηρόκαστρο : Στον αέρα η αναβίωση – Δεν θα συμμετάσχει η Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο

Η Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση δεν θα συμμετάσχει στην επομενη διοργάνωση της εκδήλωσης «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ».
Όσο και να μας στεναχωρεί η απόφαση αυτή, είναι προτιμότερη μπροστά στο σαθρό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και όχι με δική μας ευθύνη. Στην ανακοίνωση δίνονται εξηγήσεις :

<<Πιστεύοντας πως η ανάπτυξη του Ιστορικού Τουρισμού ή Τουρισμού Μνήμης στον δήμο Σιντικής μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά κυρίως στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, ξεκινήσαμε το 2016 να εργαζόμαστε μεθοδικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Όλα αυτά τα χρόνια, συνεργαστήκαμε στενά με το δήμο Σιντικής, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το σωματείο «Στενωπός» και βέβαια το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πετυχαίνοντας να φέρουμε στην πρώτη γραμμή την αναγκαιότητα ανάδειξης και αξιοποίησής της «κληρονομιάς» του Β΄ Π.Π. στον τόπο μας, όπως είναι οι οχυρώσεις της θρυλικής «Γραμμής Μεταξά». ακολουθώντας πετυχημένα παραδείγματα στο εξωτερικό.
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού αυτού, προτείναμε πριν από τέσσερα χρόνια στο δήμο Σιντικής, την πραγματοποίηση ενός φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης Β’ Π.Π. στο φημισμένο Ρούπελ, ανάλογο με αντίστοιχα του εξωτερικού και συγκεκριμένα την εκδήλωση «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ». Δεν μείναμε όμως μόνο εκεί. Εργαστήκαμε σκληρά, με αγάπη και μεράκι για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα του περασμένου Μάϊου με τους 8.000 επισκέπτες εκείνο το διήμερο στον τόπο μας, με μία εκδήλωση που πλέον ξεπέρασε τα σύνορα της πατρίδας μας, κάνοντας όλους μας περήφανους και χαρούμενους.

Το αποτέλεσμα αυτό δεν ήταν εύκολο. Δεν είχαμε ν’ αντιμετωπίσουμε μόνο οργανωτικά θέματα, αλλά και άδικες επιθέσεις από ανθρώπους που πολέμησαν τη διοργάνωση αυτή, γιατί δεν πέτυχαν να γίνουν μέρος της αποκτώντας λίγη από τη λάμψη της, ικανοποιώντας πόθους και ματαιοδοξία.

Αν και εγκαίρως επιχειρήσαμε να υποδείξουμε στο δήμο Σιντική, ελλείψεις και σημαντικές παθογένειες της διοργάνωσης, που η έγκαιρη αντιμετώπισή τους θα επίλυε προβλήματα και θα βοηθούσε σημαντικά την εκδήλωση να πάει ακόμη ψηλότερα, δυστυχώς αγνοηθήκαμε από εκείνους για τους οποίους εργαστήκαμε με ζήλο και πάθος, προκειμένου ο τόπος μας να αποκτήσει έναν θεσμό αξιώσεων και να πάει λίγο ψηλότερα.

Υπενθυμίζουμε πως όλα αυτά τα χρόνια, τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση διαθέσαμε δεκάδες εργατοώρες και χρήματα από το ταμείο μας για μία διοργάνωση, που πιστέψαμε, προτείναμε και στηρίξαμε.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς, όλους όσους συνεργαστήκαμε για να κάνουμε πράξη κάτι που στην αρχή φάνταζε αδύνατο. Ειδικά τους φίλους αναβιωτες από Αθήνα, Βουλγαρία και Ρουμανία, αλλά και τους δικούς μας από το Σιδηρόκαστρο, όπως και τον ΣΙΣΟ και την Αερολέσχη Σερρών.
Κάπου εδώ το δικό μας «ταξίδι» στον όμορφο και γοητευτικό κόσμο της αναβίωσης, σταματάει. Σαφώς και ως Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, συνεχίζουμε την προσπάθεια για ανάδειξη και προώθηση του Ιστορικού Τουρισμού ή Τουρισμού Μνήμης στην περιοχή μας, μέσα από τις πολύπλευρες δράσεις μας και τις πρωτοβουλίες μας που βρίσκονται σε εξέλιξη με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Τουρισμού, Πολιτισμού και δήμους της Βόρειας Ελλάδας που θέλουν και επιδιώκουν να έχουν συνεργασία μαζί μας.
Ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στο δήμο Σιντικής και στους υπόλοιπους συνδιοργανωτές, πιστεύοντας πως δεν θα επιτρέψουν κάτι που στήθηκε με πολύ προσπάθεια και μεράκι, να καταλήξει παρωδία.

Ο τόπος μας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που αξίζει ν’ αναδείξουμε και να προωθήσουμε, βοηθώντας την τοπική κοινωνία ειδικά αυτές τις δύσκολες εποχές. Προς την κατεύθυνση αυτή, και έχοντας την αναγκαία τεχνογνωσία, τις γνωριμίες και διαύλους επικοινωνίας και προβολής, εργαζόμαστε για το επόμενο Project που αισιοδοξούμε πως θα προκαλέσει αίσθηση, όπως η εκδήλωση του Ρούπελ.
Καλή αντάμωση. –

Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση
8/12/2019>>

 

 

 

 

Tι έγραψε ο Π. Σαββίδης  στο Facebook και οι αντιδράσεις
 “Επανήλθε ο “Άγιος” Σιδηροκάστρου, με νέες δηλώσεις στο Radio North 98 για την αναβίωση στο Ρούπελ . Διαβάζουμε σε σχετικό ρεπορτάζ: << τάχθηκε κατά της αναβίωσης της μάχης των οχυρών του Ρούπελ, χαρακτηρίζοντάς την «ως παρωδία». Άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν οικονομικά οφέλη για τους ίδιους τους διοργανωτές της εκδήλωσης και ζήτησε από το υπουργείου Εθνικής Άμυνας να διακόψει την διοργάνωσή τους, τονίζοντας ότι ο επίσημος εορτασμός είναι διήμερος και γίνεται από τις 4 ως τις 6 Απριλίου.>>. Το τραγικό δεν είναι οι γραφικές δηλώσεις του μητροπολίτη, που μας έχει συνηθίσει, αλλά η σιωπή του δήμου Σιντικης να μη του δώσει δημόσια απάντηση, υπερασπίζοντας μια εκδήλωση που έφερε 8.000 κόσμο στην περιοχή μας”.

Παναγιώτης Σαββίδης 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *