«Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ»: 2ο βραβείο για το 2ο Δ.Σ. Σιδηροκάστρου!

Το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς 2018-19 επιφύλαξε την ωραιότερη ανταμοιβή στα παιδιά της ΣΤ που έλαβαν μέρος στην ταινία «Μέσα από τα μάτια του Πέτρου»,

στην εκπαιδευτικό Βασιλική Ντικμπασάνη που με πολύ μεράκι τη δημιούργησε,, αλλά και μεγάλη ικανοποίηση σε όλα τα μέλη της σχολικής μας κοινότητας που είχαν δει αυτή την εξαιρετική προσπάθεια.

 

Η ΕΡΤ τίμησε με το 2ο βραβείο του Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ» τη συμμετοχή του σχολείου μας, διάκριση που κατατάσσεται σίγουρα ανάμεσα στις κορυφαίες που μπορεί να λάβει ένα σχολείο.

 

Η ταινία «Μέσα από τα μάτια του Πέτρου» βασίστηκε στο ομότιτλο ιστορικό μυθιστόρημα της Γαλάτειας Γρηγοριάδου Σουρέλη και παρουσιάζει πρόσωπα και γεγονότα του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων του 1821 στη θάλασσα.

 

Πέρα από την ιστορικά έγκυρη και γοητευτική αφήγηση, τον θεατή κερδίζουν τα πολύ πετυχημένα κοστούμια εποχής καθώς και οι περίτεχνα επιλεγμένοι χώροι. Παρά το γεγονός ότι η ταινία αναφέρεται στη θάλασσα και τα γυρίσματα έγιναν αποκλειστικά στον ηπειρωτικό Δήμο Σιντικής, η δημιουργός καταφέρνει να ανταποκριθεί απόλυτα στις απαιτήσεις του σεναρίου.

 

Επιπρόσθετα, η χρήση λαογραφικών ειδών όπως ο αργαλειός, διάφορα σκεύη εποχής , παλιά όπλα και οι γνωστές παραδοσιακές βάρκες της λίμνης Κερκίνης μεταφέρουν τον θεατή εκατοντάδες χρόνια πίσω, στην ατμόσφαιρα της εποχής, με μεγάλη επιτυχία.

 

Δεν είναι όμως επιτυχείς μόνο οι παραπομπές στο παρελθόν. Η ταινία μέσα από τα γεγονότα του χθες καταφέρνει να γίνει ο καλύτερος διαφημιστής της Σιντικής του σήμερα. Εξαιρετικές τοποθεσίες και αξιοθέατα  του σύγχρονου Δήμου περνούν μέσα από την κάμερα και αναδεικνύονται: η παλαιά (χρονολογείται από το 1660) εκκλησία των Ταξιαρχών στο Αχλαδοχώρι, το Βυζαντινό Κάστρο Σιδηροκάστρου, παραδοσιακά μακεδονικά σπίτια στο Βαμβακόφυτο, η πανέμορφη τοποθεσία των καταρρακτών στα Ζεστά Νερά, παλαιά τοξωτά γεφύρια της κοιλάδας Κρουσοβίτη  και, φυσικά, οι πανέμορφες παραλίες στις όχθες της λίμνης Κερκίνης ομορφαίνουν το φόντο και τη φωτογραφία της ταινίας.

 

Πρόκειται για μια σπουδαία δημιουργία που σίγουρα ανεβάζει το επίπεδο των σχολικών κινηματογραφικών παραγωγών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η επιτροπή αξιολόγησης της ΕΡΤ της έδωσε το 2ο βραβείο ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες αξιόλογες δημιουργίες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια.

 

Στην εκπαιδευτικό Βσσιλική Ντικμπασάνη και στα

18 παιδιά της ΣΤ΄ που εργάστηκαν άοκνα εβδομάδες όλοι και όλες μαζί για να μας προσφέρουν αυτό το εξαίρετο αποτέλεσμα αξίζουν πολλά πολλά συγχαρητήρια. Πρόκειται για ένα ακόμη κινηματογραφικό βραβείο που λαμβάνει η ΣΤ΄, μετά από τη βράβευση και της ταινίας «Μέσα από τη σκιά του Κάστρου» από το Σωματείο Φίλων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

 

Η βράβευση της εκπαιδευτικού και των μαθητών που συμμετείχαν στην ταινία «Μέσα από τα μάτια του Πέτρου»   θα γίνει από την ΕΡΤ τη νέα σχολική χρονιά. Εμείς τους ευχόμαστε να είναι πάντα δημιουργικοί και να γεύονται επιτυχίες και διακρίσεις!

 

 Δείτε το βίντεο : https://www.youtube.com/watch?v=nECVNhHSv20

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *