Τελετή βράβευσης μαθητών και εκπαιδευτικών του 2ου Δημοτικού Σιδηροκάστρου για την ταινία “Αϊλί εμέν”

Το απόγευμα της Τετάρτης 23 Ιουνίου στην αυλή του 2ου Δημοτικού σχολείου Σιδηροκάστρου συγκεντρώθηκαν  οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές  σε μια όμορφη τελετή προκειμένου να βραβευθούν οι τελειόφοιτοι μαθητές της ΣΤ Δημοτικού αλλά και όσοι συμμετείχαν στην βραβευμένη ταινία παραγωγής 2019-2020 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σιδηροκάστρου με τίτλο «Αϊλί εμέν» (Αλίμονο σ’ εμένα).

 

Η ταινία, ήταν μια συνδημιουργία των εκπ/κων Βασιλικής Ντικμπασάνη  και Απόστολου  Δομτζίδη και των μαθητών/τριών της ΣΤ τάξης και  βασίζεται στο βιβλίο της  Μαρίας Ιωσηφίδου-Αμανατίδου «Λάμνοντας την Ιστορία με το άροτρο της Πατρικής μνήμης…», το οποίο αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Ποντιακός Ελληνισμός στην περίοδο των διώξεων από τις αλησμόνητες πατρίδες και της επιστροφής στον Ελλαδικό χώρο και απέσπασε το 1ο βραβείου  από την ΕΡΤ.

 

Το  2ο  δημοτικό σχολείο του Σιδηροκάστρου γράφει με λαμπρά χρώματα τις σελίδες των συμμετοχών του καθώς κατορθώνει να αποσπά διακρίσεις παρόλες  τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

 

Οι μαθητές/τριες της ΣΤ μέσα από το βιβλίο και την κινηματογραφική μεταφορά του είχαν την ευκαιρία να βιώσουν τις ιστορικές στιγμές που έζησαν οι Πόντιοι πρόγονοί μας. Τις αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης, το δράμα και τις κακουχίες της εκδίωξης, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στο ταξίδι της παλιννόστησης και στην προσπάθεια ενσωμάτωσής τους στις τοπικές ελληνικές κοινωνίες, αλλά και τους χορούς, τα έθιμα, τις παραδόσεις που πλούτιζαν την καθημερινότητά τους. Έζησαν μια πολυδιάστατη παιδαγωγική και καλλιτεχνική εμπειρία, οι μνήμες της οποίας είναι σίγουρο ότι θα τους συντροφεύει σε όλο το εύρος της ζωής τους.  

 

Ωστόσο, για να πραγματοποιηθεί η ταινία η κινηματογραφική  ομάδα είχε την τύχη να δεχτεί τη βοήθεια πολλών σημαντικών συντελεστών  στους οποίους οι συντελεστές  της  εξέφρασαν θερμότατες ευχαριστίες. Και πρώτ’ απ’ όλα στον δήμαρχο Ηράκλειας κ. Γεώργιο Κουτσάκη που παρείχε στην ομάδα  με τη λαογραφική συλλογή του και το φιλόξενο σπίτι του αμέριστη συμπαράσταση και τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν τα περισσότερα από τα γυρίσματα της ταινίας εκεί.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *