Τηλεοπτική κάλυψη ορεινών περιοχών Δήμου Σιντικής από Μιχαλιέρη Δημήτριο

Στον Δήμο Σιντικής είναι γνωστό σε όλους μας ότι έχουμε πολλά ορεινά χωριά που ποτέ δεν είχανε σωστή τηλεοπτική κάλυψη .Για παράδειγμα στο ¨Αγγιστρο που είναι ένα γνωστό πανελλαδικά τουριστικό χωριό τα βουλγάρικα τηλεοπτικά κανάλια είναι περισσότερα από τα ελληνικά και η λήψη τους γίνεται ακόμη και με απλή εσωτερική κεραία. Σκεφτείτε ότι στα Α.Πορόια ,ένα ακόμη πασίγνωστο τουριστικό χωριό , το μισό χωριό έχει άνετη λήψη και το άλλο μισό παντελή έλλειψη τηλεοπτικού σήματος.

 

Αυτή η κατάσταση είναι γνωστό ότι συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος και η παρούσα κυβέρνηση  θέλοντας να δώσει λύση ψήφισε τον νόμο 4563/2018 (ΦΕΚ 169/Α/20-09-2018)  του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και την κοινή Υπουργική απόφαση 3269/2018-ΦΕΚ5022/Β/12-11-2018 , με τα οποία επιδοτεί τις λευκές περιοχές προκειμένου ο κόσμος να βλέπει τα ελληνικά κανάλια.

 

Από τον Οκτώβριο του  2018 η δημοτική αρχή του δήμου Σιντικής ανακοίνωσε ότι κατάφερε με < δικές της προσπάθειες > να  δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα των χωριών εκείνων του δήμου μας  που δεν έχουν τηλεοπτική κάλυψη από την DIGEA. Ηδη από τα μέσα του Οκτωβρίου  2018 αρμόδιοι υπάλληλοι του δήμου Σιντικής μαζί με τους υποψήφιους συμβούλους συγκέντρωναν αιτήσεις των δημοτών των εν λόγω περιοχών.

 Η ενημέρωση των δημοτών ήτανε πως δικαιούτανε δωρεάν εγκατάσταση nova η cosmote tv με δωρεάν λήψη των ελληνικών καναλιών για οκτώ χρόνια .

Μάλιστα οι εν λόγο υπάλληλοι του δήμου θεώρησαν εξυπηρέτηση του δημότη να τον διευκολύνουνε στην συγκέντρωση των εγγράφων  γυρνώντας από πλατεία σε πλατεία και από χωριό σε χωριό και συμπληρώνοντας  τα οι ίδιοι για λογαριασμό τους  (κανείς τους δεν γνωρίζει την αίτηση ).

 Αφού ο δημότης έδινε τα απαραίτητα έγγραφα τον ρωτούσανε αν επιθυμεί εγκατάσταση nova η cosmote tv για να ενημερώσουνε  από τον δήμο τις αντίστοιχες εταιρείες. Στην περίπτωση που  ο δημότης ρωτούσε για το τι δικαιούται να βλέπει δωρεάν του δείχνανε λίστες με τους τηλεοπτικούς σταθμούς του κάθε παρόχου.

Οι κάτοικοι των εν λόγω χωριών διαβάζοντας αυτά θυμούνται την όλη διαδικασία και του λόγου το αληθές, άλλωστε και μέχρι εδώ για τον οποιοδήποτε δεν φαίνεται τίποτα το περίεργο.

Που είναι το περίεργο ?

 

Ως εμπορικός συνεργάτης – εγκαταστάτης  nova στο ν.Σερρών παραξενεύτηκα από το γεγονός ότι από την εταιρεία nova δεν γνωρίζανε τίποτα απόλυτος αλλά και σε συζητήσεις συναδέλφων σε άλλους νομούς που ισχύει η ίδια επιδότηση δεν γνωρίζανε τίποτα.

Πως λοιπόν ο δήμος μας ήξερε τον Νοέμβριο , αυτό που οι άλλοι δεν ήξεραν ?

Πως συγκέντρωνε αιτήσεις και δικαιολογητικά από τον Νοέμβριο 2018  ενημερώνοντας τους δημότες για τους υποψήφιους παρόχους από την στιγμή που δεν γνωρίζαμε στην nova απολύτως τίποτα.

Το ποιο περίεργο από όλα ήτανε πως στην ερώτηση των δημοτών να τους βοηθήσουνε να αποφασίσουν (μιλάμε για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ) τους συνιστούσαν την επιλογή του cosmote tv σαν την ιδανική εφόσον έχει περισσότερα ελλήνικά κανάλια και μάλιστα έχει και το κανάλι Δίκτυο του ν.Σερρών.

 

Τότε θυμάμαι είχα συναντήσει τον κ.Παναγιώτη Σαββίδη και τον ρώτησα πως γίνεται να προτρέπουν τον κόσμο να επιλέγει έναν ιδιώτη πάροχο ( cosmote tv ) από την στιγμή που δεν έχει αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο και η διαδικασία του έργου ακόμα δε και το σύνολο των τηλεοπτικών καναλιών πχ. σήμερα το Δίκτυο δεν παίζει στην cosmote tv.

 Αναφέρω τον  συγκεκριμένο αντιδήμαρχο γιατί έκανε τις ανάλογες ενέργειες στην δική του εκλογική περιφέρεια.

 

Δεδομένου ότι η ενημέρωση του κόσμου ξεκίνησε τέλη της προηγούμενης χρονιάς με το ενδεχόμενο η δημοτικές εκλογές να γίνουν αρχές του 2019, αυτή λοιπόν η βιασύνη από τους υποψήφιους συμβούλους και η προχειρότητα σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη επίσημη ενημέρωση από τους παρόχους  μου κίνησε την υποψία-βεβαιώτητα ότι κάτι συμβαίνει στον δήμο μας.

 

 

 

 

 

 

Ποια λοιπόν είναι η αλήθεια  με βάση τον ισχύον νόμο και την ισχύουσα διαδικασία η οποία ήτανε γνωστή στον Δήμο μας από Νοέμβριο 2018 ?

Οι εταιρίες που συμμετέχουν στο έργο είναι η COSMOTE TV (με το πακέτο υπηρεσιών “COSMOTE TV PACK”) και η DIGEA  (με το πακέτο υπηρεσιών “DIGEA PACK”)  και όχι η nova .

 Ο κάθε πολίτης στη περίπτωση που επιλέξει την COSMOTE TV, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η δωρεάν παροχή των καναλιών θα έχει ισχύ μόνο 2 χρόνια και όχι οκτώ. (Ήτανε γνωστό από το 2018 ) . Τα πλεονεκτήματα βέβαια αυτής της επιλογής είναι ο γρήγορος χρόνος εγκατάστασης του ατομικού εξοπλισμού.( ήδη έχουν ξεκινήσει εγκαταστάσεις σε ανίδεους δημότες )

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης επιλέξει  την  COSMOTE TV , θα μπορεί να βλέπει τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας δεν θα βλέπει όμως κανένα περιφερειακό κανάλι της περιφέρειας του ν.Σερρών ( Ήτανε γνωστό από το 2018 ) .

 Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης επιλέξει την  DIGEA, τότε θα πρέπει να αναμένει την συγκέντρωση ικανού αριθμού αιτήσεων που θα δικαιολογεί την εγκατάσταση Επίγειων Ψηφιακών Πομπών απο πλευράς της DIGEA.

O κάθε Δήμος θα είναι  υπεύθυνος να κάνει της τελικές επαφές με τη DIGEA, για την τοποθέτηση ψηφιακών επίγειων πομπών, που θα καλύπτουν ταυτόχρονα πολλά μικρά χωριά.
Τα πλεονεκτήματα της επιλογής της DIGEA, θα είναι ότι η διάρκεια ισχύος παροχής των καναλιών θα είναι οκτώ χρόνια, απο την εγκατάσταση των ψηφιακών πομπών και ότι οι πολίτες θα βλέπουν όλα τα πανελλαδικής εμβέλειας ελληνικά κανάλια και ολα τα περιφερειακά κανάλια του ν.Σερρών .Για τα κρατικά κανάλια που δεν είναι στην DIGEA υπάρχει δέσμευση  από την ΕΡΤ για την από κοινού αναμετάδοση τους.

Για ποιο λόγω δεν ενημερώθηκε ΚΑΝΕΝΑΣ για την επιλογή της DIGEA ?

 Διευκρινήσεις:

  1. Η λύση της COSMOTE TV  έπρεπε να προτείνεται εξαρχής σε μεμονωμένες οικίες , ή σε δύσβατες απομονωμένες περιοχές – οικίες .
  2. Η εταιρεία DIGEA από πλευράς του δήμου θέλει μόνο τις αιτήσεις των πολιτών που δηλώσανε την DIGEA και από εκεί και μετά η μελέτη και η εγκατάσταση του επίγειου αναμεταδότη είναι δωρεάν. Υπόψιν ότι ένας επίγειος αναμεταδότης και από την στιγμή που καλύπτει αρκετά χωριά μπορεί να τοποθετηθεί συγκεντρώνοντας τις αιτήσεις όλων των ενδιαφερόμενων χωριών μαζί. Δηλαδή δεν θα τοποθετηθούν τόσοι αναμεταδότες όσα είναι και τα χωριά. Το μόνο αρνητικό σημείο είναι ότι η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου τρείς με πέντε μήνες μέχρι την τελική έγκριση και εγκατάσταση , δεδομένου όμως ότι δίνεται οριστική λύση στο πρόβλημα σίγουρα αξίζει την αναμονή.
  3. Η DIGEA ως απαίτηση από τον δήμο θέλει μόνο να της παραχωρηθεί χώρος για την εγκατάσταση του κεραιοσυστήματος και ρεύμα λειτουργίας. Αυτοί οι χώροι ήδη υπάρχουν σε συγκεκριμένους τόπους του δήμου και με εν λειτουργία επίγειους αναμεταδότες με έξοδα του δήμου για την ακόμη και τώρα εξυπηρέτηση των χωριών. Δηλαδή και οι χώροι υπάρχουν και ο δήμος πληρώνει ρεύμα για την λειτουργία τους.
  4. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η δορυφορική εγκατάσταση COSMOTE TV είναι ατομική και αφορά μία τηλεοπτική συσκευή και ένα σπίτι και είναι για μόνο δύο χρόνια, άρα δεν θεωρείται ότι δίνει λύση στο πρόβλημα.
  5. Η εγκατάσταση DIGEA θεωρείται επένδυση σε μια περιοχή γιατί αφορά ολόκληρα χωριά και επιχειρήσεις εφόσον το τηλεοπτικό σήμα δεν σταματά στα γεωγραφικά όρια ενός χωριού. Επίσης με το ενδιαφέρον των μονίμων κατοίκων επωφελούνται και όσοι έχουν εξοχικά ή προσωρινές κατοικίες.Την συντήρηση λειτουργίας της εγκατάστασης την παρέχει δωρεάν  η DIGEA και εννοείται ότι μετά την οκταετία δεν θα ξηλώσουνε το κεραιοσύστημα το οποίο ανήκει στον δήμο αλλά θα ψάξουνε να βρούνε τρόπο συνέχισης της υπηρεσίας τους..
  6. Εφόσον ο δήμος συγκεντρώσει τον οποιοδήποτε αριθμό αιτήσεων συμφέρει να απευθυνθεί πρώτα στην DIGEA για να γίνει  δωρεάν η τεχνική μελέτη τους για τον δήμο και σε συνεργασία αποφασίζουν αν θα γίνουν εγκαταστάσεις επίγειων πομπών Ή αν τελικά δεν συμφέρει την DIGEA να προχωρήσουν σε  εγκαταστάσεις COSMOTE TV. Δηλαδή ο νόμος επιτρέπει για ένα χωριό που οι κάτοικοι του αποφάσισαν την εγκατάσταση DIGEA αλλά την DIGEA  δεν την συμφέρει να προχωρήσει για ένα και μόνο χωριό τότε και μόνο τότε γίνεται εγκατάσταση COSMOTE TV σε όλο το χωριό.

 

ΤΟΝΙΖΩ πως όσα αναφέρω παραπάνω ήτανε γνωστά στους αρμόδιους υπαλλήλους του δήμου μας καθότι ο νόμος και η διαδικασία του είναι απλούστατη για τον οποιοδήποτε την διαβάσει ακόμη και με μια απλή αναζήτηση στο internet ή ακόμη και με απλή τηλεφωνική ενημέρωση από το υπουργείο.

Πάρα αυτά επέλεξαν να προωθήσουν την COSMOTE TV στους δημότες των περιοχών και για αυτό και σήμερα  στο αρμόδιο γραφείο του Δήμου μας όπου συγκεντρώνονται οι αιτήσεις των δημοτών όλες οι  αιτήσεις έχουν καταχωρηθεί ως πάροχος  COSMOTE TV.

Ας μας δείξουνε κάτι άλλο ή ας έλθει ένας δημότης να μου πεί ότι επέλεξε την DIGEA.

Αλλά και οι δημότες που διαβάζουν τα όσα γράφω είμαι σίγουρος πως θυμούμενη την διαδικασία και τα λόγια των υπαλλήλων δεν θα πιστεύουν πως εξαπατήθηκαν με τόσο φανερό και εύκολο τρόπο.

 

Σε επικοινωνία μου με τον υπεύθυνο του έργου κ.Γρηγοριάδη ( αν θυμαμαι καλά το όνομα του ) από τον Δήμο Σιντικής και αφού είχαμε μια έντονη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα στο τέλος με ρώτησε τι συμφέρον έχω και υποστηρίζω την λύση της DIGEA ?

Δηλαδή με ρωτάει γιατί θέλω εγκατάσταση αναμεταδότη DIGEA  στην περιοχή των Α.Ποροιων που θα καλύψει με σήμα όλες τις υπάρχουσες τουριστικές επιχειρήσεις των Ποροίων και  της λίμνης κερκίνης ακόμη και στο τελευταίο μαντρί και δεν θέλω μία COSMOTE TV για να βλέπω το 4E στο σπίτι της γιαγιάς μου στο χωριό.

Τον ρωτάω γιατί δεν ενημερώνουνε εκ νέου τον κόσμο και η απάντηση του είναι ότι δεν έχουμε αρκετούς υπαλλήλους.

Του λέω θέλεις να το κάνω εγώ ? και μου λέει αν το κάνεις να συνεργαστείς μαζί μας για να υπάρχει κοινή γραμμή ενημέρωσης του κόσμου και να μην φανεί ασυνεννοησία.

 

Αυτόν τον άνθρωπο τον έβαλαν να φέρει σε πέρας αυτό το έργο.

 

Θεωρώντας πως αυτή η Δημοτική αρχή  της δόθηκε απλόχερα  η ιστορική ευκαιρία με την κρατική επιδότηση να δώσει άμεση λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα αρκετών περιοχών και κατοίκων και κυρίως επιχειρηματιών  να αναλάβει λοιπόν την ευθύνη να διορθώσει την κατάσταση  , έχει προθεσμία αρκεί να βιαστούνε πλέον και να μην κοροϊδεύουν τον κόσμο.

 

Τονίζω πως από τις επόμενες Κυβερνήσεις και Δήμους δεν πρόκειται να ξαναγίνει τίποτα σχετικά με τις λευκές περιοχές γιατί ο ψηφιακός τηλεοπτικός χάρτης της Ελλάδος θα κλείσει λόγω παραχωρήσεων συχνοτήτων στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και πλέον δεν θα αλλάζει τίποτα .

 

Μιχαλιέρης Δημήτρης

Ηλεκτρονικός Μηχανικός ΤΕΙ

Σιδηρόκαστρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *