Το ΚΚΕ για τις πλημμύρες στον Δήμο Σιντικής

Οι καταστροφές από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουν πως κανένας αστικός μηχανισμός δεν είναι ικανός να αντιμετωπίσει καιρικά φαινόμενα που έχουν να κάνουν με την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.

            Σε πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποίησε το Κόμμα μας στις 24 Νοέμβρη για το περιβάλλον, είχαμε επισημάνει μεταξύ άλλων ότι: «…το φαινόμενο των πλημμυρών αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, με μέτρα περιστασιακά, που παίρνονται εκ των υστέρων για να καταλαγιάσουν την αντίδραση του λαού. Θα περίμενε κανείς, αφού είναι επαναλαμβανόμενο το φαινόμενο, να υπάρχει ένα μακρόπνοο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που θα αγκαλιάσει όλο το νομό μας. Που θα ξεκινά από τους ορεινούς όγκους και θα καταλήγει στην πεδιάδα, στις κοίτες των χειμάρρων, των παραποτάμων, και φυσικά του Στρυμόνα…».

            Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, παρά τις εξαγγελίες για χρηματοδοτήσεις αντιπλημμυρικών έργων στην Περιφερειακή μας Ενότητα, πως είμαστε απροστάτευτοι απέναντι τόσο στον μεγάλο όγκο νερού που έρχεται από την γειτονική Βουλγαρία, όσο στις βροχοπτώσεις της κάθε εποχής.

            Από τις πρώτες περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα από αυτό το φαινόμενο, είναι η περιοχή του Δήμου Σιντικής. Οι όποιες παρεμβάσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν ούτε ολοκληρωμένη πρόληψη, ούτε να λύσουν συνολικά το πρόβλημα των πλημμυρών. Δεν μπορεί κανείς να μιλά για οργανωμένο σχέδιο όταν, όπως είχαμε αναδείξει και παλιότερα (σε αντίστοιχες καταστροφές το 2015), υπάρχουν παράνομα κτίσματα μέσα στην κοίτη του Κρουσοβίτη με την ανοχή τόσο των δημοτικών αρχών διαχρονικά όσο και της Αντιπεριφέρειας. Δεν μπορεί κανείς να μιλά για οργανωμένες παρεμβάσεις όταν έγιναν μεν κάποιοι καθαρισμοί στην κοίτη του Κρουσοβίτη, μέσα στην πόλη του Σιδηροκάστρου, χωρίς πιο πριν να έχουν καθαριστεί οι ορεινές δασώδεις περιοχές, τα ρέματα στην κοινότητα του Προμαχώνα, δηλαδή στην κοινότητα που πρώτη δέχεται το μεγάλο όγκο νερού από την γειτονική χώρα. Καταγγελίες γίνονται από τις τοπικές κοινότητες χρόνια τώρα για καθαρισμό της ευρύτερης περιοχής αλλά εκ των υστέρων γίνονται οι καθαρισμοί, είτε αποσπασματικά, είτε μικρής έκτασης στον παραπόταμο του Στρυμόνα, Μύστριτσα. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε όλοι μας κάθε φορά που πλημμυρίζουν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της κοινότητας, καταστήματα, σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες κα.

            Είναι ώρα να βγάλει ο σερραϊκός λαός τα συμπεράσματά του. Να αναρωτηθεί: Γιατί δεν μπορούν να γίνουν έργα που θα εμποδίζουν τις πλημμυρογεννέσεις; Γιατί δεν εκτελούνται ορεινά υδρονομικά έργα; Γιατί δεν πραγματοποιούνται αγροτεχνικά έργα, φράγματα που θα συγκρατούν τα φερτά υλικά, φράγματα που θα μειώνουν την πλημμυρική αιχμή, φράγματα και δεξαμενές διαλογής;

            Η απάντηση είναι η εξής: Τα έργα αυτά δεν θεωρούνται επιλέξιμα σε σχέση με τις επιδοτήσεις προς τις ΑΠΕ, τους μεγαλοεπενδυτές που θα “συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας”. Οι ευθύνες είναι σοβαρές, είναι διαχρονικές, τόσο από την Περιφέρεια, όσο και από τους Δήμους που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική  όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που διαχρονικά μειώνουν τις δαπάνες για αντιπλημμυρικά έργα.

            Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η έλλειψη σήμερα ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αντιμετώπισης του κινδύνου από τις πλημμύρες δεν αποτελεί τεχνοκρατικό πρόβλημα. Οφείλεται στην άναρχη, ανισόμετρη ανάπτυξη με γνώμονα το κέρδος.

 

            Επιβεβαιώνεται ότι “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό”.

Καλούμε όλο το σερραϊκό λαό να βγάλει συμπεράσματα και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του μαζί με το ΚΚΕ να οργανώσει τον αγώνα για:

 

•           άμεση αποκατάσταση των υποδομών ύδρευσης, άρδευσης, ρεμάτων, οδικού δικτύου με ευθύνη των υπηρεσιών του Δήμου Σιντικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 

•           να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και η κατασκευή των αναγκαίων και κατάλληλων αντιπλημμυρικών έργων και έργων υποδομής ολόκληρου του νομού Σερρών

 

Σέρρες, 15/12/2021

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *