Το ΚΚΕ Σερρών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε Σιντική και Αμφίπολη

Μπροστά στην παράδοση

α) του ορεινού όγκου του Παγγαίου στα επιχειρηματικά συμφέροντα, με την παραχώρηση – εκμίσθωση 1000 στρεμμάτων στην περιοχή της Κορμίστας Σερρών, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια για 50 χρόνια (25+25) σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και

β) του ορεινού όγκου της Σιντικής, με την παραχώρηση – εκμίσθωση 1912 στρεμμάτων στην περιοχή του Καπνόφυτου Σερρών, για την εγκατάσταση φωτοβολταικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ καταγγέλλει στους κατοίκους των περιοχών και ευρύτερα στον Σερραϊκό λαό, τις συνέπειες που προκαλεί η περίφημη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπάρχει πείρα για το τι συμβαίνει όταν εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά πάρκα σε γη με υψηλή παραγωγικότητα, τις επιπτώσεις στην παραγωγή των αγροτοδιατροφικών εμπορευμάτων, που είναι απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών του λαού και την υποκατάσταση της παραγωγής από εισαγόμενα αγροτικά εμπορεύματα.

Υπάρχει πείρα από προηγούμενες παρόμοιες επενδύσεις.Πίσω από τις κορόνες για την προστασία του περιβάλλοντος και την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενάργειας (Α.Π.Ε.) κρύβεται η προκλητική κρατική στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων.

Η γενίκευση και η επέκταση των ΑΠΕ, μιλώντας για τα φωτοβολταϊκά, έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες δεν λαμβάνονται υπόψη. Αρνητικές επιπτώσεις έχει από την αλλοίωση των ορεινών όγκων. Αλλοιώνεται ο ορεινός όγκος, χτυπιούνται η φυσική ποικιλότητα και η βιοποικιλότητα, καταστρέφονται άλλες οικονομικές δραστηριότητες, όπως είναι η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία, δημιουργούνται σοβαρές επιπτώσεις στις ανθρώπινες και κοινωνικές δραστηριότητες, όπως της αναψυχής, της ξεκούρασης, όταν καταστρέφονται οι ορεινοί όγκοι.

Υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διαχείριση των υδάτινων και της απορροής των υδάτινων ρευμάτων στις περιοχές εκείνες. Έχουν κατηγορηθεί τα φωτοβολταϊκά πάρκα σε μία σειρά περιοχές για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Συνεπώς καμιά ανταποδοτικότητα, ακόμα κι αν υπάρξει, δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις τεράστιες απώλειες που θα υποστεί η περιοχή και οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή. Ενώ η δυνατότητα αγοράς φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας, δεν πρόκειται να αλλάξει για τους κατοίκους.

Οι εμπλεκόμενες Δημοτικές Αρχές, υλοποιώντας πλήρως τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης και εκχώρησης των ενεργειακών αποθεμάτων του τόπου,  παζαρεύουν την άμεση και ολοκληρωτική παράδοση των  ορεινών όγκων της περιοχής, σε ιδιώτες επενδυτές στη λογική της προώθησης της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Η προσπάθεια επίλυσης του ενεργειακού ζητήματος της περιοχής στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» του ενεργειακού τομέα προστατεύει την κερδοφορία των ιδιωτικών κεφαλαίων και τους επιτρέπει να επιλέγουν πότε και που θα επενδύουν με γνώμονα το μέγιστο κέρδος τους.

Γι’ αυτό η ΤΕ του ΚΚΕ απευθύνεται με ξεκάθαρο λόγο στους εργαζόμενους και προτείνει το δρόμο μιας διαφορετικής οργάνωσης της εξουσίας και της οικονομίας, όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κρατική κοινωνική περιουσία. Σε αυτό το πλαίσιο η παραγωγή, η διασφάλιση και αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας καθώς επίσης η μεταφορά ,η διανομή αλλά και η εξασφάλιση της ασφαλούς χρήσης της ενέργειας θα αποτελούν λαϊκή περιουσία.   

 

Μόνο αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί ουσιαστικά να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Το ΚΚΕ με τη δράση του μέσα και έξω από τη Βουλή, όπως και με τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους στην ΠΕ Σερρών,  στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μπαίνει μπροστά και αναδεικνύει το ζήτημα της ενέργειας σε όλες της πτυχές του.

Καλούμε το λαό της περιοχής να αγωνιστεί και να εμποδίζει την παράδοση των ορεινών όγκων στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους.

 

 

 

Σέρρες, 28/5/2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *