Βρυξέλλες : Αναφορα στην Αναβίωση της μάχης των Οχυρών

 Στo πλαίσιο της ανάδειξης και της προώθησης της ιστορίας της «Γραμμής Μεταξά» και της προσφοράς της στους αγώνες των Συμμάχων κατά τον Β΄ Π.Π., ο πρόεδρος του σωματείου ««ΣΤΕΝΩΠΟΣ. ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ ΜΠΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΑΓΚΙΣΤΡΟΥ»  Ιωάννης Χατζόπουλος, βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη (1/2/2018) στις Βρυξέλλες στην ετήσια συνδιάσκεψη του διεθνούς δικτύου «Liberation Route Europe» (liberationroute.com)

            Τον περασμένο Νοέμβριο η «ΣΤΕΝΩΠΟΣ» και η «ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΑΓΚΙΣΤΡΟ ΔΡΑΣΗ» κατέθεσαν αίτημα ένταξης της «Γραμμής Μεταξά» στο ευρωπαϊκό δίκτυο περιοχών που σχετίζονται με τον Β΄ Π.Π., δια μέσου  της επιστημονικής ομάδας Ιστορικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης υπό τον ιστορικό Γεώργιο Πολύχρους.

Ο κ.Χατζόπουλος βρέθηκε προσκεκλημένος στην ετήσια συνδιάσκεψη του ιδρύματος, με βασικό ομιλητή τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, Επίτροπο για τη βελτίωση της νομοθεσίας και τις διοργανικές σχέσεις, το Κράτος Δικαίου και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και επίτιμο Διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

            Στο πλαίσιο της παρουσίας στις Βρυξέλλες, έγινε αναφορά στο κορυφαίο φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης Β΄Π.Π στην Ελλάδα «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» ,που διοργανώνει ο Δήμος Σιντικής υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Επιμελητηρίου Σερρών κ.α.

            Παράλληλα παρουσιάστηκε επιγραμματικά η πρόταση αξιοποίησης παροπλισμένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, όπως του οχυρού Καρατάς (πρόταση για μετατροπή του σε Ιστορικό Θεματικό Πάρκο που υπέβαλε η Κοιν.Σ.Επ. Αγκιστρο Δράση), τη δημιουργία μουσείων,  αλλά και ανάλογες δράσεις και κινήσεις πολλών αστικών και μη περιοχών στην Ελλάδα που διαθέτουν στρατιωτικές πρώην εγκαταστάσεις, όπως η περίπτωση του δήμου Σερρών με την μετατροπή κτιρίου στο πρώην στρατόπεδο Εμμ. Παππά σε πολιτιστικό πολυχώρο. Όλες αυτές οι προτάσεις, μπορούν να συμβάλουν στη διάδοση του πολυπόθητου ετήσιου ιστορικού τουρισμού και αξίζει της προβολής, την αναγνώρισης και της στήριξης μας εντός και εκτός συνόρων.  

            Θεωρώντας πως οι παροπλισμένες πλέον οχυρώσεις της «Γραμμής Μεταξά», στις Σέρρες και όχι μόνο, δεν είναι μόνο λαμπρή ιστορία, αλλά και δημιουργικό μέλλον, η «ΣΤΕΝΩΠΟΣ»  και η «ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΑΓΚΙΣΤΡΟ ΔΡΑΣΗ» θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά, με εξωστρέφεια και ανοιχτούς ορίζοντες, με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την ανάδειξη της  αναγκαιότητας φιλίας και συνεργασίας μεταξύ λαών και κρατών, καθώς και την προώθηση του ιστορικού τουρισμού στην ευρύτερη μας περιοχή.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *